108. díl - Krabí mlhovina (M1)

Sem patří debata o pořadu Noční obloha, který každý týden informuje o tom, co se dá pozorovat v noci na nebi.
Odpovědět
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778
108. díl - Krabí mlhovina (M1)

Příspěvek od Dugi »

A vida, evidentně jsem zapomněl přidat na fórum nejnovější díl Noční oblohy. No, pozdě, ale přece. :)
Minulé díly byly určené pro pozorování bez dalekohledu. Dnes dáme šanci těm, kteří nějakého toho přibližujícího krasavce vlastní. Podíváme se na Krabí mlhovinu ze souhvězdí Býka.

Minulý díl si do této chvíle pustilo 156 150 diváků, což je sice super číslo, ale musím upozornit, že ze tak vysokou návštěvnost může zařazení videa v přehrávací řadě těsně za pořad Slavné dny. Velká část diváků nestihla video včas zastavit a naskočila jim tam Noční obloha - což dokládá i zvýšený počet komentářů pod videem mimo téma. lidé mysleli, že jsou ještě na Slavných dnech a přitom komentovali hvězdu Rigel. :-D
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Jamie
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 0
Re: 108. díl - Krabí mlhovina (M1)

Příspěvek od Jamie »

Opět moc hezký a povedený díl Dugi. Ale jednu věc bych ti přeci jen vytknul. Krabí mlhovina určitě nebude vidět v dalekohledu tak, jak jsi ji ukázal ve videu, že by mohla být vidět (pokud někdo nemá víc jak půlmetrový dalekohled). Většina mlhovin, galaxií a celkově těchto objektů je vidět spíše jako šedivý chomáček vaty. Ale to už je zase závislé na průměru. Čím větší, tím lepší a právě od těch 500 mm a více by mohl být vidět při bočním pohledu slabý barevný nádech. Je pravda, že množství detailů je také závislé na místě pozorování, protože pokud někdo pozoruje z přesvíceného města, tak asi taky neuvidí nic moc. U podobných objektů by nebylo špatné, kdyby jsi místo fotografií s dlouhou expozicí dal do videa i nějaký obrázek od lidí, kteří právě kreslí tyto objekty podle toho, jak jsou vidět v okuláru a některé kresby jsou opravdu k nerozeznání od pohledu pouhým okem do dalekohledu.

Například na této stránce je namalovaných spoustu objektů http://www.deepskywatch.com/Astrosketch ... ketch.html a i právě m1 :)

P.S: Co jsem koukal, tak většina objektů na té stránce je kreslena 200mm newtonem mimo světelné znečištění a za docela dobrých podmínek.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Já vím, hledal jsem co nejošklivější fotku, která by aspoň částečně ukázala, jak asi může mlhovina vypadat při pohledu okem. Chtěl jsem ukázat rozdíl oproti Hubbleovi. Ta fotka, kterou jsem použil byla nejošklivější, přesto je pořád o několik řádů lepší než pohled okem. Ale ten kompromis se hledá opravdu moc špatně, protože foťáky umí dlouhé expozice, což oko umět nemůže. Nápadu v kresbami si skutečně cením, protože tahle možnost mě nenapadla. Díky moc!
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Jamie
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 0

Příspěvek od Jamie »

Dugi píše: Ta fotka, kterou jsem použil byla nejošklivější
Taky bych chtěl umět udělat takhle "ošklivou" fotku :lol:
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

:lol: jednou se ti to určitě podaří :lol:
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Noční obloha“