106. díl - Film vs. realita
106. díl - Film vs. realita
Jak jistě dobře víte, v dalších dnech dorazí do kin americký film Gravity. Na paškál jsem si ho vzal dnes v Dobývání vesmíru. Konkrétně se zaměříme na to, zda filmaři respektovali realitu, nebo zda si ji upravili k obrazu svému.
Minulý díl si do této chvíle pustilo 74 612 diváků. Přes odkaz v popisu videa navštívilo naše fórum 859 návštěv.
Minulý díl si do této chvíle pustilo 74 612 diváků. Přes odkaz v popisu videa navštívilo naše fórum 859 návštěv.
- zdenekjihlava
- Zájemce o kosmonautiku
- Reputace: 0
Re: 106. díl - Film vs. realita
Jako vzdy super
a uz se tesim na ten film 

Díky, bude to určitě zajímavá podívaná. 

Zajímavé netradiční téma DV, navíc dobře zpracované.
Velkou hlavu si tvůrci filmu při EVA nedělají s kotvením čehokoliv včetně sebe, ale on pak ukotvený astronaut hůř odlétá od stanice.
Na druhou stranu musím pochválit za ztvárnění stanice, ze screenshotů bych nepoznal rozdíl mezi filmem a reálem. Film jsem zatím neviděl, ale podle ukázek to bude hodně akce. Těším se.
Vypravujeme se na Gravity s Indianem, tak snad mu to nepokazí nepřehoditelná směna v práci nebo jiná událost.

Velkou hlavu si tvůrci filmu při EVA nedělají s kotvením čehokoliv včetně sebe, ale on pak ukotvený astronaut hůř odlétá od stanice.

Vypravujeme se na Gravity s Indianem, tak snad mu to nepokazí nepřehoditelná směna v práci nebo jiná událost.
To mám radost, docela jsem zvědavý na reakce diváků.
To je fakt, se stanicí si vyhráli opravdu luxusně.
Já se na Gravity chystám s Tommym. Bude určitě dobrá podívaná.
To je fakt, se stanicí si vyhráli opravdu luxusně.

Já se na Gravity chystám s Tommym. Bude určitě dobrá podívaná.

Ahoj, není ta rychlost Pioneeru nějak malá? 11km/s není ani úniková rychlost ze soustavy jestli se nepletu.
Díky ahoj OTF
Díky ahoj OTF
Vítám tě na našem fóru. Doufám, že se ti tu bude líbit.
K dotazu: Není tam chyba. U únikových rychlostí vždycky záleží na tom, jak daleko se sonda nachází od gravitačního centra, v tomhle případě od Slunce. Představme si dvě sondy. Oběma máme udělit únikovou rychlost ze Sluneční soustavy. Jedna bude startovat z Merkuru, druhá z Pluta. Ta vzdálenější bude potřebovat mnohem menší rychlost, aby opustila gravitační vliv Slunce - je totiž mnohem dál. Sonda z Merkuru bude muset vyvinout ohromnou rychlost, aby její apoapsida (nejvyšší bod oběžné dráhy) vytáhla za hranici naší soustavy. Zákony nebeské mechaniky jsou neúprosné - sonda by například dosáhla únikové rychlosti, ale čím dál by byla od Slunce, tím by zpomalovala. No a v jedné chvíli by třeba mohla dosáhnout i těch 11 km/s.
Je jasné, že kdyby ze Země odstartovala sonda rychlostí 11 km/s tak se na únikovou dráhu nedostane, jsme moc blízko Slunce. Ale na hranici heliopauzy to stačí, jak jsem psal - Pioneer dříve letěl rychleji, aby dosáhl únikové rychlosti, ale rychlost postupně klesá.
K dotazu: Není tam chyba. U únikových rychlostí vždycky záleží na tom, jak daleko se sonda nachází od gravitačního centra, v tomhle případě od Slunce. Představme si dvě sondy. Oběma máme udělit únikovou rychlost ze Sluneční soustavy. Jedna bude startovat z Merkuru, druhá z Pluta. Ta vzdálenější bude potřebovat mnohem menší rychlost, aby opustila gravitační vliv Slunce - je totiž mnohem dál. Sonda z Merkuru bude muset vyvinout ohromnou rychlost, aby její apoapsida (nejvyšší bod oběžné dráhy) vytáhla za hranici naší soustavy. Zákony nebeské mechaniky jsou neúprosné - sonda by například dosáhla únikové rychlosti, ale čím dál by byla od Slunce, tím by zpomalovala. No a v jedné chvíli by třeba mohla dosáhnout i těch 11 km/s.
Je jasné, že kdyby ze Země odstartovala sonda rychlostí 11 km/s tak se na únikovou dráhu nedostane, jsme moc blízko Slunce. Ale na hranici heliopauzy to stačí, jak jsem psal - Pioneer dříve letěl rychleji, aby dosáhl únikové rychlosti, ale rychlost postupně klesá.
- Matyn
- Zkušený vesmírný průzkumník
- Reputace: 0
Díl byl boží.
A musím se poklonit před tvůrci filmu. Opravdu hezká ISS.
P.S. Jinak díky moc za tričko.

A musím se poklonit před tvůrci filmu. Opravdu hezká ISS.

P.S. Jinak díky moc za tričko.

Naposledy upravil(a) Matyn dne 1.10.2013 14:49, celkem upraveno 1 x.
Všechno je možné provést. Stačí chtít a mít dost peněz. A to je ten problém. Lidem se buď nechce, nebo nemají peníze.
http://vodnirakety.webnode.cz/
http://vodnirakety.webnode.cz/
To Dugi:
Díky za vysvětlení
Jinak super pořad, sleduji pravidelně.
Ahoj
Díky za vysvětlení

Jinak super pořad, sleduji pravidelně.
Ahoj
Matyn: Díky a tričko sis vyhrál sám, není za co děkovat.
OTF: Díky za pochvalu, kdybys chtěl vědět ještě něco, klidně se zeptej.

OTF: Díky za pochvalu, kdybys chtěl vědět ještě něco, klidně se zeptej.