86. díl - Saturn
86. díl - Saturn
Dnešním dílem začíná nový formát našeho pořadu. V každém díle se budu věnovat jednomu objektu, který je zrovna vidět na obloze. Navíc je pořad rozdělený do několika rubrik, které budou stálé. Díky nim může pozorovatel získat všechny informace, které bude potřebovat k pozorování. Novinkou jsou i snímky z dalekohledů - ty jsou opatřené informací o použitém dalekohledu a jeho fotkou). Je pravda, že tento nový formát je na střih náročnější - je potřeba více zdrojových souborů, hodně se používají efekty, ale myslím, že výsledek za to stojí.
Minulý díl si pustilo 1 439 diváků.
Minulý díl si pustilo 1 439 diváků.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Re: 86. díl - Saturn
Skvele!
Jen jedna malickost, spis jen, aby nezmatla nektere divaky. Prstence jsou tvorene povetsinou
beznym vodnim ledem (ve smesi s rozdrcenou horninou), takze radsi je nenazyvat jen "prachove".
Tusim, ze loni, nebo predloni se to resilo ve velke studii potom, co presnym pozorovanim
astronomove zjistili, ze albedo prstencu je o hodne jasnejsi, nez by melo podle stari vzniku byt.
Nasledovala uzasna nekolikamesicni "bitva", ktera nakonec vyustila v zajimave (a velmi "logicke")
reseni. Prstence si drzi svuj lesk prave proto, ze neustalymi kolizemi ledovych casti - cili vlastne
praskanim existujicich bloku porad obnovuji "ledove cisty" povrch, ktery se nestaci pokryt prachem
a tak ucinne odrazi slunecni paprsky.
Hodne fer je zminka o skutecne podobe Saturnu v malem/strednim dalekohledu.
A uplne nejvic jsem tleskal pri prislibu o samostatne zmince o magnitudach. Moc dulezite,
bezne dost opomijene a vlastne velmi subjektivne/abstraktni tema, takze rozhodne stoji za to,
mu venovat solo tema. Skvele!

Jen jedna malickost, spis jen, aby nezmatla nektere divaky. Prstence jsou tvorene povetsinou
beznym vodnim ledem (ve smesi s rozdrcenou horninou), takze radsi je nenazyvat jen "prachove".
Tusim, ze loni, nebo predloni se to resilo ve velke studii potom, co presnym pozorovanim
astronomove zjistili, ze albedo prstencu je o hodne jasnejsi, nez by melo podle stari vzniku byt.
Nasledovala uzasna nekolikamesicni "bitva", ktera nakonec vyustila v zajimave (a velmi "logicke")
reseni. Prstence si drzi svuj lesk prave proto, ze neustalymi kolizemi ledovych casti - cili vlastne
praskanim existujicich bloku porad obnovuji "ledove cisty" povrch, ktery se nestaci pokryt prachem
a tak ucinne odrazi slunecni paprsky.
Hodne fer je zminka o skutecne podobe Saturnu v malem/strednim dalekohledu.
A uplne nejvic jsem tleskal pri prislibu o samostatne zmince o magnitudach. Moc dulezite,
bezne dost opomijene a vlastne velmi subjektivne/abstraktni tema, takze rozhodne stoji za to,
mu venovat solo tema. Skvele!

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Díky. Dlouho jsem váhal, jak definovat prstence (vzhledem k omezené stopáži). Nakonec jsem zvolil tenhle kompromis.
Jinak magnituda nebude sama. Jeden díl věnuju světelným rokům a jeden bude o úhlových vzdálenostech na obloze včetně pomůcek typu palec = 2°, zatnutá pěst = 8°, rozevřená dlaň 20°...
Jinak magnituda nebude sama. Jeden díl věnuju světelným rokům a jeden bude o úhlových vzdálenostech na obloze včetně pomůcek typu palec = 2°, zatnutá pěst = 8°, rozevřená dlaň 20°...
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
JasnyDíky. Dlouho jsem váhal, jak definovat prstence (vzhledem k omezené stopáži).
Nakonec jsem zvolil tenhle kompromis.

Fantasticky!! Jak uz jsem psal - techto "zakladnich" temat neni nikdy dost, protoze povetsinouJinak magnituda nebude sama. Jeden díl věnuju světelným rokům a jeden bude o úhlových
vzdálenostech na obloze včetně pomůcek typu palec = 2°, zatnutá pěst = 8°, rozevřená dlaň 20°
vsichni zkuseni to maji zmakly a pocitaj s tim a pritom urcovani treba uhlove rychlosti, nebo vzdalenosti
je tak klicove pri jakemkoli amaterskem pozorovani nejakeho zajimaveho ukazu v noci..
klasika:

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- baranka
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Pěkný díl.
Stránka s planetou Saturn při různém zvětšení a v různých dalekohledech.
http://www.binoviewer.at/beobachtungspr ... saturn.htm
Jinak jsem také hlasoval pro kosmonautix.cz.

Stránka s planetou Saturn při různém zvětšení a v různých dalekohledech.
http://www.binoviewer.at/beobachtungspr ... saturn.htm
Jinak jsem také hlasoval pro kosmonautix.cz.

Hezký, díky! Za pochvalu i za hlas. 

Pěkně.
Hodně sis s tím vyhrál.

Děkuju, snad se bude nový formát líbit.