New Horizons

Novinky o sondách a družicích
Odpovědět
jaramalich
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 13
Re: New Horizons

Příspěvek od jaramalich »

Díky za super infografiku, hned si člověk líp představí, jak to korigování dráhy funguje. Teď už nám, nadšencům, nezbývá než doufat, že NASA tu prodlužku mise odklepne. Ale vzhledem k naváděcím manévrům sondy se to dá přinejmenším předpokládat, že to tak dopadne.
marekS
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

ľadové vulkány na povrchu pluta

http://www.nature.com/news/icy-volcanoe ... ce-1.18756

slappy
Moderátor
Moderátor
Reputace: 2787
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slappy »

Na Twitteru v souvislosti s probíhajícím setkáním Division of Planetary Sciences řešili, jak různě lidi vyslovují Charon, což mě pobavilo.
Share-on, SHARon, KAR-on, KARE-on

Měli by se naučit vyslovovat 'CH'
: DDD

EDIT:
A informace už se sypou..
http://pluto.jhuapl.edu/News-Center/New ... e=20151109

Obrázek

...
Teda otáčení těch měsíců, to je noční můra nebeského mechanika!!
marekS
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

Slajdy z dnešnej tlačovky: http://pluto.jhuapl.edu/News-Center/Pre ... 9-2015.php

NASA zverejnila aj animáciu rotácie mesiacov Pluta :palec nahoru:
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 262

Příspěvek od Evžen111 »

Ledové vulkány na Plutu?? Tak to je pecka, škoda jen, že anglicky umím asi tak každý padesátý slovo. Asi se bud muset nad sebou zamyslet.
Tohle je podle mne docela překvapení! Ovšem na druhou stranu nutno nezapomenout na podobnou vuklanickou aktivitu na Uranově měsíci Triton. Zřejmě obrovský mráz téměř u samého dna teplotní stupnice není překážkou čiré geologické aktivity tělesa. Což ostatně na Plutu můžeme vidět na ledvé planině Sputnik. Těším se na informace v češtině a předem za ně děkuji :palec nahoru:
slappy vítej do party!
E
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 790
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

slappy píše:Na Twitteru v souvislosti s probíhajícím setkáním Division of Planetary Sciences řešili, jak různě lidi vyslovují Charon, což mě pobavilo.
Share-on, SHARon, KAR-on, KARE-on

Měli by se naučit vyslovovat 'CH'
Promiň, pokud to víš, ale ono je to komplikované tím, že objevitel Charona má manželku Charlene a to se vyslovuje "šar-lín". Odtud tedy to, že jméno má připomínat jméno jeho ženy a zároveň tak, jak je napsáno zase připomíná převozníka duší zemřelých. Proto ten rozpor mezi tím, jak by se to asi mělo vyslovovat a jak je to často v Americe vyslovováno.

Původní navrhované jméno bylo Oz, ale protože prý v té době objevované nové částice hmoty měly často koncovku "on", přidal k začátku jména manželky onu koncovku a vzniklo "char-on" a z toho ono "šar-on".

Podle mě jsou tedy v angličtině jen dvě korektní verze a sice "šaron" a "khar'n", pokud to čtu jako jméno převozníka. Čeština má v tomhle jasno, ale ruku na srdce, věděli jste do letošního července, že v angličtině ten název souvisí s manželkou Jamese Christyho? Já tedy ne a moc se mi ten příběh jména líbí.

Více pro zájemce třeba zde
http://www.astronomy.com/year-of-pluto/ ... ble-planet

Zaujalo mě tam, že prý ho to jméno Charon napadlo v polospánku, když se vrátil z návštěvy rodičů, kde o jménu diskutovali a kde padlo i jméno jeho ženy, ale on věděl, že po ní ho pojmenovat nemůže.

A jak by se vám líbil Pluto - Oz? :-)
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Tedy tak to jsem vůbec netušil! Díky za info!
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Tinny
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0

Příspěvek od Tinny »

V článku o kryovulkanismu zanikla zajímavá zpráva o vnější vrstvě atmosféry. viz
http://pluto.jhuapl.edu/News-Center/New ... e=20151109
slappy
Moderátor
Moderátor
Reputace: 2787
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slappy »

@MaG: Ano o Charlene vím, je to pěkný příběh. Ale že se zvažovalo jméno Oz jsem netušil! Pluto - Oz... Myslím, že bych si na to klidně zvyknul : )

@Gubarev: Ty skeče od J.T. Keana jsou super! Jak poznámky ze školy : ) Krásně nám jimi zprostředkoval DPS meeting.

@Evžen111: Díky! Po dvou letech sledování kosmonautix blogu jsem se taky konečně registroval na fóru : )
Co se týče kryovulkánů ve Sluneční soustavě jsem osobně trochu skeptický. Je to úžasná představa, sopky, jak je známe ze Země, ovšem v o stovky stupňů mrazivějších okolnostech. Pravděpodobně to i tak někde funguje, ale zatím jsme žádný takový kryovulkán nikde nepozorovali. 'Tygří pruhy' na Enceladu jsou praskliny/trhliny/zlomy v kůře, ze kterých přímo tryskají gejzíry. Žádné hory, žádné kaldery, žádné rozlévající se magma. Co se Tritonu týče: Na docela mizerných snímcích byly některé šmouhy interpretovány jako gejzíry, ovšem skutečná geologická povaha útvarů, ze kterých emanují, je skryta v JPEG šumu ( až do další Neptun flyby či orbiter mise - chci! ). A světlé skvrny na Ceres? I kdyby měly jakýsi vulkanický původ, Occator je pořád impaktní kráter, nikoli sopka ( to už mi mnohem víc vrtá hlavou Ahuna Mons! ).
Z tohoto pohledu - pokud se v případě Pluta skutečně jedná o kryovulkány, byl by to vážně fenomenální geologický objev! Dokážu si představit, že v případě Wright a Piccard Mons se jedná třeba o zhroucené hory z viskóznějších ledů (N2, CO, NH4, ...), které, jak bylo dříve zdůrazňováno, nemohou udržet vysoké hory.. Každopádně je fakt, že mě tyhle díry zaujaly už na prvních červencových snímcích okolí Norgay Montes.

Odpovědět

Zpět na „Sondy a družice“