Podrobnosti o ISS
Re: Podrobnosti o ISS
Tak už známe i termín. Nafukovací modul firmy Bigelow by měl vstříc ISS vyrazit na palubě lodi Dragon v rámci mise SpX-8. Ta by mohla odstartovat během roku 2015.
Zdroj informací: Kosmo.cz příspěvek uživatele Agamemnon
Zdroj informací: Kosmo.cz příspěvek uživatele Agamemnon
Vau. Tak na toto sa teším
AJ keď... ja som si myslel že to bude už rovno jeden z tých obrovských nafukovacích modulov.

Ten modul zůstane u ISS po dobu 2 let. Posádka do něj příliš vstupovat nebude. Jeho úkolem bude vyzkoušet technologie a hlavně zpřesnit data - jak se materiál chová v kosmu, nepropouští škodlivé záření? Jak je to s tepelnou izolací? Atd.
Každopádne je to super. Konečne sa začínajú vyvíjať nové technológie. A páči sa mi aj spôsob dopravy. Súkromný sektor je presne to, čo kozmonautika potrebuje. 

-
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 4
Konečně, nafukovací moduly jsem poprvé viděl asi v roce 86 v tehdejším technickém magazínu. A už jsem si říkal, že při tom zůstane.
Skoro bych řek, že máme aspiranta na událost měsíce. Opravdu tleskám, Přesně tak, to ta příležitost kdy má cenu vyvíjet nové technologie.
Skoro bych řek, že máme aspiranta na událost měsíce. Opravdu tleskám, Přesně tak, to ta příležitost kdy má cenu vyvíjet nové technologie.
Budoucnost vypadá báječně. Ale já tu mám pro vás ještě jednu malou exkurzi do minulosti (viz předešlá debata o ruském stožáru se slunečnímy panely)
1.Plán výstavby ISS z června 1999 (půl roku po zahájení výstavby)
let 9A.1 - STS měl přivést ruský "stožár" s první sadou čtyř solárních panelů
let 3R - Proton měl vynést velký dokovací modul
let 9R - Proton měl vynést velký dokovací a skladovací modul
let 8R - Proton měl vynést velký laboratorní modul (v tomto plánu už však byl zredukován na malý, vynesený Sojuzem)

2. Takto měla ISS vypadat v červenci 2002 po letu 5 R

3. A takto v prosinci 2004 po dokončení, včetně centrifugy na Harmony, obytného modulu připojeného k modulu Leonardo a X-38 jako záchraného člunu. Tyto prvky se nakonec realizace také nedočkaly.

A na závěr pár animací plánované ruské konfigurace z let 1997-99

1.Plán výstavby ISS z června 1999 (půl roku po zahájení výstavby)
let 9A.1 - STS měl přivést ruský "stožár" s první sadou čtyř solárních panelů
let 3R - Proton měl vynést velký dokovací modul
let 9R - Proton měl vynést velký dokovací a skladovací modul
let 8R - Proton měl vynést velký laboratorní modul (v tomto plánu už však byl zredukován na malý, vynesený Sojuzem)

2. Takto měla ISS vypadat v červenci 2002 po letu 5 R

3. A takto v prosinci 2004 po dokončení, včetně centrifugy na Harmony, obytného modulu připojeného k modulu Leonardo a X-38 jako záchraného člunu. Tyto prvky se nakonec realizace také nedočkaly.

A na závěr pár animací plánované ruské konfigurace z let 1997-99

Díky moc za tyhle velice zajímavé dokumenty!
Škoda že tí Rusi svoj segment nakoniec nedotiahli. Bolo by to zaujímavé. Na druhej strane, vyrábajú moduly aj dnes, čo je chválihodné.
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Parta nadšených astronomů ze San Antonia v USA zkoušela, jestli je možné si ze Země posvítit na ISS tak, aby to astronauti mohli zpozorovat. Fotky z ISS jsou až úplně na konci.
http://www.youtube.com/watch?v=2UoY15WD ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=2UoY15WD ... r_embedded
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.