Podrobnosti o ISS

Novinky o dění na Mezinárodní vesmírné stanici
Odpovědět
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137
Re: Podrobnosti o ISS

Příspěvek od petrsida »

Dugi, nenašel bys nějaké podrobnější informace o novém americkém nafukovacím modulu, o kterém hovoříš ve videu?

Díky
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Cituji z blogu Tomáše Přibyla, zpráva ze dne 8.1.2013:

Už přes rok vede NASA a společnost Bigelow diskuse o možnosti připojení nafukovacího modulu BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) k Mezinárodní kosmické stanici. Podle aktuálních zpráv prý došlo k dohodě a nafukovací modul „Made in Bigelow“ se na ISS skutečně objeví (měl by být připojený k uzlu modulu Node-3/Tranquility). Detaily zatím nebyly zveřejněny (už na konci loňského roku ale Bigelow začal pomalu nabírat pracovníky, když jich dříve většinu propustil – viz blog 6. října 2011). Firma Bigelow Aerospace přitom opakovaně v minulosti hlásala, že je schopná od podpisu smlouvy (otázkou je, za jakých podmínek a jakou podobu má současná dohoda) připojit modul k ISS do 24 měsíců. Tak uvidíme.

Zdroj: kosmonaut.cz
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od petrsida »

Díky

bude to zajímavé
Snoopy
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 297

Příspěvek od Snoopy »

Dugi píše:Myslím, že vím o čem je řeč.
Ten "stožár" se objevoval jen v prvních návrzích stanice. V reálném provozu se (tuším) nikdy nerealizoval. Důvody neznám. Možná je to tím, že se počítalo buďto s vyšším energetickým odběrem stanice, nebo naopak nižší účinností solárních panelů. Teď budu trochu spekulovat - sloup na obrázku vyrůstá z ruské části. Je možné, že se tehdy Rusové "sichrovali" pro případ, že by Američané nechtěli do jejich bloku pouštět tolik elektřiny - tak aby Rusové nebyli "nasuchu". Ale to je jen moje spekulace.

Zato u druhé části dotazu mám jasno - jsou to radiátory chladícího systému. Chladící médium cirkuluje stanicí a odvádí s sebou přebytečné teplo. V těchto radiátorech je teplo vyzářeno do okolního prostoru.
Rusové původně plánovali víc velkých modulů ve své části. Mělo se jednat celkem o tři velké obytné moduly odvozené od typu Zarja vynesené Protony (kromě Zvezdy a americké Zarji). Z nich se, snad :krčící rameny: , realizace dočká (po mnohaletém zpoždění) modul Nauka.
A dále měli dodat jeden velký skladovací/ dokovací modul a jeden malý dokovací - ty byly nakonec zredukovány na dva malé dokovací a vědecké moduly.
Tahle velká konfigurace se objevovala v plánech výstavby ještě v roce 1999-2000, spolu s tím ruským stožárem se slunečními panely (ten měl přivézt raketoplán). Okleštění ruské účasti znamenalo nižší nároky na elektřinu a v rámci úspor byl tedy zrušen i onen "stožár".

Využívání ISS, včetně distribuce zdrojů, je smluvně ošetřeno. A pro NASA i ostatní civilizované partnery přes nastavená pravidla vlak nejede. Na druhé straně je pravda, že Rusové si se smlouvama hlavu rozhodně nelámou a možná se skutečně chtěli pojistit (podle hesla podle sebe soudím tebe :-D ). Jenže každá "sranda" něco stojí... :krčící rameny:
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Díky moc za doplnění. Já si pamatuju, že když se teprve myšlenka na ISS rodila (tehdy ještě nesla pracovní název Freedom), tak jsem četl v ABC článek, kde byla grafika jednotlivých modulů. Když to srovnám se současným stavem, tak je dost částí, které se nedočkaly realizace. Vím, že Američané tam chtěli mít speciální obytný modul.
Zkusím zahrabat ve starých číslech a ten obrázek naskenovat. Pak ho sem přidám. bude to pěkná nostalgie. :)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Povedlo se! Našel jsem jak ten článek z roku 2001, který jsem chtěl (ačkoliv se omlouvám za předchozí mystifikaci - píše se v něm už o ISS), tak i další článek (ze kterého bohužel stránka chybí). Ve druhém (nekompletním) článku se píše ještě o stanici Alfa. Jelikož chybí obal časopisu, nevím o jaké číslo se přesně jednalo, ale podle textu se zdá, že vyšel ve druhé polovině roku 1995 (píše se tam, že letos proběhla mise STS-71 - spojení Atlantisu s Mirem). Tak se pokochejte naskenovanými obrázky. Po barankově způsobu - na klik a myšítko více podrobností :)

Časopis ABC - ročník 46 - číslo 1 - stránka 4

Časopis ABC - ročník 46 - číslo 1 - stránka 5

Časopis ABC - ročník 46 - číslo 1 - stránka 6

Časopis ABC - ročník 46 - číslo 1 - stránka 7

Časopis ABC - ročník neznámý - číslo neznámé - stránka neznámá (snad druhá polovina roku 1995)
Obrázek

Snoopy
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 297

Příspěvek od Snoopy »

Já jsem si řadu věcí v 90.letech tiskl a archivoval v papírové podobě. K ISS tak mám např. plánované harmonogramy, letové plány a konfigurace stanice z let 1997-2000. Je to zajímavé srovnání s konečným stavem ;) .
Kdybys nic nenašel, dej mi vědět a já se rád podělím.
Naposledy upravil(a) Snoopy dne 16.1.2013 13:00, celkem upraveno 1 x.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Já už to svoje našel a zveřejnil. Pokud máš v rukávu ještě něco jiného, neváhej a klidně to sem dej. :palec nahoru:
Obrázek

petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od petrsida »

Něco málo jsem k tomu modulu našel

má stát 17,8 milionů dolarů
bude připojený ke stanici jako technologický demonstrátor

http://www.space.com/19236-space-statio ... gelow.html
http://www.space.com/10686-nasa-bigelow ... ation.html
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Díky! Navíc už o tom píše i oficiální web NASA.
A je tu i video - vyfouknutý modul dopraví ke stanici loď Dragon ve svém nehermetizovaném prostoru zvaném trunk. Pomocí staničního manipulátoru se přesune na volný dokovací port.

Obrázek

Odpovědět

Zpět na „ISS“