New Horizons

Novinky o sondách a družicích
Odpovědět
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 262
Re: New Horizons

Příspěvek od Evžen111 »

Když se tak už kolikátý den dívám jak jsou pojmenovávány jednotlivé krátery a útvary na Plutu, napadá mne, jaká by to byla nádhera, kdyby se třebas i jen malý kráter jmenoval po Antonínu Vítkovi. To by byla pecka bomba. Zasloužil by si to. Dugi, jde pro to něco udělat? :)
Jsem naivní, já vím,ale drží mne to ode dne, kdy jsem tu fotku s názvy viděl.
E
Lemmy
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček
Reputace: 0

Příspěvek od Lemmy »

Dugi píše:Přesně tak - nevím, kde jsi našel 15 m/pixel, ale reálná hodnota je 76 m/pixel. Všechny fotky jsou uložené v paměti sondy a dočkáme se jich. ;) Jak těch bližších, tak těch vzdálenějších. :)
Takže ty slibované fotky s rozlišením "že by na nich šly rozeznat jednotlivé domy" nebudou? Při rozlišení 76m/px bych nerozeznal ani ocelárnu, natož tak dům.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Evžen: Fíha, tak to by byla paráda! Ale já jsem na to moc malý pán. Zkusím to nadhodit "vyšším mocnostem" - třeba Milan Halousek nebo Michal Václavík zmůžou víc, ale upřímně řečeno tomu moc nevěřím. Pan Vítek byl mimořádná osobnost, ale pochybuju, že by Američané zkousli jeho pojmenování. No, za zkoušku člověk nic nedá. :roll:

Lemmy: Vítám tě na našem fóru a doufám, že se ti tu bude líbit. :-)
On možná vznikl lehký informační šum ve sdělení "půjde rozeznat jednotlivé domy". Nebylo to myšleno tak, že by na domech byly vidět nějaké detaily, spíše, že by každý pixel mohl odpovídat jednomu domu, což u větších staveb není problém. A tebou zmiňovaná ocelárna by byla na hooodně pixelů :-)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Evžen111 »

Je mi jasné, že na to jsme malí páni všichni.
Jen mne napadlo, jestli máš kontakty někde "vejš". Určitě by to chtělo v pořádné angličtině odůvodnění co A. Vítek pro kosmonautiku udělal, napsat o jeho činnosti a tak podobně. Určitě to ti "kamarádi vejš" mohou potom poslat do NASA nebo na správná místa. Rozhodně by dopis, či žádost která je poslaná od jisté osobnosti v kosmonautice a ne jen od nějakých nadšenců - to prosím bez urážek k tomu, co jsi tímto webem i fórem dokázal :klaní se: - bude mít daleko větší váhu. Což takhle národní kosmická kancelář. Jsme přece plnoprávný člen ESA!
Za zkoušku nic nedáme a byla by to opravdu bomba. Než začnou chodit další fotky a amíci si rozdělí všechna jména! (i když se jim musí nechat, planina Sputnik je také parádní)
E
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Však také oba pánové, které jsem v minulém příspěvku jmenoval jsou z České kosmické kanceláře. ;-)
Už jsem jim napsal, tak uvidíme, jaká bude odpověď. Oba jsou registrovaní i na fóru (profily MilanSpace a Vaclavik), tak možná zareagují i přímo. :)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Evžen111 »

V tom případě pěkně zravím kosmickou kancelář a Tobě, Dugi, veliké díky za iniciativu!
E
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Není za co děkovat. Nic velkého jsem neudělal. Jen jsem předal nápad dál. :)
Obrázek

MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 792
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Fascinující kompozit barevného snímku Charona z MVIC a černobílého z LORRI... autor: Bill Harris.

Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

To vypadá parádně! :o
Obrázek

Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Evžen111 »

No tak to je teda parádní! úplně se mi zatajil dech. Jestli takto vyjde i Pluto..., že bych si změnil obrázek v avatarovi :)

E

Odpovědět

Zpět na „Sondy a družice“