SpX-1

Souhrn misí, které odstartovaly pomocí technologií firmy SpaceX
Odpovědět
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48
Re: SpX-1

Příspěvek od tomas »

Dragon byl perfektně zachycen robotickým ramenem ISS. Samotné připojení k modulu Harmony proběhne mezi 15:00 - 16:00.
JosVerstapen
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 2

Příspěvek od JosVerstapen »

Tak jsem poprvé viděl on-line připojení vesmírné logi k ISS...a musím říct že je to zlváštní super pocit
Každopádně gratuluji Dragonu k úspěšnému připojení k ISS. :tlesk:

Jinak by mě zajímalo, zda-li SpaceX s Dragonem budou taky v budoucnu využívat zrychlenou cestu k připojení k ISS (za 6.hodin od startu, pouze 4x oblet , tak jak to poprvé vyzkoušeli Rusáci na svém Progressu M-16M. Případně jestli je Dragon kontruován i na přímé spojení se stanicí (přes spojovací uzel)? Ne tedy přes robotické rameno.
Jinak podle toho co jsem četl, tak ta zkrácená cesta je vcelku složitý proces, který se musí absolvovat, aby k tomu došlo.
Musí se vystihnout správný okamžik startu, tak aby se orbitální komplex nacházel na optimální dráze. Navíc se musí provádět korekce - úpravy dráhy ISS pomocí trysek a to 6.měsíce před plánovaným startem.
Takže pokud ISS bude muset upravit svou dráhu, třeba kvůli kosmickému smetí, tak vesmírná loď bude muset absolvovat klasický dvoudenní profil letu.
No je to víc složitější než jsem si představoval. ;)
modelar
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 39

Příspěvek od modelar »

zrýchlený profil je výhodný pri pilotovaných letoch takže pri zásobovacích to nie je také potrebné, ale keď sa dočkáme aj pilotovaného dragonu tak možno príde aj zrýchlený profil.
"It was going well until it exploded."
chobolatom
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 2

Příspěvek od chobolatom »

Video ze spojení Dragona s ISS.

Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2774

Příspěvek od Dugi »

Gratulace k připojení. :palec nahoru:

A k dotazu - samostatného spojení (tedy bez asistence staniční paže) by měl být schopen až DragonRider (pilotovaný Dragon).
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
marek
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 0

Příspěvek od marek »

možná jsem špatně hledal, jestli ano, tak mě prosím opravte :) ale jsou tu někde na foru nějaké ifno o pilotovaném dragonu? jak si vede vývoj apod. ? už jsem to jednou zmiňoval, angličtina je pro mě španělská vesnice :-D
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Konkrétní kroky vpřed zatím nejsou velké. testují se motory SuperDraco (informace o nich najdeš tak, že jejich název zadáš do vyhledávače v horním pravém rohu stránky).
Ve vlákně o obecných informacích najdeš třeba fotku, jak by mohlo vypadat vnitřní uspořádání sedaček.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
marek
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku

Příspěvek od marek »

děkuju :) předpokládám správně, že kdyby se vývoj posunul, tak nás tu o tom budete určitě informovat? :)
ještě jednou děkuju :)
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Bezesporu. Stejně jako informujeme i o všem ostatním ;)
Obrázek

marek
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku

Příspěvek od marek »

:) :)

Odpovědět

Zpět na „Mise“