Galileo
Re: Galileo
Tak to je kvalitna odchylka. Nevie sa koľko paliva je k dispozicii a či to bude stačiť? A ako sa vlastne niečo take dnes mohlo stať, nie je dráha rakety neustále kontrolovaná a korigovaná počítačom?
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
K možnosti dosažení plánované dráhy pomoci motorů satelitů se ESA zatím nevyjádřila (aka "číslo 5 žije", čili ještě je šance). Analýza dat a možností chvíli trvá.
Přijde mi to na závadu v chodu posledního stupně, ten je snad zodpovědný za navedení na konečnou dráhu. Ale i tady analýza telemetrie asi pár hodin potrvá...
Tak snad se najde cesta. Přece jen jsou satelity vysoko, takže nás čas netlačí. A taky zatím nikdo nepotvrdil, že by samotné družice nebyly v pořádku. Tak jen je teď šikovně "popostrčit"...
Přijde mi to na závadu v chodu posledního stupně, ten je snad zodpovědný za navedení na konečnou dráhu. Ale i tady analýza telemetrie asi pár hodin potrvá...
Tak snad se najde cesta. Přece jen jsou satelity vysoko, takže nás čas netlačí. A taky zatím nikdo nepotvrdil, že by samotné družice nebyly v pořádku. Tak jen je teď šikovně "popostrčit"...
- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
najlepší dohad, čo som zatiaľ videl je, že manéver bol nesprávne zadaný do počítača fregatu...rexino píše:Tak to je kvalitna odchylka. Nevie sa koľko paliva je k dispozicii a či to bude stačiť? A ako sa vlastne niečo take dnes mohlo stať, nie je dráha rakety neustále kontrolovaná a korigovaná počítačom?
totiž, z toho, čo bolo možné sledovať... dĺžka zážihu fregatu bola v poriadku (live prenose, etc.)... takisto odhadli, že dodané delta-v bolo v poriadku, ale v zlom smere... to znamená, že smerový vektor posledného zážihu fregatu bol naprogramovaný zle...
zatiaľ všetko len dohady, reálny dôvod sa dozvieme o nejaký (pravdepodobne krátky) čas
@palivo:
pravdepodobne nebude (nechce sa mi to počítať, ale odhadom z hlavy to stačiť nebude; to isté odhadli na nsf)... ak by aj stačilo, tak len na krátku životnosť
Per aspera ad astra [42]
Chybný náklon trajektorie dvou sond Glalileo, nebo podobně..
..hlavně vojáci jsou bez sebe; jestli je nebo bude válečný stav -- je to na kulku! 

- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
čo s tým majú vojaci? galileo je civilný systém, nie? navyše toto sú prvé 2 satelity celého systému, takže ten je zatiaľ nepoužiteľný aj na regionálnej úrovni
Per aspera ad astra [42]
Přesně tak, první náznaky veřejného využívání se měly objevit až příští rok. Aktuální problém to zřejmě ještě trochu oddálí.
To je mi také jasné, ale některé 'bloky použití' se budou platit, z krizového hlediska se uvolní, a především vojáci budou mít pro vlastní použití "zelený klíč". /Běžný občan bude mít pro sebe přesnost Galileo horiz.4m, vertik.9m./ 

Já jsem myslel v r. 2018, atp.
Já mluvil o prvních náznacích, nikoliv o plném provozu. 

Super rozhovor o systému Galileo - na Českém rozhlase odpovídal Karel Dobeš, zmocněnec české vlády pro navigační systém Galileo.