Galileo

Sem patří diskuse o všech systémech, které ke svému fungování využívají satelitů.
Odpovědět
rexino
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 32
Re: Galileo

Příspěvek od rexino »

Tak to je kvalitna odchylka. Nevie sa koľko paliva je k dispozicii a či to bude stačiť? A ako sa vlastne niečo take dnes mohlo stať, nie je dráha rakety neustále kontrolovaná a korigovaná počítačom?
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
Snoopy
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 299

Příspěvek od Snoopy »

K možnosti dosažení plánované dráhy pomoci motorů satelitů se ESA zatím nevyjádřila (aka "číslo 5 žije", čili ještě je šance). Analýza dat a možností chvíli trvá.
Přijde mi to na závadu v chodu posledního stupně, ten je snad zodpovědný za navedení na konečnou dráhu. Ale i tady analýza telemetrie asi pár hodin potrvá...
Tak snad se najde cesta. Přece jen jsou satelity vysoko, takže nás čas netlačí. A taky zatím nikdo nepotvrdil, že by samotné družice nebyly v pořádku. Tak jen je teď šikovně "popostrčit"...
Agamemnon
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 23

Příspěvek od Agamemnon »

rexino píše:Tak to je kvalitna odchylka. Nevie sa koľko paliva je k dispozicii a či to bude stačiť? A ako sa vlastne niečo take dnes mohlo stať, nie je dráha rakety neustále kontrolovaná a korigovaná počítačom?
najlepší dohad, čo som zatiaľ videl je, že manéver bol nesprávne zadaný do počítača fregatu...
totiž, z toho, čo bolo možné sledovať... dĺžka zážihu fregatu bola v poriadku (live prenose, etc.)... takisto odhadli, že dodané delta-v bolo v poriadku, ale v zlom smere... to znamená, že smerový vektor posledného zážihu fregatu bol naprogramovaný zle...
zatiaľ všetko len dohady, reálny dôvod sa dozvieme o nejaký (pravdepodobne krátky) čas

@palivo:
pravdepodobne nebude (nechce sa mi to počítať, ale odhadom z hlavy to stačiť nebude; to isté odhadli na nsf)... ak by aj stačilo, tak len na krátku životnosť
Per aspera ad astra [42]
sohajek
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0
Chybný náklon trajektorie dvou sond Glalileo, nebo podobně..

Příspěvek od sohajek »

..hlavně vojáci jsou bez sebe; jestli je nebo bude válečný stav -- je to na kulku! :andílek:
Agamemnon
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 23

Příspěvek od Agamemnon »

čo s tým majú vojaci? galileo je civilný systém, nie? navyše toto sú prvé 2 satelity celého systému, takže ten je zatiaľ nepoužiteľný aj na regionálnej úrovni
Per aspera ad astra [42]
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Přesně tak, první náznaky veřejného využívání se měly objevit až příští rok. Aktuální problém to zřejmě ještě trochu oddálí.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
sohajek
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od sohajek »

To je mi také jasné, ale některé 'bloky použití' se budou platit, z krizového hlediska se uvolní, a především vojáci budou mít pro vlastní použití "zelený klíč". /Běžný občan bude mít pro sebe přesnost Galileo horiz.4m, vertik.9m./ :krčící rameny:
sohajek
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od sohajek »

Já jsem myslel v r. 2018, atp.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Já mluvil o prvních náznacích, nikoliv o plném provozu. :)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Super rozhovor o systému Galileo - na Českém rozhlase odpovídal Karel Dobeš, zmocněnec české vlády pro navigační systém Galileo. :palec nahoru:
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Navigační systémy“