New Horizons

Novinky o sondách a družicích
Odpovědět
marekS
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 511
Re: New Horizons

Příspěvek od marekS »

petrsida píše:Ty bláho, to připomíná polygonální půdy na Zemi, podobné šestihrany (ale řádově menší) vznikají, když povrchová vrstva půdy periodicky rozmrzá a zamrzá kvůli většímu obemu ledu
Co to ale dělá tady? Že by metan?
Tiež som na to pozeral ,že čo to má znamenať? .Tu sú prvé odhady : http://pluto.jhuapl.edu/News-Center/New ... e=20150717

SuperRAPIT
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 2

Příspěvek od SuperRAPIT »

https://video-fra3-1.xx.fbcdn.net/hvide ... e=55A983D7

"Scientists working with our New Horizons spacecraft have observed Pluto’s atmosphere as far as 1,000 miles (1,600 kilometers) above the surface of the planet, demonstrating that Pluto’s nitrogen-rich atmosphere is quite extended. Details:http://go.nasa.gov/1KbD876"
"Všechno má své limity." -Daniel Štěpánek-
Tinny
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0

Příspěvek od Tinny »

ledové pláně, sezónní vítr, zasněžený terén (dusík, metan), rozsáhlá dusíková atmosféra. To se tak nějak čekalo a uvádělo i dříve. Jen to bylo třeba upřesnit :)
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

marekS píše:
petrsida píše:Ty bláho, to připomíná polygonální půdy na Zemi, podobné šestihrany (ale řádově menší) vznikají, když povrchová vrstva půdy periodicky rozmrzá a zamrzá kvůli většímu obemu ledu
Co to ale dělá tady? Že by metan?
Tiež som na to pozeral ,že čo to má znamenať? .Tu sú prvé odhady : http://pluto.jhuapl.edu/News-Center/New ... e=20150717
Ve zkratce, vysvětlují to buď smršťováním povrchových vrstev, nebo konvekcí

pod ní si asi většina představí vzestup horkých proudů materiálu v plášti, ale existují i "studené" příklady konvekce - na Zemi takto stoupají třeba ložiska soli, protože mají nižší hustotu, než okolí a jsou plastické

tady jsme v hlubokém mrazu, ale proč ne, kdo ví jak se chovají zmrzlé masy oxidu uhelnatého, dusíku a metanu

prostě geologická aktivita v podmínkách -200 stupňů, paráda
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 262

Příspěvek od Evžen111 »

To je velmi zajímavé, borci. Možná hloupá otázka, ale čekal někdo na Plutu takovou geologickou aktivitu? Jediné co jsme věděli, že nevíme téměř nic. Je to neskutečné, jako bychom se dívali na něco, co není ani na hranici sluneční soustavy. Mne to přijde naprosto fantastické. Vědci si budou holt poněkud namáhat své hlavy, aby to všechno vysvětlili. :Drbe se na hlavě:
co teprve až přijdou nezkomprimovaná data!
E
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od petrsida »

Já bych to za sebe okomentoval tak, že o tom, jak funguje kryogenní "geologie" nic nevíme, takže ne, nikdo to nečekal, ale v podstatě jenom proto, že si to nedovedeme představit, než že by to bylo nějak výjimečné, ostatní velká ledová tělesa také nebudou mrtvá

(a co teprve takový Uran a Neptun na povrchu, to bude něco)
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 262

Příspěvek od Evžen111 »

No, trochu se škrábu na hlavě :Drbe se na hlavě: Uran a Neptun jsou plynní obři, u nich se nějak moc nepředpokládá pevný povrch tak jak jej známe s kamenných planet, nebo jsem to špatně pochopil? :krčící rameny:
E
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 736

Příspěvek od Edemski »

Z to ho jsem taky vedle, jak to Petrsida myslel... :Drbe se na hlavě:
forgeron
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0

Příspěvek od forgeron »

To asi všichni :) Jinak k tématu .. Teď jsem četl článek (o Plutu) na novinkách a diskuzi pod ním .. To je na vlastní nebezpečí... Jinak fotky jsou opravdu luxusní a jsem zvědav co nám další dny přinesou :)
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od petrsida »

takhle jsem to myslel

https://en.wikipedia.org/wiki/Uranus#/m ... ern-en.png

Uran a Neptun mají plášť tvořený "ledem" metanu, vody a amoniaku, akorát se ve stejném článku dočteme, že nemají pevný povrch

tak teď sám nevím

Edit: aha, rozhraní mezi atmosférou a pláštěm má tlak nějakých 100 atmosfér a 320 K (42 stupňů), tak by mě zajímalo, jak se budou výše uvedené materiály chovat

pevný povrch beru zpět
Naposledy upravil(a) petrsida dne 18.7.2015 10:26, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět

Zpět na „Sondy a družice“