Expedice 35
Re: Expedice 35
Asi to mysleli tak, že problém sa im pravdepodobne podarí vyriešiť. Myslím že dvojdňový profil letu bol fakt na mieste. 

- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
Jakoby něco tušili... Neposílal jsi jim, Samo, nějaký mail, jako onehdy u Antaresu? 

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Presne tak... Mám doma stroj času a rozhodol som sa ho využiť pre dobro ľudstva.
Dneska než jsem spal tak jsem ještě chvíli přemýšlel o tom Progressu. A možná jsem na to přišel. Nechtějí oni náhodou použít TORU? Tomuhle systému stačí, aby se loď dostala asi kilometr ke stanici, což by za současných podmínek neměl být problém a pak už budou Progress, respektive jeho jemné přibližování, řídit sami kosmonauti. 

To by mohli. Už dlouho se jim nepovedlo vylepšit fasádu stanice.
Ne, to bych jim křivdil:
Nevím, kdy proběhlo poslední připojení pomocí TORU. Našel jsem Progress M-06M (červenec 2010), kde proběhl neúspěšný pokus a nakonec se podařilo rozchodit oba systémy Kurs, takže zadokování proběhlo automaticky. 30.10.2010 byl pomocí TORU zadokován Progress M-08M.
zdroj:Space 40

Ne, to bych jim křivdil:
Nevím, kdy proběhlo poslední připojení pomocí TORU. Našel jsem Progress M-06M (červenec 2010), kde proběhl neúspěšný pokus a nakonec se podařilo rozchodit oba systémy Kurs, takže zadokování proběhlo automaticky. 30.10.2010 byl pomocí TORU zadokován Progress M-08M.
zdroj:Space 40
Je to tak, jak říkáš, tomasi. Pamatuju si, že jeden Progress měl problémy a nemohl se na první pokus připojit, tak ho "zaparkovali" na dráze u stanice a čekali dva dny, než mohl přijít druhý pokus. Vím to, protože tenkrát jsem Progress sám pozoroval. Byl vidět před přeletem ISS jako slaboučká tečka, která letí po stejné dráze jako ISS. Dokonce jsem o tom i psal do vlákna. Tak jsem si to vlákno pročetl a byl to Progress M-06M. Tehdy se opravu TORU nepoužil.
Na druhou stranu u Progressu M-08M se TORU použil (řídil ho Alexander Kaleri), ale pokud se nepletu, tak tehdy to bylo jen kvůli zkoušce systému, protože Progress, jestli se nepletu, žádnou chybu nehlásil.
Na druhou stranu u Progressu M-08M se TORU použil (řídil ho Alexander Kaleri), ale pokud se nepletu, tak tehdy to bylo jen kvůli zkoušce systému, protože Progress, jestli se nepletu, žádnou chybu nehlásil.
Jak uvádí Space 40:
16:23:28 UT: Setkávací systém "Kurs-A" [=aktivnyj] nákladní lodi ztratil spojení se systémem "Kurs-P" [=passivnyj] stanice a začal udávat nesmyslné hodnoty vzájemné vzdálenosti.
Přepojení antén situaci nevyřešilo.
Ředitel letu ve středisku CUP-M rozhodl o přechodu na manuální řízení nákladní lodi.
16:25:12 UT: Kaleri převzal manuálním systémem TORU řízení nákladní lodi nacházející se v té době ve vzdálenosti 194 m od stanice.
Nákladní loď vyrovanala ryclost se stanicí a zahájila let ve formaci ve vzdálenosti přibližně 180 m.
16:28 UT: Vydán souhlas se závěrečným přibližováním ke stanici v manuálním módu.
16:28:30 UT: Zahájeno závěrečné přibližování ke stanici rychlostí 0.6 m/s.
16:35:43 UT /plán 16:39:30 UT ±3 min/: Připojení nákladní lodi v ručním režimu k modulu Pirs ke stanici ISS (1998-067A)
16:23:28 UT: Setkávací systém "Kurs-A" [=aktivnyj] nákladní lodi ztratil spojení se systémem "Kurs-P" [=passivnyj] stanice a začal udávat nesmyslné hodnoty vzájemné vzdálenosti.
Přepojení antén situaci nevyřešilo.
Ředitel letu ve středisku CUP-M rozhodl o přechodu na manuální řízení nákladní lodi.
16:25:12 UT: Kaleri převzal manuálním systémem TORU řízení nákladní lodi nacházející se v té době ve vzdálenosti 194 m od stanice.
Nákladní loď vyrovanala ryclost se stanicí a zahájila let ve formaci ve vzdálenosti přibližně 180 m.
16:28 UT: Vydán souhlas se závěrečným přibližováním ke stanici v manuálním módu.
16:28:30 UT: Zahájeno závěrečné přibližování ke stanici rychlostí 0.6 m/s.
16:35:43 UT /plán 16:39:30 UT ±3 min/: Připojení nákladní lodi v ručním režimu k modulu Pirs ke stanici ISS (1998-067A)
Díky
Ale fakt mě zajímá, jak tenhle aktuální Progress zadokuje

Ale fakt mě zajímá, jak tenhle aktuální Progress zadokuje

Připojení Progressu mělo přijít dnes ve 14:26 SELČ. Přílet byl ale stornován. Další termín zatím nebyl upřesněn.
Novosti komonavtiky hlásí, že by Progress měl být připojen dnes, přestože se nepodařilo při opětovném pokusu dnes v noci domluvit zaseknuté anténě systému Kurs.
Rozhodnutí o způsobu připojení se nechá až se Progress přiblíží k ISS. Buď se nakonec podaří rozchodit automatiku nebo přijde na řadu teleoperační režim TORU.
Rozhodnutí o způsobu připojení se nechá až se Progress přiblíží k ISS. Buď se nakonec podaří rozchodit automatiku nebo přijde na řadu teleoperační režim TORU.