Amatérské rakety
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 3
Re: Amatérské rakety
Díky vypadá to velmi zajímavě! Dneska mě napadlo, že můžu k sobě přidělat 2 drátky, tak blízko sebe, aby mezi nimi skočila jiskra, a zasypat to sírou z zápalek. Jenže jsem někde zašantročil laboratorní zdroj, takže to nemůžu vyzkoušet. Neví někdo jestli by to fungovalo?
Klidně mne oslovujte Radim.
Pokud jde o zápal, pravděpodobně by byl jistější odporový drát.
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
Zkusím někde nějaký vyštrachat a pohraji si. Ale pochybuji že nějaký najdu, + pořád nemůžu najít ten zdroj. Uvidíme zítra 

Chromniklový drát by měl jít normálně koupit.
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
Jenze ja jsem v beskydech a do mesta se jen tak nedostanu.
Tak v nejhorším případě tu vždycky jsou zásilkové služby. 

-
- Vesmírný nováček
- Reputace: 0
Měl bych prozbu spíše je takový nápad . Jako malý jsme se strýcem odpaloval modely raket pak se od toho upustilo ani nevím proč to je ale jedno, teď když si to tady pročítám tak jste mi vnukli myšlenku
Šlo by postavit raketou dejme tomu o nosnosti (nepočítám ji samotnou) tak 300 gramů a vypálit ji do výšky kolem 1,5-2 Km ?
Dost se mi zalíbilo jako palivo do motoru KNO3+cukr přijde mi lehce dostupný ,spíš jde o to z čeho raketu postavit(papír mi přijde v této velikosti rakety trochu málo) a jak vyrobit trysku a nebo zda ji tam vůbec dávat....A taky vůbec nemám představu o vyhození padáku, velikost padáku ...
Typuju velikost rakety tak 1 metr ne ? 
díky za odpověď (je to jen nápad neříkám že to vůbec jde
)

Dost se mi zalíbilo jako palivo do motoru KNO3+cukr přijde mi lehce dostupný ,spíš jde o to z čeho raketu postavit(papír mi přijde v této velikosti rakety trochu málo) a jak vyrobit trysku a nebo zda ji tam vůbec dávat....A taky vůbec nemám představu o vyhození padáku, velikost padáku ...

díky za odpověď (je to jen nápad neříkám že to vůbec jde

- modelar
- Vesmírný badatel
- Reputace: 39
áno samozrejme že sa to dá, o niečo podobné sa pokúšam aj ja ale žere to hrozne vela časuagadirCZ44 píše:Šlo by postavit raketou dejme tomu o nosnosti (nepočítám ji samotnou) tak 300 gramů a vypálit ji do výšky kolem 1,5-2 Km ?

btw. klasický cukor je ako palivo absolútne nevhodný pre vačšie motory pretože výsledný produkt je silno hygroskopický (nasáva vlhkosť) a po chvíli nepoužiteľný.
Mne sa výborne osvedčilo palivo KNO3 + sorbitol, s malým možstvom Fe2O3, ktoré slúži ako katalyzátor. Sorbitol je umelé sladidlo a dá sa ľahko zohnať v supermarketoch.
Tryska je určite nevyhnutná a pri rakete, ktorú popisuješ (2km) to musí byť kovová tryska, prípadne keramická. Pre menšie motory sa v núdzi dá použiť aj tvrdé drevo.
A na padák je najjednoduchšie použit pyrotechnické vystrelenie. Ja mám práve rozpracované mechanické vystrelovanie pomocou piestu, čo minimalizuje poškodenie padáku, ale je to o dosť komplikovaniejšie na výrobu

Inak pre začiatok s raketkami veľmi doporučujem túto stránku.
"It was going well until it exploded."
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
Nezná někdo, hodně dobrý souhrn ohledně bezpečnosti sorbitolových motorů? Já to považuji za poměrně bezpečné (pokud vím, hlavní výhody těchto motorů jsou nízká cena a relativní bezpečnost). Trochu jsem se chytl s taťkou na tohle téma - má za to, že "výbušnina v trubce" je nebezpečná, což ale asi nepochopil princip raketových motorů...
Je to prudce hořlavá chemikálie, takže zrovna 2x bezpečné to asi nebude, ale určitě to není instantní trhač prstů, když se dodrží pár pravidel, ne?
Je to prudce hořlavá chemikálie, takže zrovna 2x bezpečné to asi nebude, ale určitě to není instantní trhač prstů, když se dodrží pár pravidel, ne?
Každým rokem se u nás pořádá setkání příznivců velkých modelů raket . Poslední dobou létají opravdu velké modely viz video zde:
Naposledy upravil(a) Pandy dne 25.7.2015 23:02, celkem upraveno 1 x.