Artemis 1 (EM-1)

Vše, co souvisí s raketami SLS a loděmi Orion
Odpovědět
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 12011
Re: Artemis 1 (EM-1)

Příspěvek od Pospíšil »

Squierik píše: 2.2.2022 17:06 Tak prečo si mu nenapísal súkromne, ako to vidíš ty?
Jelikož jsem jeho skrytou výhradu k mému příspěvku, ovšem směřovanou pouze k adminům, ne ke mě, nepovažoval za relevantní, chtěl jsem, aby ji vysvětlil veřejně.
Pokud by mi napsal soukromou zprávu, bylo by to něco jiného, odpověděl bych mu stejným kanálem.
Protože měl zřejmě pocit, že admini toto diskusní fórum nesledují dostatečně pozorně a možná nedokáží sami posuzovat relevantnost příspěvků, je proto třeba jim skrytě nahlásit podle jeho soudu "OT příspěvek". Který navíc byl k danému tématu.
Mě takové jednání na diskusním fóru nepříjde úplně správné a proto jsem ho otevřel veřejně.
Nedokazuji si tím nic, prostě se mi to "jen" nelíbí.
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Pospíšil

Příspěvek od Pospíšil »

Z dnešní NASA tiskovky ke zpoždění Artemis 1.

- Přesné datum vývozu sestavy EM-1 ještě nebylo stanoveno, nekdy v půli března
- Aktuálně se instaluje FTS na SLS
- FRR pro komunikaci byl dokončen minulý týden
- Není jeden specifický důvod, proč ke zpoždění dochází, údajně je to více drobných činností a způsob jak příprava probíhá :roll:
- Jaké je minimální časové rozpětí mezi rolloutem a startem? Neví. Několik týdnů. Záleží na tom, jak dopadne WDR
- NASA zatím ani neví, jak dlouho budou trvat jednotlivé fáze WDR.
- Jak dopadlo vyšetřování problému s počítačem jednoho z motorů? Myslí si, že ví v čem byl problém. Nemělo by to být problémem pro termín WDR
- Jak Omikron ovlivňuje dodávky od dodavatelů? Ano, existují určité problémy, ale nebylo blíže upřesněno, jaká zpoždění to způsobuje.
- Jaká jsou možná startovní okna v dubnu a květnu? Duben 8.-31., květen 7.-21.
- Jaké přístroje se podílí na zpoždění? Instalace booster DFI a testování trvá déle, než bylo očekáváno.
- Poletí se, až si budou všichni jistí, že bude vše připraveno pro let.
- Jaké jsou další faktory, které mohou zpozdit rollout a první let SLS? Mnoho různých důvodů. Počasí, jiné starty na KSC & CCSFS.
konec
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

Nedokazuji si tím nic, prostě se mi to "jen" nelíbí.

A mě to navíc přijde jako nesmyslné. Proč řešit takovéhle prkotiny. Něco se mi nelíbí, tak napíšu. Jasně, je to štulec, ale zase ne kdoví jakej.
Hawk
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 239

Příspěvek od Hawk »

Pospíšil píše: 2.2.2022 15:20
Dugi píše: 2.2.2022 14:31 NASA vyhodnocuje možnosti startu v dubnu a květnu.
Nepřekvapuje mě to.
Velice rád bych ale věděl, jestli tyto informace sledují i ti "chytrolíni" v diskusích pod články o Artemis a Gateway, např tady: https://kosmonautix.cz/2022/01/gateway- ... /#comments , kteří jaksi automaticky předpokládají, že případné zpoždění prvního přistání američanů na Měsíci v tomto desetiletí bude mít na svědomí SpaceX s jejich Starship HLS, nebo přímo osobně Elon Musk, za což by měl zcela určitě zaplatit jakousi pokutu. Možná diskutéři jako PetrK, Hawk, HM a podobní ještě nedokázali přijmout fakt, že zpoždění jsou v kosmických programech velmi obvyklá a naopak nové komerční společnosti jsou v tomto směru mnohem spolehlivější a plní termíny lépe, než celé vládní kosmické agentury nebo velcí tradiční dodavatelé.
Tohle je OT, je to vlakno o Artemis, ne terapie na no-fan SpaceX komenty v minulosti.

Navic pises neco co neni pravda. Ja nemam problem prijmout fakt, ze v kosmonautice nastava zpozdeni.

U Artemis I jsem treba psal , ze neni kam spechat(fakt zpozdeni jsem v pohode prijmul)
Prispevek 3.9. 9:40
"Opravdu neni kam spechat, stejne je vse navazano hlavne na vyneseni PPE+HALO, aby bylo smysluplne kam letat.
I kdyby to bylo na konci dalsiho roku, tak se zase tak moc nestane a neni duvod neco uspechavat. Skluz je stejne uz nekolikalety.
Artemis 2 je navic podle jedne z poslednich verzi planovan na zari 2023, takze realne nekdy v roce 2024 😀
Jedine riziko je, ze politikum dojde trpelivost."

https://kosmonautix.cz/2021/09/nadeje-n ... ozplyvaji/

Komercni spolecnosti nabiraji tez zpozdeni a casto velka - Dreamchaser, New Glenn. F9 tez nebyla myslim dokoncena v terminu, stejne tak nebude prvdepodobne dokoncena ani zdaleka vcas Starship+Superheavy, aby byla schopna realizovat lunarni mise. Ale chapu ze nekriticti obdivovatele SpaceX podobne komentare nesou tezko.

P.S.: Omluva za offtopic, ale kdyz uz me nekdo zminuje...
jakubv
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 2166
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakubv »

mě by spíš něž Vaše debata zajímalo, jak vidíte ten start?
píšeš - Jaká jsou možná startovní okna v dubnu a květnu? Duben 8.-31., květen 7.-21.
takže to vidíte spíš na květen nebo spíš na duben?

Ptám se hlavně kuli tomu, že potenciálně mohu být 22.-27.4 ve Vegas a je poměrně snadné si to prodloužit před tím třeba o týden a stavit se na KSC...
-----------------
xx jakubv
Pospíšil

Příspěvek od Pospíšil »

jakubv píše: 2.2.2022 23:10 takže to vidíte spíš na květen nebo spíš na duben?
Tězko říct, když to neví ani Artemis top manažeři z NASA. :icon_exclaim:

V prvním příspěvku tohoto vlákna z července 2013 byl termín startu odhadován na rok 2017… :hlavou proti zdi
… což tak trochu vysvětluje moje postoje v předchozí debatě…
---

petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

To však: nebylo by lepší si ty nekriticky obdivovatele odpustit? To je přesně to, co sem nepatří. Mimochodem mnohem horší, než lehce Kč příspěvek.
jakubv
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakubv »

Pospíšil píše: 2.2.2022 23:24
jakubv píše: 2.2.2022 23:10 takže to vidíte spíš na květen nebo spíš na duben?
Tězko říct, když to neví ani Artemis top manažeři z NASA. :icon_exclaim:

V prvním příspěvku tohoto vlákna z července 2013 byl termín startu odhadován na rok 2017… :hlavou proti zdi
… což tak trochu vysvětluje moje postoje v předchozí debatě…
To já vím, že je to teď věštění z křišťálové koule, zkusím ji doma přeleštit :-)
Dal jsme STS-133, tak jsem si říkal, že by to bylo hezké po 11 letech na to navázat ;-)

No budu to sledovat, osobně si myslím, že to bude spíš v květnu, že ten duben stejně nestihnou...
-----------------
xx jakubv
jakubv
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakubv »

obsáhlý článek o termínech k Artemis 1, předpokládám, že Jirka Hošek už chystá článek sem ;-)
https://www.nasaspaceflight.com/2022/02 ... -feb-2022/
-----------------
xx jakubv
Pospíšil

Příspěvek od Pospíšil »

Z dnešní audio-tiskovky https://youtu.be/NNNoI9u9jdU

Rollout NET 17.3.
Limity počasí pro rollout? žádné blesky, vítr max 40 knt
WDR 2 týdny po rolloutu
4 týdny mezi rolloutem, WDR a návratem do VAB
Ve VAB další cca měsíc - příprava baterií, FTS, uzavření antén, opravy izolační pěny, atd.
Datum startu? Na základě výsledků WDR

Start je vyloučen v dubnu.
Další možná startovní okna:
květen 7. - 21.
červen 6. - 16.
červen 29. - červenec 12. (ale ne červenec 2. - 4.)
---

Odpovědět

Zpět na „Program Artemis“