Artemis 1 (EM-1)
- jakubv
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 2166
- Kontaktovat uživatele:
Re: Artemis 1 (EM-1)
chyba, ve 4:20 (ne 4:15) odlítnou panely okolo servisního modulu Orionu, já myslím ten kužel, jak z něj ICPS vylétá ve 4:40 

-----------------
xx jakubv
xx jakubv
Adaptér LVSA se nebude rozevírat. Má ovšem jiný tvar než ve videu (je pouze kuželový) a ICPS v něm nebude celý. Celá vodíková nádrž stupně ICPS (ta velká) bude nad ním. Hezky je to vidět na straně 50 tohoto tématu (stačí prohlížet si obrázky - ideálně všechny obrázky na té straně).
Vývoz SLS neproběhne dříve než v březnu. Týmy v hale VAB potřebují více času na vyřešení všech úkolů, které souvisí s první misí. NASA vyhodnocuje možnosti startu v dubnu a květnu.
Zdroj
Zdroj
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12011
Nepřekvapuje mě to.
Velice rád bych ale věděl, jestli tyto informace sledují i ti "chytrolíni" v diskusích pod články o Artemis a Gateway, např tady: https://kosmonautix.cz/2022/01/gateway- ... /#comments , kteří jaksi automaticky předpokládají, že případné zpoždění prvního přistání američanů na Měsíci v tomto desetiletí bude mít na svědomí SpaceX s jejich Starship HLS, nebo přímo osobně Elon Musk, za což by měl zcela určitě zaplatit jakousi pokutu. Možná diskutéři jako PetrK, Hawk, HM a podobní ještě nedokázali přijmout fakt, že zpoždění jsou v kosmických programech velmi obvyklá a naopak nové komerční společnosti jsou v tomto směru mnohem spolehlivější a plní termíny lépe, než celé vládní kosmické agentury nebo velcí tradiční dodavatelé.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
- Pospíšil
Sajri, můžeš mi to napsat veřejně tady do vlákna, nebo soukromě do mailu, že ti můj předchozí příspěvek připadá off topic. Nerozumím, proč to musíš skytě nahlašovat adminům.
Prosím, mohl bys mi vysvětlit, co přesně je OT na příspěvku, kde rozebírám pohledy různých uživatelů na důvody zpoždění programu Artemis, čímž reaguji na Dugiho informaci o dalším odkladu startu Artemis 1?
Děkuji
Prosím, mohl bys mi vysvětlit, co přesně je OT na příspěvku, kde rozebírám pohledy různých uživatelů na důvody zpoždění programu Artemis, čímž reaguji na Dugiho informaci o dalším odkladu startu Artemis 1?
Děkuji
---
Ještě dnes bychom se z telekonference měli dozvědět víc, ale zatím podle https://twitter.com/wapodavenport/statu ... 1243539456 to vypadá na odklad prvního vývozu SLS na 39B o tři týdny, z čehož (v případě, že toto je jediný aktuálně prodloužený úsek v celém zbývajícím intervalu do startu) vychází start na cca NET 11.4. nebo 12.4.2022 (tedy na Mezinárodní den kosmonautiky).
-
- Zkušený vesmírný průzkumník
- Reputace: 576
Pokud se adminům nelíbí ve fóru přítomnost tlačítka "nahlásit příspěvek", tak ať ho odstraní. Předpokládám, že to tlačítko je tam k tomu, aby pokud někomu připadá nějaký příspěvek off-topic, aby to nahlásil adminům a oni posoudili, zda to tak opravdu je. Namísto toho, aby se to rozebíralo ve fóru, čímž off-topic diskuze jen dál nabobtnává (což se podle mě přesně teď děje).Pospíšil píše: 2.2.2022 15:36 Sajri, můžeš mi to napsat veřejně tady do vlákna, nebo soukromě do mailu, že ti můj předchozí příspěvek připadá off topic. Nerozumím, proč to musíš skytě nahlašovat adminům.
Děkuji
Na tom příspěvku mi připadá off-topic to, že kdo chce číst příspěvky chytrolínů pod články, může tak učinit přímo pod články. Kdo nechce a chce diskutovat věcně a o faktech, tak nechodí do diskuzí, ale pouze na toto fórum, které je na trochu vyšší úrovni. Takže nevidím důvod, proč vůbec tady nějaké chytrolíny z diskuzí zmiňovat.
- Pospíšil
Portál kosmonautix.cz má dvě části, kde lidé mezi sebou vzájemně interagují. Na blogu autoři píší krátké zprávy a články, pod kterými v komentářích probíhá diskuse čtenářů s autorem. Na fóru píší všichni uživatelé příspěvky a reagují mezi sebou navzájem. Tyto dvě části portálu nejsou zcela oddělené, v článcích dochází k odkazování na diskusní fórum a vice versa. Velmi často čtenáři nebo autoři článků zároveň přispívají v diskusi na fóru. Například ty, já, Dugi, Jirka Hošek a desítky dalších.Sajri píše: 2.2.2022 16:28 Takže nevidím důvod, proč vůbec tady nějaké chytrolíny z diskuzí zmiňovat.
Podle mého není žádným off topicem, pokud v diskusním vlákně poukáži na názory někoho v komentářích na blogu, pokud se to stále týká probíraného tématu, tedy zpožďování programu Artemis. OT by to byl, pokud bych začal psát třeba o čínském vesmírném programu, startu iránské rakety, nebo o letu Gagarina. Ale to se nestalo.
---
Keď sa tak smelo opýtam, čo si týmto dokazuješ? Nech si každý posúdi sám, či to bol alebo nebol OT. Sajri to cítil ako to cítil a urobil to najlepšie, čo v tomto prípade mohol, nikoho tým neobťažoval. Tak prečo si mu nenapísal súkromne, ako to vidíš ty?