Fotky oblohy ze stativu
-
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Fotky oblohy ze stativu
Príklady hodnôt najmenšieho zväčšenia
Objekt Najmenšie rozpoznávacie zväčšenie Najmenšie zväčšenie pre prvé detaily
Jupiter 30x - 60x .................................80x - 200x
Saturnov 40x - 80x ...............................100x - 200x
Mesiac 7x - 12x....................................30x - 60x
M31 12x.............................................30x - 60x galaxia v Androméde
NGC 2903 60x.......................................80x - 200x špirálová galaxia
NGC 2244 7x - 12x.................................30x - 60x otvorená hviezdokopa
Pri zväčšení nemá zmysel používať menšie zväčšenia ako 7x z dôvodu veľkosti zreničky a obvykle nemá zmysel používať väčšie zväčšenia ako 200x z dôvodu chvenia atmosféry. Optimálne zväčšenie je závislé aj od kvality optiky a ostrosti obrazu. Nekvalitná optika rozostruje obraz už pri zväčšení 0,5x priemer objektívu (mm), bežná kvalita objektívu dovoľuje zväčšenia 1x - 1,5x priemer objektívu v (mm), vysokokvalitná optika poskytuje ostrý obraz aj pri zväčšení 2x priemer objektívu v (mm). Na kvalitnom menšom zväčšení je vidieť viac detailov ako na veľkom rozostrenom obraze. Pretože zväčšovaním sa stráca svetelný zisk, odporúčajú sa používať väčšie zväčšenia pri ďalekohľadoch s väčším priemerom objektívu, teda pri objektívoch s väčším svetelným ziskom.
Referencie
Péter Vizi, Hviezdny atlas k malým ďalekohladom, Geobook 2010, ISBN 978 615 5015 02 1
http://sk.wikipedia.org/wiki/Optick%C3% ... oh%C4%BEad
Objekt Najmenšie rozpoznávacie zväčšenie Najmenšie zväčšenie pre prvé detaily
Jupiter 30x - 60x .................................80x - 200x
Saturnov 40x - 80x ...............................100x - 200x
Mesiac 7x - 12x....................................30x - 60x
M31 12x.............................................30x - 60x galaxia v Androméde
NGC 2903 60x.......................................80x - 200x špirálová galaxia
NGC 2244 7x - 12x.................................30x - 60x otvorená hviezdokopa
Pri zväčšení nemá zmysel používať menšie zväčšenia ako 7x z dôvodu veľkosti zreničky a obvykle nemá zmysel používať väčšie zväčšenia ako 200x z dôvodu chvenia atmosféry. Optimálne zväčšenie je závislé aj od kvality optiky a ostrosti obrazu. Nekvalitná optika rozostruje obraz už pri zväčšení 0,5x priemer objektívu (mm), bežná kvalita objektívu dovoľuje zväčšenia 1x - 1,5x priemer objektívu v (mm), vysokokvalitná optika poskytuje ostrý obraz aj pri zväčšení 2x priemer objektívu v (mm). Na kvalitnom menšom zväčšení je vidieť viac detailov ako na veľkom rozostrenom obraze. Pretože zväčšovaním sa stráca svetelný zisk, odporúčajú sa používať väčšie zväčšenia pri ďalekohľadoch s väčším priemerom objektívu, teda pri objektívoch s väčším svetelným ziskom.
Referencie
Péter Vizi, Hviezdny atlas k malým ďalekohladom, Geobook 2010, ISBN 978 615 5015 02 1
http://sk.wikipedia.org/wiki/Optick%C3% ... oh%C4%BEad
"Naše cnosti a naše vady sú neoddeliteľné ako sila a hmota, keď ich oddelíte človek prestane existovať."
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Tak jsem po nějaké chvilce opět provětral dalekohled. Cíl byl m57, ale tahle mlhovina, je hrozně malá, a v okuláru jsem jí skoro zaměnil s nezaostřenou hvězdou
Jinak se mi podařilo dohodnout se se zdejším gymnáziem, a podle domluvy mi bude zapůjčen chromosférický H-alfa dalekohled a CCD kamera. Takže pokud bude jasno tak budu spamovat fotky slunce v čáře vodíku
Teď si zahrajeme hru "najdi m57"

Trošku detailnější pohled

Trošku detailnější pohled

- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
M57 jedoznačně vydařená
I přesto, že je to drobek, tak se mi fotka líbí. A gratuluji k H-alfa filtru. Už se těším na fotky 

The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Fajnova!Jamie píše:Tak jsem po nějaké chvilce opět provětral dalekohled. Cíl byl m57, ale tahle mlhovina, je hrozně malá, a v okuláru jsem jí skoro zaměnil s nezaostřenou hvězdouJinak se mi podařilo dohodnout se se zdejším gymnáziem, a podle domluvy mi bude zapůjčen chromosférický H-alfa dalekohled a CCD kamera. Takže pokud bude jasno tak budu spamovat fotky slunce v čáře vodíku
]

Jeden synchron od tveho kolegy z Nemecka

Environment:
☠ Location: Fields near Sandkrug, Lower Saxony, Germany
☠ Date & time: 2014-09-17 22:41 ~ 22:49 MEST
☠ Light pollution: 5 points on the Bortle scale
Equipment:
☠ Camera: Canon EOS 1100D with remote-control release
☠ Lens: Canon EF 75~300 mm f/4~5.6
☠ Filter: Astronomik CLS clip-on filter
☠ Tracker: Vixen Polarie
☠ Tripod: Slik travel tripod
Parameters:
☠ Focal length: 300 mm
☠ Aperture: f/5.6
☠ Speed: 1,600 ISO
☠ Exposure time: 3× 16" + 8× 24" = 4'
Post-production:
☠ Exposures stacked into 3 intermediate pictures with the GIMP 2.8.2
☠ 3 intermediate pictures averaged with G'MIC
☠ Color balance & gradiation curves adjusted, thermal noise suppressed
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Gubarev: Pěkná, ale na jeho místě bych asi nepoužíval CLS filtr. Jednu věc ale nechápu. Jak je možné že všichni mají barevné hvězdy ?
Já ať dělám co dělám mám všechny hvězdy furt bílé.
Po delší době jsem čistil počítat a narazil jsem na jednu starší fotku. Je z doby, kdy jsem se s focením jen tak seznamoval.
Pokud vím, tak jsem ji nikdy nezveřejnil, protože jsem ji po vyfocení nemohl najít

-pořízená ještě starou sestavou 127/1000 na eq-1

Po delší době jsem čistil počítat a narazil jsem na jednu starší fotku. Je z doby, kdy jsem se s focením jen tak seznamoval.

-pořízená ještě starou sestavou 127/1000 na eq-1
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Teda pane Jamie, parádní!Jamie píše:V noci na dnešek se opět obloha projasnila a má fotografická volba padla na M51

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Matyn
- Zkušený vesmírný průzkumník
- Reputace: 0
To je neskutečné!
Opravdu, smekám!

Opravdu, smekám!
Všechno je možné provést. Stačí chtít a mít dost peněz. A to je ten problém. Lidem se buď nechce, nebo nemají peníze.
http://vodnirakety.webnode.cz/
http://vodnirakety.webnode.cz/
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Krása!!!Jamie píše:-druhá verze

The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.