Elon Musk - SpaceX CEO, osobnost, vizionář

Sem patří diskuse o vývoji raket rodiny Falcon a o lodi Dragon.
Odpovědět
Thales
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 289
Re: Elon Musk - SpaceX CEO, osobnost, vizionář

Příspěvek od Thales »

Možná by přišli investoři, kteří čekali než se to přiblíží více realitě. Přeci jen když SpaceX začala s vývojem SS tak to bylo opravdu hodně velké sousto a nikdo s nohama na zemi si netroufal reálně odhadnout, jestli to dotáhnou nebo ne. Kapitál by do tohop tehdy cpal jen šílenec. Dneska už to vypadá, že to dotáhnou. Noví investoři by však měli jen malý podíl a tak by neměli velkou sílu rozhodovat co SpaceX bude dělat nebo ne. A nepsal jsem jen o Marsu.
Snoopy
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 302

Příspěvek od Snoopy »

Squierik píše: 14.12.2024 20:40 Investori ktorých spomínaš už do SX investovali alebo sa o to snažia. Ale na burze by ich zaplavili investori, ktorí chcú maximálny zisk s minimálnym rizikom a to teda Mars nie je
Jsou investoři konzervativní i ti, kteří riziko (a tomu odpovídající možný zisk) naopak vyhledávají. Tvrzení, že na burze hrají jen ti první, je nesmysl. Pro ty "kteří se o to snaží", jak píšeš, je burza vítaným řešením.
Snoopy
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel

Příspěvek od Snoopy »

Hawk píše: 12.12.2024 19:33
matej píše: 12.12.2024 7:05 EM predal akcie SpaceX (50 000 000 000 UDS).
https://www.aktuality.sk/clanok/fmFjiWy ... d-dolarov/
Sú voľne obchodovateľné ?, môj obchodný dom ich neponúka, ale rád by so niečo kúpil pod stromček :P

"Akcie SpaceX a OpenAI dostupné pro veřejnost! Zjistěte, jak do nich investovat? "
https://finex.cz/akcie-spacex-a-openai- ... nvestovat/
To je samozřejmě lež jak věž. Typická zlodějna. Vy si v této nabídce nekoupíte žádné akcie SX, ale akcie fondu, který je momentálně vlastní (a zítra se je třeba rozhodne prodat). Za pár týdnů tak můžete zjistit, že vaše investice do "kosmického průmyslu" nemá s kosmickým průmyslem nic společného.

Na začátku zaplatíte nemalé poplatky, takže se hned zkraje dostanete do mínusu. A budete je platit každý rok! I když budete ve ztrátě.

Koupíte si podíl v portfoliu, na jehož složení nebudete mít žádný vliv a ve kterém bude nemalý podíl start-upů, které zaniknou. Budou tak srážet váš případný výnos třeba právě ze SX a vy budete pořád na nule (v lepším případě). Viz poslední dva odstavce.

Celý text je zmateným mixem nesmyslů, které se snaží působit bombasticky. To podstatné se skrývá až v posledních třech odstavcích, což je jediné co zde má smysl číst. To ale zpravidla natěšený nešťastník, co už se vidí co by majitel akcii SX, moc nevnímá. A nemusí tomu ani porozumět.

Doporučil bych zvážit zveřejňování takovýchto ryze komerčních sdělení, které vlastně s kosmonautikou nemají nic společného, tady na fóru. Je zde komunita nadšenců letů do Vesmíru, kteří nemusí mít povědomí o investování a mohou se tak snadno stát obětí takových to "nezištných" informací. Protože přece "Na Fóru psali, že ...." Důvěra se těžce buduje a snadno ztrácí.
Malky
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 564

Příspěvek od Malky »

Thales píše: 14.12.2024 20:36 Naopak
Naivní. Nepopírám, že existují investoři, kteří takhle uvažují - v dlouhodobém horizontu (já jsem jedním z nich, většina lidí na tomhle fóru bude mít asi tendenci uvažovat podobným způsobem, ať už investují nebo ne). Ale naprostá většina investorů takhle nepřemýšlí. Chtějí okamžitý zisk, co největší zisk, a co bude za pár let je příliš nezajímá.
Thales píše: 14.12.2024 20:36 investoři velmi dobře slyší na technologii, která je efektivní, nemá konkurenci a bude po ní poptávka.
Takovouhle technologii SpaceX už má - Falcon 9. Konkurenci potrvá minimálně roky, než přijdou s něčím srovnatelným. Mezitím SpaceX může rejžovat.
Thales píše: 14.12.2024 20:36 Mars není něco, co by SpaceX mohlo zatížit ohrožujícím způsobem, je to příležitost.
Už teď SpaceX nalila do vývoje Starship několik miliard dolarů. Jestli se skutečně ve velkém pustí do kolonizace Marsu, bude to investice v řádu alespoň stovek miliard dolarů, s velmi nejistou návratností minimálně v řádu let. To všechno jsou peníze, který by SpaceX mohla vyplatit investorům.

Ne ne, Elon Musk má bohaté zkušenosti s vedením veřejně obchodované společnosti z Tesly, a moc dobře ví, proč nechce jít se SpaceX na trh.
"The meek will inherit the Earth." ..and the rest of us, Universe.
Hawk
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 242

Příspěvek od Hawk »

Snoopy píše: 15.12.2024 9:12
Hawk píše: 12.12.2024 19:33
matej píše: 12.12.2024 7:05 EM predal akcie SpaceX (50 000 000 000 UDS).
https://www.aktuality.sk/clanok/fmFjiWy ... d-dolarov/
Sú voľne obchodovateľné ?, môj obchodný dom ich neponúka, ale rád by so niečo kúpil pod stromček :P

"Akcie SpaceX a OpenAI dostupné pro veřejnost! Zjistěte, jak do nich investovat? "
https://finex.cz/akcie-spacex-a-openai- ... nvestovat/
To je samozřejmě lež jak věž. Typická zlodějna. Vy si v této nabídce nekoupíte žádné akcie SX, ale akcie fondu, který je momentálně vlastní (a zítra se je třeba rozhodne prodat). Za pár týdnů tak můžete zjistit, že vaše investice do "kosmického průmyslu" nemá s kosmickým průmyslem nic společného.

Na začátku zaplatíte nemalé poplatky, takže se hned zkraje dostanete do mínusu. A budete je platit každý rok! I když budete ve ztrátě.

Koupíte si podíl v portfoliu, na jehož složení nebudete mít žádný vliv a ve kterém bude nemalý podíl start-upů, které zaniknou. Budou tak srážet váš případný výnos třeba právě ze SX a vy budete pořád na nule (v lepším případě). Viz poslední dva odstavce.

Celý text je zmateným mixem nesmyslů, které se snaží působit bombasticky. To podstatné se skrývá až v posledních třech odstavcích, což je jediné co zde má smysl číst. To ale zpravidla natěšený nešťastník, co už se vidí co by majitel akcii SX, moc nevnímá. A nemusí tomu ani porozumět.

Doporučil bych zvážit zveřejňování takovýchto ryze komerčních sdělení, které vlastně s kosmonautikou nemají nic společného, tady na fóru. Je zde komunita nadšenců letů do Vesmíru, kteří nemusí mít povědomí o investování a mohou se tak snadno stát obětí takových to "nezištných" informací. Protože přece "Na Fóru psali, že ...." Důvěra se těžce buduje a snadno ztrácí.
V clanku se pise o fondu investujici do kosmo spolecnosti, Vy jste cetl status toho ETFka, ze pouzivate tak silne vyrazy?

Nebo trpite fixni ideou, ze napr technologicke ETF muze kupovat napriklad akcie MCD nebo bankovni tituly?

Ja bych naopak doporucil podstatne se mirnit ve vyrazech.
Thales

Příspěvek od Thales »

Malky píše: 15.12.2024 10:09 Naivní. Nepopírám, že existují investoři, kteří takhle uvažují - v dlouhodobém horizontu (já jsem jedním z nich, většina lidí na tomhle fóru bude mít asi tendenci uvažovat podobným způsobem, ať už investují nebo ne). Ale naprostá většina investorů takhle nepřemýšlí. Chtějí okamžitý zisk, co největší zisk, a co bude za pár let je příliš nezajímá.
Investoři jsou různí, ostatně sám to přiznáváš. Kdybychom se obecně ve světě řídili tím, co je většinové, tak bychom nejspíše byli stále ještě opicemi, protože svět posouvají dále obvykle ti, kteří jsou v menšině.

Malky píše: 15.12.2024 10:09 Takovouhle technologii SpaceX už má - Falcon 9.
Někdo z nás dvou zřejmě nedával pozor. Nevšiml jsem si, že by na Falconu 9 bylo možné vynášet náklady o průměru 8m o hmotnosti až 150tun v jednom kusu, s náklady na start menšími než Falcon 9. Nevšiml jsem si ani to, že by Falcon 9 byl schopen letět k jiným vesmírným tělesům s reálným užitečným nákladem o hmotnosti desítek tun a vrátit se zpět. Nevšiml jsem si, že by Falcon 9 sám o sobě byl schopen vozit lidi, funguje jen jako nosič kapslí, o kadenci startů nemluvě. Pokud si myslíš, že Falcon 9 takové schopnosti má, tak se rád dozvím něco nového, ale z důvodu výše uvedených mám za to, že SpaceX takovou technologii zatím nemá. Její náskok to nerozporuje.

Malky píše: 15.12.2024 10:09 Konkurenci potrvá minimálně roky, než přijdou s něčím srovnatelným. Mezitím SpaceX může rejžovat.
Pokud jsi myslel konkurenci rodině Falcon 9/Falcon Heavy, v podobě New Glenna, tak ten už stojí na rampě a i když nelze vyloučit ještě nějaké problémy, tak je doslova v cílové rovince. Neutron už je také v dohlednu a za ním následuje Čína. Pokud jsi myslel konkurenci ke SH/SS, tak to je absolutně bezkonkurenční technologie a zaškrtit jí jen na vynášení běžného bince na LEO by byla dost škoda a promarněná příležitost. Naopak je třeba jí využít k tomu, k čemu si ostatní ještě dost dlouho ani nečuchnou a obsadit pozice. To ti řekne většina obchodníků.

Malky píše: 15.12.2024 10:09 Už teď SpaceX nalila do vývoje Starship několik miliard dolarů. Jestli se skutečně ve velkém pustí do kolonizace Marsu, bude to investice v řádu alespoň stovek miliard dolarů, s velmi nejistou návratností minimálně v řádu let. To všechno jsou peníze, který by SpaceX mohla vyplatit investorům.
Nepochopil jsi mě, uvažuješ moc přímočaře. Zkus se na to dívat jako na lety do vesmíru obecně. Nebo ještě lépe se na to dívej jako na komerční TV a radiové vysílání. Samotné vysílání nic nevydělává, posluchači ti za to nedají nic, dost možná ti za to ještě vynadají. Vysílání však láká zájemce o reklamu. Skutečný zákazník tak není posluchač/divák, ale zadavatel reklamy. Kolonie na Marsu jako taková finančně zisková sama o sobě nebude buď hodně dlouho, pokud vůbec. Ostatně ani to není jejím cílem. Váže na sebe ale služby, které ziskové být mohou. Pokud budou lidé, kteří z jakýchkoliv důvodů budou mít o marsovskou kolonii zájem, tak budou potřebovat dopravu, spojení a další služby s tím přímo nebo nepřímo spojené. To vše jim může SpaceX poskytnout a být zdrojem příjmů, jen je nejprve tyto neprozkoumané vody roztlačit. V šedesátých letech tě také nenapadlo, že by mohl existovat trh s vypouštěním nákladů do vesmíru a mohl by být ziskový. Je to v podstatě drápání se po náběžném úbočí Gaussovy křivky, kdy zisky rostou s dostupností technologie a klesáním cenm, což rozšiřuje okruh zájemců. Tím, že pro SpaceX to není jediným zdrojem příjmů a je tedy zajištěná, tak to i při vysokých investicích předznamenává poměrně vysokou šanci na to, že nezkrachuje dříve než toho dosáhne. Pokud by se předpoklady ukázaly nesprávné, tak vždycky má kam couvnout do více konvenčních vod a nespadne do propasti jako různé začínající firmy, kterým může být i poměrně malý neúspěch (třeba i v časovém plánu) něco, co jim zlomí vaz.

Malky píše: 15.12.2024 10:09 Ne ne, Elon Musk má bohaté zkušenosti s vedením veřejně obchodované společnosti z Tesly, a moc dobře ví, proč nechce jít se SpaceX na trh.
To není v rozporu s čímkoliv, co jsem napsal. Rozporoval jsem pouze to, že by to nové akcionáře nepřilákalo a pokud ano, tak by Mars zařízli. V tom jsem ti neoponoval jen já. Nesnažím se změnit tvůj názor, mysli si dál co uznáš za vhodné, jen ti nemůžu automaticky odkývat to, že bys měl pravdu a přes to nejede vlak.
Naposledy upravil(a) Thales dne 15.12.2024 22:45, celkem upraveno 1 x.
Snoopy
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel

Příspěvek od Snoopy »

Hawk píše: 15.12.2024 11:10 V clanku se pise o fondu investujici do kosmo spolecnosti, Vy jste cetl status toho ETFka, ze pouzivate tak silne vyrazy?

Nebo trpite fixni ideou, ze napr technologicke ETF muze kupovat napriklad akcie MCD nebo bankovni tituly?

1) V článku se střídavě o píše o akciích do SX a AI (nadpis), akciích startupů (podnadpis) a dále o akciích amerických soukromých spol. a ve finále o akciích globálních společností. Přitom jde jen o akcie fondu, který momentálně investuje taky mimo jiné do kosmo společností.
Jediné co je zde uvedeno jako "hodnocení" fondu je "raketový nárůst poptávky o více než 177 % během prvních dvou dní obchodování". Pokud začínáte z nuly, představuje první jeden obchod nárůst o bombastických 100%. O čem to vypovídá? O ničem.
Ve stejném duchu se nese celý článek.

2) Netrpím fixními idejemi a vím co to je ETF. Pouze ukazuju druhou stranu téže mince, kterou ti kteří znají investování jen povrchně nebo vůbec, nemusí vidět. Přijde mi fér upozornit je na rizika. Viz také předposlední odstavec tvého článku.
Ty jsi svůj komentář uveřejnil jako reakci na dotaz na možnost investování do akcií SX na přímo. To logicky vytváří dojem, že se jedná o návod na takovou přímou investici, ne do nějakého pofiderního fondu ze skupiny s "výkonem" -23% ztráta (viz předposlední odstavec).

3) Tvé doporučení je mi k smíchu ROFL . Osobní výpady opravdu nevnímám.

4) Jsem tady na Fóru už téměř od začátku. A prostě se mi nelíbí, když je zneužívaný ke komerčním OT sdělením (ten tvůj článek opravdu není o investování do akcií SX.
Nikomu svůj názor nevnucuji, nikoho na rozdíl od tebe nemistruju co by měl nebo neměl. Stejně tak, na rozdíl od tebe, argumentuji věcně, bez dětinského sklouzávání do osobní roviny (trpíš fixní ideou, doporučuji ti, používáš (podle tebe - a tvůj názor je asi nejdůležitější) silné výrazy tak se koukej mírnit...).
Hawk
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 242

Příspěvek od Hawk »

Snoopy píše: 15.12.2024 18:05
Hawk píše: 15.12.2024 11:10 V clanku se pise o fondu investujici do kosmo spolecnosti, Vy jste cetl status toho ETFka, ze pouzivate tak silne vyrazy?

1) V článku se střídavě o píše o akciích do SX a AI (nadpis), akciích startupů (podnadpis) a dále o akciích amerických soukromých spol. a ve finále o akciích globálních společností. Přitom jde jen o akcie fondu, který momentálně investuje taky mimo jiné do kosmo společností.
Jediné co je zde uvedeno jako "hodnocení" fondu je "raketový nárůst poptávky o více než 177 % během prvních dvou dní obchodování". Pokud začínáte z nuly, představuje první jeden obchod nárůst o bombastických 100%. O čem to vypovídá? O ničem.
Ve stejném duchu se nese celý článek.

2) Netrpím fixními idejemi a vím co to je ETF. Pouze ukazuju druhou stranu téže mince, kterou ti kteří znají investování jen povrchně nebo vůbec, nemusí vidět. Přijde mi fér upozornit je na rizika. Viz také předposlední odstavec tvého článku.
Ty jsi svůj komentář uveřejnil jako reakci na dotaz na možnost investování do akcií SX na přímo. To logicky vytváří dojem, že se jedná o návod na takovou přímou investici, ne do nějakého pofiderního fondu ze skupiny s "výkonem" -23% ztráta (viz předposlední odstavec).

3) Tvé doporučení je mi k smíchu ROFL . Osobní výpady opravdu nevnímám.

4) Jsem tady na Fóru už téměř od začátku. A prostě se mi nelíbí, když je zneužívaný ke komerčním OT sdělením (ten tvůj článek opravdu není o investování do akcií SX.
Nikomu svůj názor nevnucuji, nikoho na rozdíl od tebe nemistruju co by měl nebo neměl. Stejně tak, na rozdíl od tebe, argumentuji věcně, bez dětinského sklouzávání do osobní roviny (trpíš fixní ideou, doporučuji ti, používáš (podle tebe - a tvůj názor je asi nejdůležitější) silné výrazy tak se koukej mírnit...).
Myslim, ze tohle staci, pardon, podobne detinske vylevy neni duvod vice komentovat.
Dekuji za pochopeni
Malky
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 564

Příspěvek od Malky »

Thales píše: 15.12.2024 15:09 Nesnažím se změnit tvůj názor, mysli si dál co uznáš za vhodné, jen ti nemůžu automaticky odkývat to, že bys měl pravdu a přes to nejede vlak.
Já ale vůbec nemluvim o tom, co si myslím já. To je první nepochopení z tvé strany.

Faktem je, že existují investoři, které nezajímají dlouhodobé vyhlídky, ale pouze chtějí vydělat co nejvíce a co nejrychleji. Můžeš stokrát opakovat, že vývoj Starship se eventuálně vyplatí, že i kolonie na Marsu se eventuálně vyplatí (a je jedno, jaký si představuješ model financovaní). Tyhle lidi nic z toho nezajímá. Je zajímá, jaký budou mít zisk TEĎ. A faktem je, že Starship teď není zisková. Starship je v tuhle chvíli dírou na peníze, dotovanou ziskovými částmi SpaceX (Falconem 9 a Starlinkem). Z pohledu investora, který chce maximalizovat okamžitý zisk, nedává smysl držet na živu Starship, když ji může zaříznout, a to co by ze zisku šlo do Starship, může místo toho jít do kapsy tomuhle investorovi. A že kvůli tomu za x let spaceX nebude tak výdělečná jak by mohla být, nebo dokonce i zanikne? To tohodle investora netrápí, protože už dávno vybere svojí investici a bude mít barák v Karibiku.

Jak už jsem psal, tací nejsou všichni investoři. Ona jich dokonce nemusí být ani většina. On bohatě stačí jedinej takovejhle investor, kterej pak vedení SpaceX zažaluje, že neplní svou "fiduciary duty", protože místo toho aby maximalizovala zisk (což vedení veřejně obchodované společnosti ze zákona musí), tak to sype do nějakýho megalomanskýho projektu šílenýho Muska, kterej se nikdy nestane skutečností (takhle kolonizaci Marsu vidí asi 99% lidí na světě). Nemusí se ti to líbit, ale přesně takhle to funguje, přesně tohle se aktuálně děje s Teslou. Dalším ukázkovým případem je Boeing.

A znovu opakuju, že nepíšu o svých názorech.

Faktem je, že vstup na burzu by SpaceX nepřinesl nic pozitivního, za to by je vystavil obrovskému riziku. Naprosto chápu, že z pohledu člověka, co by rád do SpaceX investoval, je to nepříjemná pravda - sdílím tvé pocity. Ale prostě to tak je.
Thales píše: 15.12.2024 15:09 Pokud jsi myslel konkurenci rodině Falcon 9/Falcon Heavy, v podobě New Glenna, tak ten už stojí na rampě a i když nelze vyloučit ještě nějaké problémy, tak je doslova v cílové rovince. Neutron už je také v dohlednu a za ním následuje Čína.
Všem zmíněným raketám potrvá roky, než budou představovat jakous takous konkurenci pro Falcon 9, není jisté, že se to kterékoliv z nich podaří, a i poté bude Falcon 9 výdělečný.
"The meek will inherit the Earth." ..and the rest of us, Universe.
Thales

Příspěvek od Thales »

Malky píše: 16.12.2024 12:20 Faktem je, že existují investoři, které nezajímají dlouhodobé vyhlídky... a bude mít barák v Karibiku.
To není přeci v rozporu s tím, co jsem řekl. Nevyloučil jsem různé druhy investorů/akcionářů s různými postoji, cíli, prioritami... Ty jsi naopak vyloučil typy, o kterých jsem psal já aniž bys vznesl argumenty proč to není možné, pouze jsi uvedl alternativu.

Malky píše: 16.12.2024 12:20 Nemusí se ti to líbit, ale přesně takhle to funguje
Podsouvání mi přijde jako argumentační faul. Já tu nejsem ten, kdo tu hraje přetlačovanou :) Nemůžeš ani tvrdit nic o nelíbení se, je mi to totiž jedno. Jen nerozumím proč to taháš do této roviny.

Malky píše: 16.12.2024 12:20 Já ale vůbec nemluvim o tom, co si myslím já. To je první nepochopení z tvé strany.
Na světě jsou věci, které můžeme popisovat velice exaktně. Například různé děje v chemii, matematické postupy atd. Mají společné to, že jen těžko někdo může tvrdit, že to není pravda. Ten zbytek jsou jen názory a doměnky. Dokonce i právní názor je jen názor, jak můžeme běžně ve světě kolem nás vidět. Některé názory mají k dispozici více indicií, že by to tak mohlo být, jiné méně. Z mého pohledu jsi napsal tvůj názor. Podstatné je, že jsi nepochopil, že já netvrdím, že by SpaceX měla být veřejně obchodovatelná společnost ani že to je to nejlepší, co by mohla a měla udělat. V zásadě si myslím, že aktuální stav je v pořádku, vedeš tak zbytečný boj proti větrným mlýnům.

Malky píše: 16.12.2024 12:20 On bohatě stačí jedinej takovejhle investor, kterej pak vedení SpaceX zažaluje, že neplní svou "fiduciary duty"...
V tom máš do určité míry pravdu, ale dá se na tohle téma vést i rozsáhlá akademická debata. Dává smysl kupovat si akcie firmy, která směřuje jinam než akcionáš chce a pak je žalovat? Problém jsou opět názory. Pokud vedení společnosti bere takovou krátkodobě nevýnosnou investici jako přípravu na mnohem dlouhodobější a finančně zajímavější záležitost, pak to skončí v zemi právníkům zaslíbené, jako jsou USA, u soudu. Tam se bude řešit jestli ty zisky měly být maximální dosažitelné v krátkodobém horizontu, co to ten krátkodobý horizont je, jakým způsobem se do toho započítávají investice do budoucího trhu a spousta dalších kravin, které tu nerozlouskneme. Musí být ty zisky maximální dosažitelné i za cenu odpískání investic, nebo stačí jen nějaké zisky? Kam se počítají investice? Přitom zdravý rozum říká, že každý ví, co je SpaceX zač a jaké jsou její cíle. SpaceX není klasická firma, jejímž cílem je maximální možný zisk bez ohledu na cokoliv a ani je neslibuje. Pokud by byla veřejně obchodovatelná a někdo by nakoupil její akcie s vidinou maximálního krátkodobého zisku, pak bych ho měl za blázna. Pokud by to dal k soudu, pak bych ho měl za šmejda.

Malky píše: 16.12.2024 12:20 Všem zmíněným raketám potrvá roky, než budou představovat jakous takous konkurenci pro Falcon 9, není jisté, že se to kterékoliv z nich podaří, a i poté bude Falcon 9 výdělečný.
Připomínám, že původní debata byla o tom, zda SpaceX nebo někdo jiný má systém, který snese srovnání se Starship. Já tvrdím, že nemá a napsal jsem argumenty. Ty tvrdíš, že má a místo argumentů odvádíš řeč jinam. Silně mi to připomíná dohady s některými typy žen, které tě zatáhnou do bažiny a tam tě utopí i když jsi chtěl jít původně po cestě a žádnou bažinu neřešit. Držme se cesty. Nikdy jsem netvrdil, že F9 nebude výdělečný, pouze, že konkurence je za dveřmi, kdežto SS konkurenci nemá a dlouho jí mít nebude. Pokud to rozporuješ, tak bychom si měli nejprve ujasnit pojmy, v tomto případě co znamená slovo konkurence. Já ho odvozuji od toho, zda obdobnou technologií disponuje ještě někdo jiný a zda je schopný ji reálně použít za obdobných podmínek, nikoliv od kadence startů. Ano, počet startů bude mít F9 i nadále pravděpodobně vyšší a bude ziskový, ale to neznamená, že nebude mít konkurenci. Pokud tedy třeba New Glenn zvládne první start v pořádku, tak od tohoto okamžiku představuje konkurenci. To může být klidně už za měsíc, ne za roky. Nechme se překvapit. Jakmile odstartuje SS se svým prvním ostrým nákladem a plnohodnotně dokončí misi, pak nebude mít konkurenci ani v dohledu. Tím bych to uzavřel.

Odpovědět

Zpět na „SpaceX“