Curiosity (MSL - Mars science laboratory)
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Re: MSL - Mars science laboratory
Makroselfie HW komponent snímané kamerou Right Mastcam (M-100).
Technická kontrola na dálku. Sol 1327 (30/04/16). Snímky dorazily dnes v noci.

Technická kontrola na dálku. Sol 1327 (30/04/16). Snímky dorazily dnes v noci.
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Aká bola rýchlosť pristávacieho púzdra MSL po zbrzdení tepelným štítom?
28. července roku 2012 jsem tady na fóru sepsal příspěvek o očekávaném průběhu EDL. Psal jsem tam, že v době vystřelení padáku má být rychlost cca. 405 m/s.
Díky moc!Dugi píše:28. července roku 2012 jsem tady na fóru sepsal příspěvek o očekávaném průběhu EDL. Psal jsem tam, že v době vystřelení padáku má být rychlost cca. 405 m/s.

- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12006
Ano, to byl velmi dobrý předpoklad. Po vyhodnocení naměřených dat z MEDLI/MEADS a IMU při reálném EDL bylo stanoveno, že k otevření supersonického padáku došlo při rychlosti 406,3 m/s ve výšce 12,1 km.Dugi píše:28. července roku 2012 jsem tady na fóru sepsal příspěvek o očekávaném průběhu EDL. Psal jsem tam, že v době vystřelení padáku má být rychlost cca. 405 m/s.
Ještě je dobré připomenout, že se tepelný štít postaral o zbrzdění z rychlosti 5,9 km/s, takže před otevřením padáku snížil rychlost MSL o 93%.
http://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi. ... 010087.pdf
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Všetko najlepšie k narodeninám, Curiosity. K dnešnému dňu je rover na povrchu dva marťanské roky (takmer štyri pozemské roky)
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 736
Ten Google Earth tam teda sedí!