Kritické momenty kosmonautiky
Re: Kritické momenty kosmonautiky
Dneska jsem četl v knize Člověk a vesmír - TRAA Mark - Rebo Productions, 2006 že požár v "komoře" plného čistého kyslíku jak se stál na Appolou 1 se stal několik let dříve v Rusku, než letěl Gagarin. Kdyby nebyla studená válkqa a zveřejnilo se to, tak by mohli kosmonauti Appola1 letět na měsíc a nenásledovali osud Mistra Jana Husa.
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
To je pravda, v roce 1961, jen pár dnů před letem Gagarina zemřel na popáleniny Valentin Bondarenko, viz. tady: http://blog.kosmonautix.cz/2012/11/krit ... ky-10-dil/
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Neil Armstrong
- baranka
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Ty kritiky z Osla musel uklidnit trojdíl o Challengeru. Jinak zase parádní prácevai777 píše:Díky, jsem rád, že se díl líbí!
Jen se malinko děsím toho, co na to řeknou na Oslu, už mě kdysi nařkli z toho, že mám jednostranný pohled, a tyhle dva díly jsou dokumentem toho, jaký byl v Rusku v devadesátých, s odpuštěním, bordel. To se některým asi líbit nebude![]()
Každopádně to Rusové podle všeho poměrně rychle odladili, další pokusy už byly bez větších problémů a TORU je dodnes i na ISS.

- vai777
Díky moc, Baranko!
O detektivkách jsem nikdy neuvažoval, dokonce je i nerad čtu. Mně z tohohle ranku stačí literatura faktu- co se týče napětí, je to ve skutečnosti kolikrát větší nervák, než Agatha Christie
(tedy pokud nepočítám jako detektivky knihy od Forsytha- ty jsou fantastické)
O detektivkách jsem nikdy neuvažoval, dokonce je i nerad čtu. Mně z tohohle ranku stačí literatura faktu- co se týče napětí, je to ve skutečnosti kolikrát větší nervák, než Agatha Christie

(tedy pokud nepočítám jako detektivky knihy od Forsytha- ty jsou fantastické)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Neil Armstrong
Neil Armstrong
V seriálu Kritické momenty kosmonautiky přichází poslední velký blok. Na jednu stranu smutné, že se tenhle fantastický seriál pomalu chýlí ke konci, na druhou stranu potěšující, protože víc katastrof už kosmonautika neprodělala, tedy alespoň těch velkých.
V dalších několika dílech bude vai777 rozebírat poslední velkou havárii - nehodu raketoplánu Columbia. První článek této série právě vyšel na našem blogu.
V dalších několika dílech bude vai777 rozebírat poslední velkou havárii - nehodu raketoplánu Columbia. První článek této série právě vyšel na našem blogu.
Jako vždy super, už se nemůžu dočkat pokračování
Jinak kdyby o tom náhodou někdo nevěděl, tak Česká pošta vydala v r. 2005 známku resp. aršík věnovaný právě STS 107, jehož hlavním motivem je ve článku zmíněná kresba Měsíční krajina od Petra Ginze, kterou ve spodní části aršíku doplňuje kresba raketoplánu Columbia. (Více informací tady, větší obrázek je tady).

Jinak kdyby o tom náhodou někdo nevěděl, tak Česká pošta vydala v r. 2005 známku resp. aršík věnovaný právě STS 107, jehož hlavním motivem je ve článku zmíněná kresba Měsíční krajina od Petra Ginze, kterou ve spodní části aršíku doplňuje kresba raketoplánu Columbia. (Více informací tady, větší obrázek je tady).

Díky za doplnění! 

- vai777
Díky, o tom aršíku jsem vůbec nevěděl. A to jsem měl kdysi dávno plná dvě alba známek s kosmonautickou tématikou 

Neil Armstrong
Neil Armstrong
- Andy
- Zkušený vesmírný badatel
- Reputace: 1080
- Kontaktovat uživatele:
Letěl s Ramonem originál té kresby? Asi ne, že?
Jinak se budu opakovat, ale fakt super čtení
.
Jinak se budu opakovat, ale fakt super čtení

-----------------------------
Dare Mighty Things!
https://www.twitter.com/polar_andy_cz/
The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.
Dare Mighty Things!
https://www.twitter.com/polar_andy_cz/
The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.
Pokud je mi známo, tak Ramon s sebou vzal pouze kopii.