Starship lunar lander pro program Artemis - HLS
Re: Starship lunar lander pro program Artemis - HLS
No a my se snad ke konci roku dozvíme, jestli se vůbec nějakého Orionu na NRHO orbitě v blízké budoucnosti dočká 
*) edit: tak viz. vlákno k Artemis II, dali zelenou k sestavení SLS což je dobrá zpráva

*) edit: tak viz. vlákno k Artemis II, dali zelenou k sestavení SLS což je dobrá zpráva

To není puntičkářství. Orion se svým servisním modulem (který je pro Artemis III již vyrobený a v září byl dopraven do KSC) s omezeným Δv se nemůže dostat na LLO a odtud zpět k Zemi.Pospíšil píše: 22.11.2024 10:59Dobrá, tak pro puntičkáře na HRHO orbitu.
Jak to ale bude u varianty, kdy Gateway v době mise Artemis III ještě nebude připravena a u Měsíce se setká jen HLS a Orion?
Budou taky obě lodě navedeny na HRHO, nebo jiný orbit, když tam nebude funkční stanice?
Edit:
Tak jsem si přečetl tady https://www.nasa.gov/missions/artemis/artemis-iii/ , že NRHO bude použita i bez Gateway.
Takže otázka zodpovězena, alles klar.![]()
Ale HLS ano.
Otázka je, kdy (myslím návrat HLS k Zemi, resp. ideálně ze Země na Měsíc a zpět).
HLS sa ale nema vracat na orbitu Zeme, ci ?JHošek píše: 2.12.2024 21:09Otázka je, kdy (myslím návrat HLS k Zemi, resp. ideálně ze Země na Měsíc a zpět).
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 11994
NASA to nevyžaduje. Bude čistě na SpX, co s HLS Starshipem po splnění mise udělá.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Teoreticky by to šlo udělat tak, že by se startovalo na HLS, v ní by se posádka vrátila i k Zemi, ale nepřistávala by v ní, ale v něčem jiném. Pak by Orion a jeho schopnosti nemuseli v plánu vůbec figurovat. Jen by HLS musela mít dost paliva na zpomalení na orbitální rychlost aby bylo možné k ní zadokovat. Nevím jestli by bylo možné to ubrzdit nějak jinak, třeba nějakým manévrem když by HLS nemohla brzdit o atmosféru. Je mi jasné, že by to bylo palivově náročné, jde jen o to jestli tolik, aby to nevybočilo mimo dosažitelnou realitu?JHošek píše: 2.12.2024 21:09 Otázka je, kdy (myslím návrat HLS k Zemi, resp. ideálně ze Země na Měsíc a zpět).
Ano, to víme. Z diskuse však vyplývá, že jsem psal o misi Artemis III. Proto jsem se ptal, kdy to tak půjde udělat (musí to být za 2,5 roku, v polovině roku 2027). Můžu vznést i další otázky: proč tímto nahrazovat Orion pro Artemis III (stále jsem neobdržel výpočet, podle kterého by to vyšlo finančně natolik lépe, aby se to pro Artemis III vyplatilo) a jaká by byla dodatečná rizika související s tím, že na trase Země - oběžná dráha Měsíce - LEO by posádka nebyla v "záchranné lodi" s přímou možností návratu na Zemi bez nutnosti dokování.Thales píše: 6.12.2024 14:12Teoreticky by to šlo udělat tak, že by se startovalo na HLS, v ní by se posádka vrátila i k Zemi, ale nepřistávala by v ní, ale v něčem jiném. Pak by Orion a jeho schopnosti nemuseli v plánu vůbec figurovat. Jen by HLS musela mít dost paliva na zpomalení na orbitální rychlost aby bylo možné k ní zadokovat. Nevím jestli by bylo možné to ubrzdit nějak jinak, třeba nějakým manévrem když by HLS nemohla brzdit o atmosféru. Je mi jasné, že by to bylo palivově náročné, jde jen o to jestli tolik, aby to nevybočilo mimo dosažitelnou realitu?JHošek píše: 2.12.2024 21:09 Otázka je, kdy (myslím návrat HLS k Zemi, resp. ideálně ze Země na Měsíc a zpět).
Myslel jsem to obecně, nikoliv v souvislosti s Artemis III. Tam se to pravděpodobně nevyplatí vzhledem k pokročilosti výroby SLS chystané na tuto misi. Nevím jak je to s díly na další mise (hlavně Artemis 4 a další). V zásadě bych to asi risknul, nechal bych dojet to, co je v pokročilém stádiu a výrobu dalších SLS, které by bylo třeba vyrobit od nuly nebo z nějakýchz velmi počátečních fází výroby bych stopnul. Je možné, źe tím pádem měsíční program nabere nějaké zpoždění, ale současná cesta je finančně neudržitelná, je to doslova absurdní výsměch a pokud jsme realisté, tak základní podmínkou udržitelnosti jsou rozumné náklady.
SLS pro Artemis V: Do MAF byly od subdodavatelů dovezeny první panely, ale jejich vzájemné svařování do dílů pro CS-5 nezačalo. Výroba EUS-2 nezačala.Thales píše: 7.12.2024 22:26 Myslel jsem to obecně, nikoliv v souvislosti s Artemis III. Tam se to pravděpodobně nevyplatí vzhledem k pokročilosti výroby SLS chystané na tuto misi. Nevím jak je to s díly na další mise (hlavně Artemis 4 a další).
SLS pro Artemis IV: Svařování nádrží pro CS-4 z připravených dílů nezačalo. Výroba EUS-1 nezačala (ani výroba strukturálního exempláře pro pozemní testy).
SLS pro Artemis III:
- Nádrže pro CS-3 obstály ve zkouškách pevnosti. Plán aplikace pěny na nádrž LH2 je 12/2024-1/2025, na nádrž LOX jaro 2025.
- Do 30.9.2025 (kdy končí aktuální FY a jsou tedy peníze) Boeing plánuje CS-3 (bez motorové sekce) v MAF sešroubovat a připravit k odeslání na KSC.
- Nová vertikální integrační buňka v HB2 ve VAB v KSC: plán vložení motorové sekce je 7/2025, plán vložení CS-3 podzim 2025, plán dokončení stupně začátek 2026.
Segmenty SRB jsou v Promontory naplněny palivem, uskladněny a připraveny na pokyn k odeslání na KSC.
LVSA-3 je v podstatě hotový.
ICPS-3 je hotový a uskladněný v CCAFS.