Rosetta
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Re: Rosetta
Spektrometr VIRTIS provedl první měření teploty povrchu jádra. Naměřené hodnoty odpovídají -70°C, což je vysoká teplota na to, aby byl povrch komety pokryt ledem. Předpokládá se tudíž, že na povrchu jádra je převážně prach.
Měření probíhala mezi 13. a 21. červencem, kdy byla Rosetta od svého cíle podstatně dál, než dnes. Nebylo tak možné rozlišit teplotu jednotlivých částí jádra a naměřená teplota je tedy průměrná. Ačkoli je pro nás -70°C velká zima, ve skutečnosti je teplota o 20-30°C vyšší, než jakou vědci přepokládali.
Měření probíhala mezi 13. a 21. červencem, kdy byla Rosetta od svého cíle podstatně dál, než dnes. Nebylo tak možné rozlišit teplotu jednotlivých částí jádra a naměřená teplota je tedy průměrná. Ačkoli je pro nás -70°C velká zima, ve skutečnosti je teplota o 20-30°C vyšší, než jakou vědci přepokládali.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
- Wopat
- Kosmonaut
Graf znázorňující brzdící zážehy při příletu ke kometě.

-
- Vesmírný průzkumník
- Reputace: 112
- Kontaktovat uživatele:
Pěkný graf. Zajímá mne, kterým směrem (v tomto zobrazení) vlastně letí kometa a sonda. Víte to někdo?
Mám totiž "podezření", že hlavní směr pohybu obou těles je "vpravo nahoru", takže Rosetta je vlastně už dlouho "před" kometou, která ji postupně "dohání" (protože má vyšší rychlost než sonda). "Brzdicí" manévry pak sice snižují relativní rychlost sondy vůči kometě, ale z hlediska dráhy sondy jde zřejmě spíš o "zrychlování" (motorické manévry ve směru letu).
Úplně jistý si tím samozřejmě nejsem, ale z pohledu "orbitální mechaniky" by to mělo dávat smysl.
Mám totiž "podezření", že hlavní směr pohybu obou těles je "vpravo nahoru", takže Rosetta je vlastně už dlouho "před" kometou, která ji postupně "dohání" (protože má vyšší rychlost než sonda). "Brzdicí" manévry pak sice snižují relativní rychlost sondy vůči kometě, ale z hlediska dráhy sondy jde zřejmě spíš o "zrychlování" (motorické manévry ve směru letu).
Úplně jistý si tím samozřejmě nejsem, ale z pohledu "orbitální mechaniky" by to mělo dávat smysl.
Naposledy upravil(a) AlesH dne 1.8.2014 22:21, celkem upraveno 1 x.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
směr společného pohybu máš vyznačený žlutou šipkou "to Sun"
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
áno, sonda je pred kométouAlesH píše:Mám totiž "podezření", že hlavní směr pohybu obou těles je "vpravo nahoru", takže Rosetta je vlastně už dlouho "před" kometou, která ji postupně "dohání" (protože má vyšší rychlost než sonda). "Brzdicí" manévry pak sice snižují relativní rychlost sondy vůči kometě, ale z hlediska dráhy sondy jde zřejmě spíš o "zrychlování" (motorické manévry ve směru letu).
Per aspera ad astra [42]
Teď jsem zmaten.
Myslel jsem, že dráhu Rosetty a komety naznačuje ta černá čára a vzhledem k šipce na ní a dataci (30.červen nahoře - 4.srpen dole) je směr pohybu odshora dolů (dle orientace obrázku).
Ty červené vektory pak znázorňují změny rychlosti, jsou orientovány proti směru letu a sonda by tedy měla být před kometou a brzdit... ?
Žlutá čára by pak měla naznačovat polohu Slunce vůči kometě v daný okamžik a ne směr společného letu, ne...?
Myslel jsem, že dráhu Rosetty a komety naznačuje ta černá čára a vzhledem k šipce na ní a dataci (30.červen nahoře - 4.srpen dole) je směr pohybu odshora dolů (dle orientace obrázku).
Ty červené vektory pak znázorňují změny rychlosti, jsou orientovány proti směru letu a sonda by tedy měla být před kometou a brzdit... ?
Žlutá čára by pak měla naznačovat polohu Slunce vůči kometě v daný okamžik a ne směr společného letu, ne...?
-
- Vesmírný průzkumník
- Kontaktovat uživatele:
Ta černá čára naznačuje jen "vzájemný pohyb" mezi sondou a kometou. Neříká nic o hlavním (orbitálním) směru letu obou těles. A ano, ty žluté šipky označují okamžitý směr ke Slunci. I z těch žlutých šipek mi vychází, že celý ten graf se pohybuje někam "nahoru" (protože kometa se na své dráze teď postupně blíží ke Slunci). Zeptal jsem se na to na blogu ESA. Jsem zvědav, jestli mi tam někdo odpoví (a jak).
- Wopat
- Kosmonaut
- Raul
- Zkušený vesmírný badatel
- Reputace: 1
- Bydliště: Ústí nad Orlicí ... Jméno : Radovan Kubrt ... Email: [email protected]
Rosetta se při přibližování dostala před kometu, jelikož sonda letí po pomalejší dráze.AlesH píše:Ta černá čára naznačuje jen "vzájemný pohyb" mezi sondou a kometou. Neříká nic o hlavním (orbitálním) směru letu obou těles. A ano, ty žluté šipky označují okamžitý směr ke Slunci. I z těch žlutých šipek mi vychází, že celý ten graf se pohybuje někam "nahoru" (protože kometa se na své dráze teď postupně blíží ke Slunci). Zeptal jsem se na to na blogu ESA. Jsem zvědav, jestli mi tam někdo odpoví (a jak).
Teď v podstatě srovnává sluneční orbit s kometou, zvyšuje perihélium i afélium dráhy, tj.zrychluje v prográdním směru na slunečním orbitu.
Směr pohybu vůči slunci dobře vidíš třeba zde. Tlačítkem Reset View se dostaneš zpět do projekce roviny ekliptiky, ve které je i ten graf.
http://sci.esa.int/where_is_rosetta/
-
- Vesmírný průzkumník
- Kontaktovat uživatele:
Díky za potvrzení mé úvahy. V podstatě mi to potvrdili i v odpovědi na moji otázku na Rosetta blogu ESA - http://blogs.esa.int/rosetta/2014/08/01 ... t-a-comet/ (dole v komentářích).Raven píše:Rosetta se při přibližování dostala před kometu, jelikož sonda letí po pomalejší dráze.
Teď v podstatě srovnává sluneční orbit s kometou, zvyšuje perihélium i afélium dráhy, tj.zrychluje v prográdním směru na slunečním orbitu.
Jen mi trochu vadí, že tyto "techničtější" informace se mi předtím nepodařilo najít na webu ESA. Možná jsem ale jen špatně hledal.