Základní informace o raketách Falcon a lodi Dragon
Re: Základní informace o raketách Falcon a lodi Dragon
Sierra Nevada byla vyřazena z výběru lodí, které budou vozit na ISS posádku - Dream Chaser tehdy prohrál s Dragonem od SpaceX a Starlinerem od Boeingu. SNC proto svůj projekt předělala na nepilotovaný pro dopravu nákladu a s ním uspěla v druhém kole výzvy o dopravu nákladu na stanici.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"I reject your reality and substitute my"
"I reject your reality and substitute my"
-
- Zájemce o kosmonautiku
- Reputace: 0
Teď nevím, jestli mám žesnout, jak je Spacex úžasná, nebo plakat, jak je celý zbytek kosmonautiky (po finanční stránce) zkažený:
http://www.kosmonautix.cz/2015/05/tajem ... od-spacex/
http://www.kosmonautix.cz/2015/05/tajem ... od-spacex/
- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
nechce sa mi to čítať, ale bol som zvedavý, tak som to otvoril...
a hneď toto je totálny blud:
"Jak je možné, že největší konkurent, společnost ULA dodává rakety Atlas V za přibližně 380 miliónů dolarů, přitom používá levné ruské motory, zatímco SpaceX všechno vyrábí v USA a dokáže se dostat až na nějakých 90 miliónů dolarů, přičemž spolehlivost jejích raket je prakticky totožná."
keď je aj zvyšok takýto, tak to ani nemá význam čítať
a hneď toto je totálny blud:
"Jak je možné, že největší konkurent, společnost ULA dodává rakety Atlas V za přibližně 380 miliónů dolarů, přitom používá levné ruské motory, zatímco SpaceX všechno vyrábí v USA a dokáže se dostat až na nějakých 90 miliónů dolarů, přičemž spolehlivost jejích raket je prakticky totožná."
keď je aj zvyšok takýto, tak to ani nemá význam čítať
Per aspera ad astra [42]
-
- Zájemce o kosmonautiku
Když jsem si to dohledal, cena Atlasu V opravdu není 380 milionů dolarů, ale někde mezi 100 a 200
Ovšem na wikipedii i na stránkách spacex je uváděná cena za start falconu 9: 61,2 milionu dolarů.
A zajímalo by mě jak bude cena vypadat, pokud se spacex bude dařit zachraňování 1. stupňů.

Ovšem na wikipedii i na stránkách spacex je uváděná cena za start falconu 9: 61,2 milionu dolarů.
A zajímalo by mě jak bude cena vypadat, pokud se spacex bude dařit zachraňování 1. stupňů.
- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
basically - to je nejak takto:adambuchta píše:Když jsem si to dohledal, cena Atlasu V opravdu není 380 milionů dolarů, ale někde mezi 100 a 200![]()
- cena atlasu pre komerčné štarty je skutočne niekde okolo 100M (pre 401) a potom viac pre výkonnejšie verzie (až po 552 - kde by to mohlo byť povedze možno 200M - RL-10 je úžasný, ale žiaľ strašne drahý motor a 552 ich má 2)
- cena atlasu pre DoD je viac ako pre komerčné štarty... povedzme 200-250M pre tie lacnejšie verzie... má to ale komplet servis, vrátane takých blbostí ako je zabezpečenie (nejaké secret clearances, security services a pod. blbosti)
- cena spacex na webe je 60-65M (také niečo, nechce sa mi to teraz overovať)... pokiaľ viem nezahŕňa všetko a napr. prípravu satelitu na štart pri tejto cene robia externé firmy (astrotech napr.)... avšak stále menej ako je atlas v pre komerčné štarty, ale až tak obrovský rozdiel tam nie je...
- niekto na nsf odhadol cenu spacex pre DoD, a došlo to na cca 170-200M (tie blbosti okolo, ktoré DoD pre niektoré štarty vyžaduje, sú drahé)... také niečo... samozrejme len odhad, spacex pre DoD ešte neletel...
- brutal cenu má delta iv... kde to je nejakých 400M pre medium verzie až po nejakých skoro 800M pre heavy... ceny sú DoD... komerčne nelieta vôbec
- proton napr. je/bol okolo 80M (mimo ILS) a nejakých 100M (cez ILS)
- nákupná cena sojuzu-u je 20M, sojuz 2-1 je cca 30M (čisto nosič, bez služieb okolo)
- dual launch sojuzov-st (=sojuz 2-1) s galileom (2 satelity, preto dual launch) bol komplet (výroba, dovoz do kourou, logistika, príprava štartu, etc) nejakých 75M euro, ak si spomínam... cena je z nsf...
- ariane je myslím 200M (?); lieta s dvojicou satelitou; cena pre ten ľahší je teda porovnateľná s cenou spacex
väčšinu cien píšem z hlavy, snáď sa nemýlim a pamätám si to dobre... nechce sa mi dohľadávať presné čísla na nsf (niekde tam budú)... plus mínus, na 10-15% som sa trafil určite...
ale určite tie ceny z toho článku pre atlas neplatia
to s tým prvým stupňom je otázka... kým to nebudú robiť, nedá sa to vedieť... (toto platí aj pre ďalšie teoretické nosiče, napr. skylon, kde je cena udávaná ako 10M zo začiatku, neskôr možno aj 5M)...
nikto nevie

Per aspera ad astra [42]
-
- Zájemce o kosmonautiku
Děkuji za zhrnutí a omlouvám ze za neověřené informace.
Každopádně celková myšlenka článku je podle mě správná, protože na státu se dá určitě hodně výdělat, jak to známe i z jiných případů i jiných odvětví.
Každopádně celková myšlenka článku je podle mě správná, protože na státu se dá určitě hodně výdělat, jak to známe i z jiných případů i jiných odvětví.
- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
neviem o čom je článok, sorryadambuchta píše:Děkuji za zhrnutí a omlouvám ze za neověřené informace.

a súhlasím... na štáte sa dá veľa zarobiť

Per aspera ad astra [42]
- slappy
- Moderátor
- Reputace: 2816
- Kontaktovat uživatele:
Uh, takže koupit si celou raketu Soyuz vyjde levněji, než týdenní letenka na ISS?! Hmmm, tak teď babo raď!
: DD
: DD
To je moc pekny prehled cen, ale nic to nerika o tom nejdulezitejsim parametru, a to je cena za kg a max. zatez. Protoze Sojuz napriklad nevynese zdaleka tolik jako Ariane nebo Delta...
U malych satelitu je na vyber, ale jak stoupa velikost a hlavne vaha, ten vyber se dost zuzuje.
U malych satelitu je na vyber, ale jak stoupa velikost a hlavne vaha, ten vyber se dost zuzuje.