Uhádněte, co je na obrázku
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12169
Re: Uhádněte, co je na obrázku
Machiho vysvětlení bych za sebe doplnil snad jen tím, že v podstatě stačí být do něčeho dostatečně dlouho zažraný = mít to rád do té míry, že nemáte nikdy dost a chcete vědět/umět stále víc a víc, snažíte se znalosti/dovednosti třídit a filtrovat a od určitého okamžiku vám začne činit poťešení tyto věci sdílet s ostatními a předávat je dál. Pokud se k tomu přidá i uznání z druhé strany, jako právě zde od vás, je to veskrze příjemný pocit a motivuje to k tomu v takové zálibě pokračovat nejen pro sebe, ale i pro ostatní.
Velkou inspirací a vzorem byl v tomto ohledu pro mnoho lidí, sdružených kolem portálu kosmo.cz, Tonda Vítek, který by nás strčil do kapsy všechny najednou.
Velkou inspirací a vzorem byl v tomto ohledu pro mnoho lidí, sdružených kolem portálu kosmo.cz, Tonda Vítek, který by nás strčil do kapsy všechny najednou.

---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Já se sice občas do nějakého tipu trefím, ale většinou si říkám jenom: "Co to jenom může být, tady absolutně netuším."
Myslím, že Mirek Pospíšil to vystihl naprosto přesně. Když se něčemu člověk věnuje, tak mu to v hlavě zůstane. Jsem strašně rád za tohle vlákno, protože při jeho pročítání člověk vidí, že je pořád ještě elév, který se má hodně co učit.
Jinak ta poznámka o panu Vítkovi byla naprosto přesná.
Díky za pochvalu blogu a článků. Je to tím, že se v redakci sešel fantastický tým lidí, kteří obětují svůj volný čas a tvoří ty super články. Je radost dělat takovému týmu šéfa.

Myslím, že Mirek Pospíšil to vystihl naprosto přesně. Když se něčemu člověk věnuje, tak mu to v hlavě zůstane. Jsem strašně rád za tohle vlákno, protože při jeho pročítání člověk vidí, že je pořád ještě elév, který se má hodně co učit.

Jinak ta poznámka o panu Vítkovi byla naprosto přesná.

Díky za pochvalu blogu a článků. Je to tím, že se v redakci sešel fantastický tým lidí, kteří obětují svůj volný čas a tvoří ty super články. Je radost dělat takovému týmu šéfa.

- Pospíšil
Hmm, takový satelit mají/měli vystavený u vchodu do výstavní hyly v Deutschen Raumfahrtausstellung Morgenröthe-Rautenkranz. Teď si nevzpomenu jak se jmenoval, ale matně si pamatuju, že to byl možná první evropský meteo satelit, nebo něco podobného, ale jistý si nejsem. 

---
Já bych pro změnu ještě doplnil Mirka.
Někdy to je také o kladení si otázek. Třeba minule zde v jednom z témat padlo, že HST má nejlepší rozlišení ze současných dalekohledů. Protože shodou náhod budu v budoucnu potřebovat (kvůli studiu) tak jako tak vědět parametry různých dalekohledů, tak už nějaký čas sháním informace o všem možných velkých dalekohledech a jasnou odpověď na otázku, který dalekohled má nejvyšší rozlišení zatím nemám. Za prvé jednoduchá odpověď není (to už jsem stihl zjistit) a pokud se odpověď budete snažit vygooglit, informace bude přinejmenším nepřesná a to i když bude od vědce (viz podobný článek na Oslu)!
A hledání odpovědí na otázky, na které není snadná odpověď, v tom je vždy skryta výzva (a je to například také jeden z hlavních důvodů proč vědci dělají vědu, kvůli nekončícímu přívalu vzrušujících otázek a odpovědí).
Jinak pana Vítka jsem bohužel osobně nepoznal, jen skrze kosmo.cz, kde vždy vystupoval jako skutečný profesionál a zkušený bard. V oblasti kosmonautiky byl chodící encyklopedií a vím, že měl spoustu kamarádů mezi některými novináři, kterým co se týče kosmonautiky radil. Vždy si na něj vzpomenu když se dívám do Malé encyklopedie kosmonautiky (skvělá knížka, kterou má na svědomí ještě s Petrem Lálou), což je docela často, vlastně ji mám zrovna teď po ruce.
K družici:
Tentokrát s jakýmikoliv nápovědami chvíli počkám, takže se k výstavní hale v Deutschen Raumfahrtausstellung Morgenröthe-Rautenkranz ještě nebudu vyjadřovat.

Někdy to je také o kladení si otázek. Třeba minule zde v jednom z témat padlo, že HST má nejlepší rozlišení ze současných dalekohledů. Protože shodou náhod budu v budoucnu potřebovat (kvůli studiu) tak jako tak vědět parametry různých dalekohledů, tak už nějaký čas sháním informace o všem možných velkých dalekohledech a jasnou odpověď na otázku, který dalekohled má nejvyšší rozlišení zatím nemám. Za prvé jednoduchá odpověď není (to už jsem stihl zjistit) a pokud se odpověď budete snažit vygooglit, informace bude přinejmenším nepřesná a to i když bude od vědce (viz podobný článek na Oslu)!
A hledání odpovědí na otázky, na které není snadná odpověď, v tom je vždy skryta výzva (a je to například také jeden z hlavních důvodů proč vědci dělají vědu, kvůli nekončícímu přívalu vzrušujících otázek a odpovědí).
Jinak pana Vítka jsem bohužel osobně nepoznal, jen skrze kosmo.cz, kde vždy vystupoval jako skutečný profesionál a zkušený bard. V oblasti kosmonautiky byl chodící encyklopedií a vím, že měl spoustu kamarádů mezi některými novináři, kterým co se týče kosmonautiky radil. Vždy si na něj vzpomenu když se dívám do Malé encyklopedie kosmonautiky (skvělá knížka, kterou má na svědomí ještě s Petrem Lálou), což je docela často, vlastně ji mám zrovna teď po ruce.
K družici:
Tentokrát s jakýmikoliv nápovědami chvíli počkám, takže se k výstavní hale v Deutschen Raumfahrtausstellung Morgenröthe-Rautenkranz ještě nebudu vyjadřovat.

- Pospíšil
Ale že mi to trvalo, než jsem si vzpomněl
... Vždyť je to slavná německá sonda Helios, určená ke studiu meziplanetárního prostoru kolem Slunce. Sonda Helios 1 (1974) byla rekordní ve své rychlosti pohybu umělého kosmického tělesa - kolem Slunce prolétala rychlostí až 64,7 km/s. Helios 2 pak letěl v roce 1976.

---
Ano!
Je to model(?) sluneční družice Helios.
Dvojice těchto pozapomenutých sond stále drží rekord v přiblížení ke Slunci (41,9 mil. km, Helios 2) a protože jsou to Německé výrobky, byl to i první velký příspěvek Evropy k průzkumu za hranicemi oběžné dráhy naší matičky Země.
Celý program byl společnou iniciativou Německa a USA a sondy fungovaly úspěšně do půlky 80. let (~10 let).

Je to model(?) sluneční družice Helios.
Dvojice těchto pozapomenutých sond stále drží rekord v přiblížení ke Slunci (41,9 mil. km, Helios 2) a protože jsou to Německé výrobky, byl to i první velký příspěvek Evropy k průzkumu za hranicemi oběžné dráhy naší matičky Země.
Celý program byl společnou iniciativou Německa a USA a sondy fungovaly úspěšně do půlky 80. let (~10 let).
- Pospíšil
Přenechávám možnost přidat novou hádanku komukoliv dalšímu. 

---
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Teda pánové opravdu klobouk dolů před vašimi výkony.
U několika posledních obrázků jsem neměl ani zdání, co by to mohlo být. A jelikož bylo vložení další hádanky nabídnuto, chopím se této příležitosti a zkusím vám něco nadhodit. Pro mě by to byla nerozluštitelná hádanka (kdybych to neznal). Tak jsem zvědav, jak si s tím poradíte.

The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
- Amper
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 214
Zkusim analyzku (nez to nekdo bude vedet presne
) - pohybuje se to ve vsech smerech (viz pisty) takze by to mohla byt nejaka stabilizovana plosina, smerovani anteny, solaru, radaru (ta plocha vypada skoro jako antena nejakeho radaru se syntetickou aperturou) atd... pokud je to neco co lita
Pokud je to pozemni zarizeni tak by to mohla byt vibracni stolice na natrasani satelitu a simulaci startu nebo neco podobneho.
-

-