Isar Aerospace
- 
				Alchymista
- Inženýr kosmonautiky 
- Reputace: 511
Re: Isar Aerospace
Opakovane som pozeral štart - zdá sa mi to, alebo mali reálne nejaké anomálie behu motorov už v 11-13 sekunde letu? Vyzerá to, ako by sa plameň "rozšíril a skrátil". 
Možno to uvidieť aj na zábere z dronu, ale ani tam to nie je celkom dobre vidno, pretože na pozadí je veľmi svetlý oblak pary...

Možno to uvidieť aj na zábere z dronu, ale ani tam to nie je celkom dobre vidno, pretože na pozadí je veľmi svetlý oblak pary...
 Fráza "studená vojna" začína dostávať nový obsah...
 Fráza "studená vojna" začína dostávať nový obsah...- 
				Alchymista
- Inženýr kosmonautiky 
"niečo" sa tam udialo - všimnite si dĺžku plameňa a intenzitu odraz svetla motorov na vode, 

Fráza "studená vojna" začína dostávať nový obsah...Re: Isar Aerospace
Plamen sa vyrazne skratilAlchymista píše: 30.3.2025 17:08 "niečo" sa tam udialo - všimnite si dĺžku plameňa a intenzitu odraz svetla motorov na vode,

- nie je tam zablesk, ani nic podobne, takze vybuch motora to asi nebude
- motor mohol aj vypat pocitac kvoli nejakemu problemu a pri tejto vyske, rychlosti a hmotnosti rakety to ostatne funkcne nedokazu kompenzovat
Pozitivní přístup, doufám že je EU/ESA podpoří i nadále   

- 
				Alchymista
- Inženýr kosmonautiky 
Chcelo by to detailnejší záber na motory... Na dostupných videách je to malé a žiarivo biela para na pozadí to rozhodne nezlepšuje.
Výbuch s úplnou deštrukciou motora tam asi nebol, ale prehorenie komory nemusí byť priamo katastrofické, ak automatika včas zareaguje.
Navyše - motorová časť je zospodu celá zakrytovaná, takže ak sa aj niečo udialo, navonok sa to nemuselo prejaviť

V podstate to iste mam v dalsej veteAlchymista píše: 31.3.2025 0:57 Chcelo by to detailnejší záber na motory... Na dostupných videách je to malé a žiarivo biela para na pozadí to rozhodne nezlepšuje.
Výbuch s úplnou deštrukciou motora tam asi nebol, ale prehorenie komory nemusí byť priamo katastrofické, ak automatika včas zareaguje.
Navyše - motorová časť je zospodu celá zakrytovaná, takže ak sa aj niečo udialo, navonok sa to nemuselo prejaviť

Mohlo to byt aj software porucha. Co ja viem, znizenie tahu pocas Max-Q malo byt v 90 sekunde, ale bolo v 9 sekunde.
Stat sa mohlo 1000 veci. Ako pisete, z videa tam moc poznat nie je

Musime pockat an oficialne vyhlasenie Isar Aerospace.
- 
				Alchymista
- Inženýr kosmonautiky 
 To mám za neporiadny citát..
 To mám za neporiadny citát..   
 Čo sa týka videí - našiel som nejaké ďalšie z iných uhlov
anomália ťahu cca 43-44 sekunda:
edit: neuveríte - video bolo zmenené a záber je teraz vystrihnutý!
edit: našiel som inú verziu
Spectrum launch anomaly (full video)
z dronu (youtube verzia vyššie uvedeného https://www.vol.no/nyheter/i/jQJ1bw/se- ... pskytingen)
Zaujímavé je, že časť videí je doslova "cenzurovaná" - detailnejší záber je ustrihnutý tesne pred momentom "anomálie"... napríklad
Na wiki https://de.wikipedia.org/wiki/Spectrum_(Rakete) ani na https://en.wikipedia.org/wiki/Isar_Aerospace_Spectrum nie je uvedená hmotnosť rakety. Dosť neobvyklé...
A o motoroch Aquila sa tiež nedá nič poriadne nájsť.
 Fráza "studená vojna" začína dostávať nový obsah...- 
				Alchymista
- Inženýr kosmonautiky 
Na videu je vidno ešte jedna "anomália motorov", tesne pred vrcholom dráhy - ale myslím si, že je to len "nevhodne" osvetlené vypúšťané odparené palivo (raketa sa v tej chvíli otáča okolo pozdĺžnej osi) 

To je trapné to po sobě vystřihávat.