New Glenn : Blue Ring

Sem patří debata o projektech firmy Blue Origin
Odpovědět
MrG
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 551
Re: New Glenn : Blue Ring

Příspěvek od MrG »

Jacklyn + Harvey Stone vyplavali

Obrázek
Obrázek
Vaclavik
VIP uživatel
VIP uživatel
Reputace: 4667
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclavik »

Poustevník
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček
Reputace: 0

Příspěvek od Poustevník »

Dobrý večer
myslím že v záři 2019 vyšel na ElonX článek porovnávající Falcon Heavy a New Glenn. Ty uvedené parametry jsou ještě platné, nebo došlo u NG k větším změnám?
Děkuji
Samo
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 1386

Příspěvek od Samo »

Môžm odpovedať skratene áno, došlo k zmenám, v 2019 sa ešte hovorilo o verzii s trojicou stupňov, od toho sa upustilo a NG bude len 2 stupňový ale inak to budú v znovu použiteľnej verzii porovnateľné stroje, NG bude excelovať asi pre lety ďalej a na GTO vďaka vodíku, na LEO by mal byt papierovo lepší FH.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
Tjov
Reputace: 3482

Příspěvek od Tjov »

NET 10.1.2025 - to bude hezký double společně se Starship :palec nahoru:
todtv
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 321

Příspěvek od todtv »

Samo píše: 5.1.2025 20:55 Môžm odpovedať skratene áno, došlo k zmenám, v 2019 sa ešte hovorilo o verzii s trojicou stupňov, od toho sa upustilo a NG bude len 2 stupňový ale inak to budú v znovu použiteľnej verzii porovnateľné stroje, NG bude excelovať asi pre lety ďalej a na GTO vďaka vodíku, na LEO by mal byt papierovo lepší FH.
A právě to by mě zajímalo. Zda je NG lepší při vynášení na vyšší orbity než FH. Někde i tady byl odkaz na porovnávací výpočty. Sám jsme si s tím hrál. Ale už nevím kde je tomu konec.NG může být klidně lepší (nebo nastejno)na GEO než FH, díky výrazně lepšímu 2. stupni.

HMMM, tak NG je zatím jen kalkulována jako reusable a při tomto srovnání je ve všem lepší než FH na LEO o 50 % na GTO o 70 % :
https://newspaceeconomy.ca/2024/08/19/t ... con-heavy/

Ovšem když porovnáte wikipedie, tak FH vychází obdobně nebo i lépe - je tam guláš a je nutno sledovat při jaké znovupoužitelnosti.

EDIT: Nakonec jsem dotaz projel Grokem (prohledal 25 webových zdrojů) a vypsal mi toto:
"Porovnání nosnosti raket Falcon Heavy a New Glenn na nízkou oběžnou dráhu (LEO), geostacionární přechodovou dráhu (GTO) a translunární injekční dráhu (TLI) při maximální znovupoužitelnosti je trochu komplikovanější, protože oficiální specifikace a údaje pro New Glenn jsou stále předmětem spekulací, jelikož tato raketa ještě neodstartovala. Nicméně, můžeme použít dostupné informace a odhady:

Falcon Heavy (SpaceX):
LEO: Při maximální znovupoužitelnosti (všechny tři stupně se vracejí) má Falcon Heavy nosnost přibližně 30 tun na LEO.
GTO: V režimu plné znovupoužitelnosti se nosnost snižuje na přibližně 8 tun.
TLI: Při plné znovupoužitelnosti není specificky uvedena, ale můžeme odhadnout, že by byla nižší než u GTO díky většímu množství potřebného delta-v, pravděpodobně kolem 5-6 tun.

New Glenn (Blue Origin):
LEO: Oficiálně je uváděno, že New Glenn v režimu znovupoužitelnosti může vynést na LEO přibližně 45 tun.
GTO: Pro GTO se uvádí nosnost kolem 13 tun při znovupoužitelnosti prvního stupně, což je však odhad, jelikož konkrétní čísla pro plnou znovupoužitelnost nejsou k dispozici.
TLI: Stejně jako u Falcon Heavy, konkrétní údaje pro TLI nejsou dostupné, ale můžeme odhadnout, že by bylo kolem 7-10 tun, v závislosti na tom, jak by se znovupoužitelnost uplatnila."

Ještě doplním, že FH má v expendable režimu nosnost na LEO 63,8 tun, NG by měl mít v tomto nosnost na LEO kolem 100 tun (pouze výpočet, není oficiální údaj a nevíme zda by současná verze NG vydržela strukturální namáhání takovým nákladem a taky to musí vydržet adaptér).

Snad to nakonec nebude v podobném čase. Já su v klidu, mám 2 PC a 4 monitory + notebook, jen mi půjdou oči kolem, ale Dušan Majer se nevím jak bude muset rozpůlit. :)
Naposledy upravil(a) todtv dne 6.1.2025 14:38, celkem upraveno 3 x.
Tjov
Reputace: 3482

Příspěvek od Tjov »

todtv píše: 6.1.2025 13:30 Snad to nakonec nebude v podobném čase, já su v klidu, mám 2 PC a 4 monitory + notebook, jen mi půjdou oči kolem, ale Dušan Majer se nevím jak bude muset rozpůlit. :)
No a kdyby chtěl někdo trochu klasiky , tak je na programu ještě jeden Starlink a jeden NROL :mrgreen:
Thales
Zkušený vesmírný průzkumník
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 264

Příspěvek od Thales »

Chudák Dušan. I když vlastně nevím, jestli bych mu neměl spíš gratulovat? Nebude to něco jako když islámistu lákají místo do nebe na 72 pannen? No a New Glenn je vlastně taková pannenská raketa, Starship v podstatě ještě také, do toho NROL, Starlink a jako bonus simulátor nových Starlinků (takže také panna). Takové Dušanovo nebe :mrgreen: To už by mohlo být solidní lákadlo na swingers :D
MrG
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel

Příspěvek od MrG »

Nova foto od Blue Origin zo staticfire.
V BO to vlastne oznacuju ako hotfire :)

Obrázek
MrG
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel

Příspěvek od MrG »

Aktualizacia na stranke BO k prvemu letu New Glenna.

https://www.blueorigin.com/news/new-gle ... january-10
Novych informacii tam moc nie je, co stoji za zmienku:
- oficialne potvrdenie casu startu od 1:00 am EST, startovacie okno 3 hodiny
- u nas je to od 7:00 do 10:00
- datum startu stranka neuvadza (neoficialny NET 10.1.2025)
- hlavnym cielom pre BO je dosiahnut orbitu
- vedia, ze pristatie 1. stupna pri prvom starte je ambiciozne, pokus je stale v plane

Jedna nova foto, z ineho prispevku na NSF:
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Blue Origin“