New Glenn : Blue Ring
-
- Vesmírný nováček
- Reputace: 0
Re: New Glenn : Blue Ring
Dobrý večer
myslím že v záři 2019 vyšel na ElonX článek porovnávající Falcon Heavy a New Glenn. Ty uvedené parametry jsou ještě platné, nebo došlo u NG k větším změnám?
Děkuji
myslím že v záři 2019 vyšel na ElonX článek porovnávající Falcon Heavy a New Glenn. Ty uvedené parametry jsou ještě platné, nebo došlo u NG k větším změnám?
Děkuji
Môžm odpovedať skratene áno, došlo k zmenám, v 2019 sa ešte hovorilo o verzii s trojicou stupňov, od toho sa upustilo a NG bude len 2 stupňový ale inak to budú v znovu použiteľnej verzii porovnateľné stroje, NG bude excelovať asi pre lety ďalej a na GTO vďaka vodíku, na LEO by mal byt papierovo lepší FH.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
NET 10.1.2025 - to bude hezký double společně se Starship

A právě to by mě zajímalo. Zda je NG lepší při vynášení na vyšší orbity než FH. Někde i tady byl odkaz na porovnávací výpočty. Sám jsme si s tím hrál. Ale už nevím kde je tomu konec.NG může být klidně lepší (nebo nastejno)na GEO než FH, díky výrazně lepšímu 2. stupni.Samo píše: 5.1.2025 20:55 Môžm odpovedať skratene áno, došlo k zmenám, v 2019 sa ešte hovorilo o verzii s trojicou stupňov, od toho sa upustilo a NG bude len 2 stupňový ale inak to budú v znovu použiteľnej verzii porovnateľné stroje, NG bude excelovať asi pre lety ďalej a na GTO vďaka vodíku, na LEO by mal byt papierovo lepší FH.
HMMM, tak NG je zatím jen kalkulována jako reusable a při tomto srovnání je ve všem lepší než FH na LEO o 50 % na GTO o 70 % :
https://newspaceeconomy.ca/2024/08/19/t ... con-heavy/
Ovšem když porovnáte wikipedie, tak FH vychází obdobně nebo i lépe - je tam guláš a je nutno sledovat při jaké znovupoužitelnosti.
EDIT: Nakonec jsem dotaz projel Grokem (prohledal 25 webových zdrojů) a vypsal mi toto:
"Porovnání nosnosti raket Falcon Heavy a New Glenn na nízkou oběžnou dráhu (LEO), geostacionární přechodovou dráhu (GTO) a translunární injekční dráhu (TLI) při maximální znovupoužitelnosti je trochu komplikovanější, protože oficiální specifikace a údaje pro New Glenn jsou stále předmětem spekulací, jelikož tato raketa ještě neodstartovala. Nicméně, můžeme použít dostupné informace a odhady:
Falcon Heavy (SpaceX):
LEO: Při maximální znovupoužitelnosti (všechny tři stupně se vracejí) má Falcon Heavy nosnost přibližně 30 tun na LEO.
GTO: V režimu plné znovupoužitelnosti se nosnost snižuje na přibližně 8 tun.
TLI: Při plné znovupoužitelnosti není specificky uvedena, ale můžeme odhadnout, že by byla nižší než u GTO díky většímu množství potřebného delta-v, pravděpodobně kolem 5-6 tun.
New Glenn (Blue Origin):
LEO: Oficiálně je uváděno, že New Glenn v režimu znovupoužitelnosti může vynést na LEO přibližně 45 tun.
GTO: Pro GTO se uvádí nosnost kolem 13 tun při znovupoužitelnosti prvního stupně, což je však odhad, jelikož konkrétní čísla pro plnou znovupoužitelnost nejsou k dispozici.
TLI: Stejně jako u Falcon Heavy, konkrétní údaje pro TLI nejsou dostupné, ale můžeme odhadnout, že by bylo kolem 7-10 tun, v závislosti na tom, jak by se znovupoužitelnost uplatnila."
Ještě doplním, že FH má v expendable režimu nosnost na LEO 63,8 tun, NG by měl mít v tomto nosnost na LEO kolem 100 tun (pouze výpočet, není oficiální údaj a nevíme zda by současná verze NG vydržela strukturální namáhání takovým nákladem a taky to musí vydržet adaptér).
Snad to nakonec nebude v podobném čase. Já su v klidu, mám 2 PC a 4 monitory + notebook, jen mi půjdou oči kolem, ale Dušan Majer se nevím jak bude muset rozpůlit.

Naposledy upravil(a) todtv dne 6.1.2025 14:38, celkem upraveno 3 x.
No a kdyby chtěl někdo trochu klasiky , tak je na programu ještě jeden Starlink a jeden NROLtodtv píše: 6.1.2025 13:30 Snad to nakonec nebude v podobném čase, já su v klidu, mám 2 PC a 4 monitory + notebook, jen mi půjdou oči kolem, ale Dušan Majer se nevím jak bude muset rozpůlit.![]()

Chudák Dušan. I když vlastně nevím, jestli bych mu neměl spíš gratulovat? Nebude to něco jako když islámistu lákají místo do nebe na 72 pannen? No a New Glenn je vlastně taková pannenská raketa, Starship v podstatě ještě také, do toho NROL, Starlink a jako bonus simulátor nových Starlinků (takže také panna). Takové Dušanovo nebe
To už by mohlo být solidní lákadlo na swingers 

Nova foto od Blue Origin zo staticfire.
V BO to vlastne oznacuju ako hotfire

V BO to vlastne oznacuju ako hotfire

Aktualizacia na stranke BO k prvemu letu New Glenna.
https://www.blueorigin.com/news/new-gle ... january-10
Novych informacii tam moc nie je, co stoji za zmienku:
- oficialne potvrdenie casu startu od 1:00 am EST, startovacie okno 3 hodiny
- u nas je to od 7:00 do 10:00
- datum startu stranka neuvadza (neoficialny NET 10.1.2025)
- hlavnym cielom pre BO je dosiahnut orbitu
- vedia, ze pristatie 1. stupna pri prvom starte je ambiciozne, pokus je stale v plane
Jedna nova foto, z ineho prispevku na NSF:

https://www.blueorigin.com/news/new-gle ... january-10
Novych informacii tam moc nie je, co stoji za zmienku:
- oficialne potvrdenie casu startu od 1:00 am EST, startovacie okno 3 hodiny
- u nas je to od 7:00 do 10:00
- datum startu stranka neuvadza (neoficialny NET 10.1.2025)
- hlavnym cielom pre BO je dosiahnut orbitu
- vedia, ze pristatie 1. stupna pri prvom starte je ambiciozne, pokus je stale v plane
Jedna nova foto, z ineho prispevku na NSF: