Diskuse, úvahy a spekulace o budoucnosti NASA

Vše, co souvisí s raketami SLS a loděmi Orion
Odpovědět
ptpc
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 1596
Re: Základní informace o nové éře americké kosmonautiky

Příspěvek od ptpc »

Presne to som mal na mysli, keď som písal že cesta na Mars bude obrovská výzva. Najprv sa musí vyriešiť veľa dielčích problémov aby sa na ten Mars mohlo letieť. A pri niektorých sa ešte ani nerozhodlo že sa vôbec budú riešiť...
tixtli
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 0

Příspěvek od tixtli »

Dugi píše:NASA určitě pracuje na dílčích projektech - třeba zpracování místních surovin, 3D tisk z místních materiálů a podobně. Ale realizace je zatím moc daleko. Agentura nedostává dost peněz na to, aby mohla něco podobného realizovat.
Ano, 3D tlac je jedna z perspektivnych technologii, tu su velke pokroky. Hlavne kvoli tomu, ze technologia prerazila do komercnej sfery. No do tlaciarne treba dat material, hmotu a tu treba niekde ziskat, su uz na svete technologie, ktore to dokazu aspon scasti?
'coz something sounds crazy doesn't mean it's not true.....
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

ESA prezentovala před pár lety 3D tisk stěny lunární základny z napodobeniny regolitu.

Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
tixtli
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 0

Příspěvek od tixtli »

Super, vdaka za hint. Nasiel som clanok na stranke ESA (http://www.esa.int/Our_Activities/Space ... D_printing), kde to popisuju. Ked tu uz bola linka, ospravedlnujem sa.
'coz something sounds crazy doesn't mean it's not true.....
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Dugi píše:ESA prezentovala před pár lety 3D tisk stěny lunární základny z napodobeniny regolitu.
Teď na ESTEC open day byl tento kousek vystaven znovu a trochu jsem se zapovídal s pánem, který tam tuto technologii reprezentoval. Kromě tiskárny je zapotřebí dopravit na Měsíc/Mars jen relativně malé množství nějakého pojiva (říkejme tomu cement, lepidlo, cokoli chcete), které bude přimícháno do regolitu. Ačkoli já jsem bral 3D tisk lunární základny jako daleké sci-fi, příslušná osoba na mě působila dojmem, že to je vlastně samozřejmost, tutovka a nejpozději ve 30. letech bychom se měli dočkat alespoň technologických demonstrátorů.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
vombat
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 18

Příspěvek od vombat »

Vypadá to že technologicky se posunujeme neustále k realizaci "obrázků budoucnosti".Kterými jsem já fascinován stále. ;) Myslím že problém je hlavně v penězích.Proto by měla v budoucnu dominovat kosmonautice čína.Myslím že by to nemuselo být tak zřejmé a NASA by mohl hrát prim i v budoucnu.Bez ohledu na klesající rozpočet.Klíčem k budoucnosti by mohl být největší kosmický projekt současnosti ISS.Ne technologicky ani koncepčně ale organizačně.______________________________________________________________________________________Kdyby bila orbitální infrastruktura budována jednotlivě národními agenturami.Vznikla by ruská a americká stanice evropská a japonská by nejspíš ani nebyli.O malých partnerech ISS kteří ale také přispívají pomlčím.Ani jedna z oněch stanic by nebyla tak bezpečná funkční užitečná jako ISS.Spolupráce přináší jakousi "přidanou hodnotu".Lídrem a organizátorem této spolupráce je NASA.Je to možná jeho největší "kapitál"pro budoucnost_______________________Technologicky bude NASA disponovat obřím nosičem SLS.Jestli jej nemá potkat osud rakety energia.Musí po politickém projektu zabodnutí US vlajky do asteroidu následovat dlouhodobí program.Pakliže NASA využije svůj organizační um.Může svým stávajícím(a potenciálním)partnerům předložit nový velký projekt na který by samostatně neměl možná nikdo!_______________________________________________________________________Otázka zní měsíc nebo mars?Tady musí být jasné že NASA je státní organizace placená z rozpočtu.Space X si může "dělat co chce"ale NASA je závislí na politicích a veřejnosti.Vždy když byl kosmický program USA přerušen mělo to jednoho společného jmenovatele.Oběti na lidských životech.Tento postup je jistě správný.Je to důvod proč z důvodů jež jsem popsal výše by měl bít zvolen měsíc.________________________________________________________________________Z hlediska co největšího zapojení partnerů do projektu je také vhodnější měsíc(technologie z oběžné dráhy se pro něj hodí víc než pro mars.Co se týká kosmonautů taky jich dostaneme na měsíc víc než na mars a každá agentura tedy může mít svého.Záchrana z měsíce je snažší,ale prostředí nehostinější.Až tedy příjde na řadu mars.Naše technologie bude"zocelenější"připravena lépe čelit nesnázím pez možnosti rychlé záchrany.______________________________Takže Orion z oběžné dráhy kolem měsíce pomocí evropské telerobotické technologie ovládá japonského humanoidního robota obsluhujícího čínskou 3D tiskárnu stavící základy lunární základny.Poté provede nízký mapovací průlet pomocí indického radaru.Zažehne motory a vydá se k ruskému modulu umístěnému na stacionární dráze nad měsícem.přímo nad vznikající povrchovou základnou?_________________Dnes máme místo kolonie na marsu facebuk.Způsob masového používání počítačů nikdo nepředpokládal.Takže v budoucnu zažijeme bud realizaci oněch obrázků :slint: .Nebo nás čeká další nečekané překvapení.Přeju NASA aby využil svůj organizační um a přišel s novým kosmickým cílem hodným celého lidstva.Jestli se dokážeme domluvit ve vesmíru možná to půjde lépe i na zemi. ;)
vombat
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 18

Příspěvek od vombat »

Společně dokážeme velké věciSamostatně to bude mnohem skromější
Samo
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 1386

Příspěvek od Samo »

vombat píše:Společně dokážeme velké věciSamostatně to bude mnohem skromější
Áno to určite, len mi medzi štátnymi agentúrami chýba túžba niečo veľké spraviť spoločne skôr to bude tak ako pri raketopláne na celom koncepte spolupracovali súkromníci ako Boeing, Orbital ATK, PW Rocketdyne a ... vlastene to tak bolo pri všetkýck velkých projektoch NASA ale teraz myslím že dosť prispejú súkromníci ako Spx, AD Astra, Bigelow aerospace možno Blue Origin :krčící rameny:
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
Amper
Reputace: 214

Příspěvek od Amper »

Ve sci-fi se dosta casto objevuje myslenka ze kdyby priletli mimozemstani tak se lidstvo spoji.

Osobne si myslim ze by se nespojilo resp. spojilo na dobu valky. Pak nastane boj o to kdo ziska vic technologii nebo naopak kdo poleze mimozemstanum vic do zadku (nebo jineho podobneho zarizeni :-D ) jen proto aby ziskali vyhodu pro sebe.

Takze ano, spolecne by jsme dokazali velke veci ale zajem, ten jen tak nebude. I ISS je podle mne relikt vseobecne euforie z docasneho otepleni po padu zdi (a maskovany sponzorsky prispevek jak nenechat vsechny ruske projektanty raket zdrhnout do iranu a kldr)
Lakely
Správce profilu na Facebooku
Správce profilu na Facebooku
Reputace: 198
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lakely »

Berte mě teď čistě jako uživatele fóra a to, co řeknu berte jako pouhý můj názor. Vlákno se nám trochu zapleveluje příspěvky, které nijak nesouvisí s "informacemi o nové éře americké kosmonautiky". Přemýšlejte více nad tím, co se sem přidáváte a co již patří do volné diskuze, kde ostatně podobná vlákna jsou plně k dispozici. Ostatně si myslím, že poslední příspěvky by si přesunutí do volné diskuze zasloužily. Neberte mě nijak útočně, jen to tak cítím. :)
Vesmír je nekonečný a realita překoná veškeré naše představy.
A. C. Clarke

Odpovědět

Zpět na „Program Artemis“