Pozorovanie satelitov
- Lakely
- Správce profilu na Facebooku

- Reputace: 229
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dvě souběžně letící družice
Člověk na chvíli zmizí a vy společnými silami vše vyřešíte. Tahle diskuze tu byla po dlouhé době opravdu živá a komplexní.
Digiart: Space 40 je perfektní stránka a také jí všem vřele doporučuji
Jinak perfektní informace, které jsi sem dodával.
Tano: Ale je fakt, že je škoda, že to UFO nevyšlo
Dugi: Opět si ukázal že jsi skvělý vůdce fóra, skládám poklonu nad vedením této diskuze
Digiart: Space 40 je perfektní stránka a také jí všem vřele doporučuji
Tano: Ale je fakt, že je škoda, že to UFO nevyšlo
Dugi: Opět si ukázal že jsi skvělý vůdce fóra, skládám poklonu nad vedením této diskuze
Vesmír je nekonečný a realita překoná veškeré naše představy.
A. C. Clarke
A. C. Clarke
Lakely: Skvělý vůdce?
nepřeháněj. Nic extra jsem neudělal
Ale souhlasím, že tahle záležitost byla skvělá v tom, že to tady skutečně žilo. Tohle fórum zatím něco podobného nezažilo. A jsem moc rád, že tady mám registrované takové aktivní uživatele.
Skutečně mě vždycky moc těší když někdo napíše na fórum nějaký příspěvek. A v posledních hodinách jsem tenhle super pocit zažil hned několikrát. Takže díky za to všem a doufám, že se brzy obejví nějaká další podobně plodná debata.
Ale souhlasím, že tahle záležitost byla skvělá v tom, že to tady skutečně žilo. Tohle fórum zatím něco podobného nezažilo. A jsem moc rád, že tady mám registrované takové aktivní uživatele.
Už několikrát jsem viděl dvě družice za sebou. Jako by táhla jedna druhou na laně. 
„Jásání nad Starlinky je jásáním nad komíny uhelných elektráren jako symbolem pokroku,“
Jana Tichá
Jana Tichá
Když se poštěstí, tak je to opravdu pěkný pohled. Já třeba nikdy nezapomenu na okamžik, kdy jsem současně pozoroval ISS a vzdalující se raketoplán Discovery (STS-133), který během přeletu hodil jasný odraz od svých otevřených dveří nákladového prostoru. 
- marian007
- Vesmírný badatel

- Reputace: 15
- Kontaktovat uživatele:
Pozorovanie satelitov
Ako tak pozerám, nikde tu nie je téma, ktorá by sa zameriavala výlučne na pozorovanie satelitov (hoci nejaké zaujímavé fotky satelitov sú občas hodené v téme Fotky oblohy se stativu a príležitostne aj inde). Myslím ale, že téma pozorovania satelitov by si na kozmonautickom fóre zaslúžila samostatné vlákno, nakoľko je toto hobby celkom zaujímavá forma pre kombinovanú propagáciu kozmonautiky a aj amatérskej astronómie (preto ju dávam sem, do Astronomického okienka - nakoľko to s pozorovaním oblohy priamo súvisí). Je vhodné pripomínať, že každý môže na nočnej oblohe na vlastné oči vidieť množstvo zaujímavých satelitov, o ktorých dovtedy napr. len čítal tu na kosmonautixu.
No a aby sa to netýkalo len klasických pozorovaní ISS a zábleskov Iridiumiek, hned ako prvú tu pridávam fotografiu preletu poslednej návratovej špionážnej družice historie - ruského Kobaltu-M 10, alias Kosmosu 2505 (bližšie info tu http://satellitehunter.blogspot.sk/2015 ... -m-10.html).

No a aby sa to netýkalo len klasických pozorovaní ISS a zábleskov Iridiumiek, hned ako prvú tu pridávam fotografiu preletu poslednej návratovej špionážnej družice historie - ruského Kobaltu-M 10, alias Kosmosu 2505 (bližšie info tu http://satellitehunter.blogspot.sk/2015 ... -m-10.html).
Re: Pozorovanie satelitov
Super nápad na vlákno! 
- Matyn
- Zkušený vesmírný průzkumník

- Reputace: 0
Já mám dotaz. Byli jsme teď v týdnu na dovolené a při sezení u ohně jsem zvedl hlavu a viděl dva satelity, které letěly za sebou a jejich magnituda pomalu klesala. Ještě nikdy jsem nic takového neviděl. Nevíte někdo, co by to mohlo být? Jsem si na 90 percent jistý, že to byl satelit, ale můžu se mýlit
(což není mým zvykem
...)
Všechno je možné provést. Stačí chtít a mít dost peněz. A to je ten problém. Lidem se buď nechce, nebo nemají peníze.
http://vodnirakety.webnode.cz/
http://vodnirakety.webnode.cz/
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky

- Reputace: 3
Chtělo by to znát datum a přibližný (alespoň hodinu když už nic) čas. Jinak - ISS a zásobovací loď to asi nebyla, tak sázím na vyhořelý stupeň a jeho náklad.
Klidně mne oslovujte Radim.
- Wopat
- Kosmonaut

- Reputace: 646
Taky by bylo vhodné udat směr - odkud kam satelity letěly. Pokud to byl severo-jižní směr a satelity opravdu letěly za sebou, tak je pravděpodobné, že to byl jeden z vláčků nebo jeho část. Jaké byly jejich rozestupy?
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.