SpX-DM1

Souhrn misí, které odstartovaly pomocí technologií firmy SpaceX
Odpovědět
Peter
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 301
Re: SpX-DM1

Příspěvek od Peter »

Wopate, obavam se, ze nejsi jediny na tomto foru...

:slint:
"Když se podíváš na nebe, sníš o tom být mezi hvězdami. Když jsi mezi hvězdami a podíváš se dolů, sníš o tom být zpátky na Zemi."
Chris Sembroski
RiMr
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 0

Příspěvek od RiMr »

Je to nádhera a taky se strašně těším, ale.... hoši, šatl byl šatl... :)
Tohle je pořád "jen" plechovka, i když krásná a vydesignovaná. Kdyby to aspoň přistávalo motoricky a ne furt jak banda na padáku.
Nesežerte mě, nefrflám, ekonomika provozu, přistávání boosterů atd - paráda. Ale co se týká lodi na dopravu človíčků, kosmoplán hodný toho označení "konečně něco 21. století atd atd", nejen krásným interiérem a voblečy, bude až začne lítat vodojem.
Pod stromečkem letos nic nepotřebuju, stejně se tam už nic nevleze. Je tam očouzený válec vysoký 41 metrů...
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 12042

Příspěvek od Pospíšil »

Přepis předstartovní tiskovky NASA: https://gist.github.com/theinternetftw/ ... 3b32f42653

Záznam:

---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Nevíte někdo, proč jsou dvě krajní okna Dragonu zaslepená? Z fotky uvnitř je patrné, že skrze dvě okna u vstupu lze vidět ven, ale za oknem nalevo je až nepřirozená tma. Fotka vlevo z vývozu pak potvrzuje, že je okno zaslepené.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Pospíšil
Reputace: 12042

Příspěvek od Pospíšil »

Možná kvůli termoregulaci?

Někde jsem v minulých dnech na webu zaslech, že CD bude mít jen 3(!) okna, což jsem bral jako blbost nebo přeřek a hned jsem tu informaci pustil k vodě.
Předpokládám, že plnohodnotných oken bude mít 4, o 1 míň, než měla prezentační maketa při odhaleni D V2 ve 2014.
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
jakubv
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 2172
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakubv »

Aktuálně se stále s Roskosmosem řeší dokování proti směru letu CD a u ivanu je to NO-GO
Snad to vyřeší včas
viz Chris B - NSF na tw
https://twitter.com/NASASpaceflight/sta ... 5853211650
-----------------
xx jakubv
Snoopy
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 299

Příspěvek od Snoopy »

Teda je těžké na ruský postoj reagovat slušně.

Na tiskovce NASA na otázku ruského postoje k dokování zaznělo (pokud jsem to dobře zachytil), že je vše vyjasněno a Roskosmos nemá s přistáním Dragonu problém.

Proklikával jsem ten odkaz https://twitter.com/NASASpaceflight/sta ... 5853211650, ale nedostal jsem se k zmiňované konverzaci mezi NASA a Roskosmem. Ale je tam poznámka, že tahle konverzace (o (nových) výhradách Roskosmu) proběhla až po té, co Rusové oficiálně přistání CD odsouhlasili!!!

Celé to vypadá, že Rusové to prostě nemohou zkousnost a vztek na vlastní neschopnost si vybíjejí tím nejubožejěším způsobem.... :Takhle tedy ne:
jakubv
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakubv »

Jo, tak nějak to vidím,
přijdou o důležitý zdroj přijmů svého programu, za taxikažení na ISS, takže se z toho snaží vytřískat co nejvíc.
Ale stejně nechápu, když si NASA objednala nad plán ještě dvě místa na další rok.
místo aby dotlačili Nauku nahoru a místa v Sojuzech prodávali turistům, tak dělají ofuky...
-----------------
xx jakubv
jakubv
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakubv »

jinak na KSC jsou dobrý manévry :-)))
viz fotky
https://twitter.com/NASA_Nerd/status/11 ... 2066886660

co mi to jen připomíná, čekání na start Discovery :-)
-----------------
xx jakubv
Snoopy
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 299

Příspěvek od Snoopy »

Tak jsem ten záznam na tom twitteru našel ;-).
Jestli to dobře chápu je to překlad debaty mezi Kononěnkem a řídícím střediskem o tom, že CD má No-Go (bez ohledu na to, že této diskusi předcházel oficiální souhlas s dokováním včetně odsouhlašení bezpečnostních postupů).

No, Američané nesouhlasili s tím, že si Rusové z ISS udělali turistický resort na rýžování tvrdé měny a Rusové jim tehdy vzkázali "polibte si...". Měli by jim to teď vrátit i s úroky.

Odpovědět

Zpět na „Mise“