Uhádněte, co je na obrázku
Re: Uhádněte, co je na obrázku
Je to koutovy odrazec, trojice zrcadel v pyramidalnim usporadani vraci paprsek presne tam odkud prisel, bez ohledu na polohu. Tady jich je jen nekolik pohromade.
Určite to je nejaká družica
možno meteorologická alebo snímkovacia.

"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
Jsi na správné cestě. 

Omlouvám se, ale ještě Dugimu vlezu do otázky.
Jinak jsem geodet a o principu odrazných hranolů už něco vím
Ale každopádně díky za odpovědi.
Pospíšil píše:HRRA = Hollow Retro Reflector Array - Pole dutých retro-reflektorů. Jsou to skleněné hranoly, vybroušené tak, že dopadající paprsek z libovolného úhlu odrazí zpět ve stejném směru. Na stejném principu například pracuje i odrazka na tvém kole. Slouží to k přesnému měření vzdálenosti objektu/družice od pozorovatele pomocí světelných paprsků. Vyšleš laserový pulz a velmi přesnými hodinami měříš dobu, kdy se ti vrátilo pár fotonů zpět. To je celé. Podobné retro-reflektory zanechaly i tři Apollo mise a dva Lunochody na Měsíci, takže už 40 let můžeme měřit vzdálenost Země - Měsíc s přesností na cm.
Díky za vysvětlení. Myslel jsem si, že to je odrazný hranol. Ale právě mě zarazilo jestli tento satelit má nějaký stabilizační a orientační systém. Protože tam nic takového nevidím. Nebo se bude moct měřit jen ve chvíli kdy se satelit natočí přibližně k Zemi? To mi moc pravděpodobné nepřijde.Jardax píše:Je to koutovy odrazec, trojice zrcadel v pyramidalnim usporadani vraci paprsek presne tam odkud prisel, bez ohledu na polohu. Tady jich je jen nekolik pohromade.
Jinak jsem geodet a o principu odrazných hranolů už něco vím

Ale každopádně díky za odpovědi.
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12035
Podle http://www.czechspace.cz/sites/default/ ... ace_10.pdf bude mít VZLUSAT-1 jen hrubou stabilizaci pomocí magnetometrů.Navi píše:Ale právě mě zarazilo jestli tento satelit má nějaký stabilizační a orientační systém. Protože tam nic takového nevidím.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Povedal by som, že je určite vyrobený v USA alebo v Európe a určite je komerčný. Mám pravdu?
SPOT 7 od Airbusu? 

První část (USA nebo Evropa) máš dobře, druhou (komerční) ne a třetí (SPOT 7) už vůbec ne. 

Družica Sentinel 5 sa mi dosť podobá ale takisto jeto to aj s Montyho SPOT 7 

"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."