Kritické momenty kosmonautiky
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 736
Re: Kritické momenty kosmonautiky
Pěkný, pěkný, těším na další!!!
Jen jedna chybka, máš prohozený vodík s kyslíkem
A jen bych dodal, že jeden z důvodů, proč letí na zádech je snížení gravitačního působení. Kdyby letěl naopak, krev by se jim hnala do hlavy. Ale je to jen moje doměnka, kterou jsem kdysi dávno někde četl.

Jen jedna chybka, máš prohozený vodík s kyslíkem

Ten vodík s kyslíkem je dobře. Na zádech se lítá samozřejmě kvůli lepšímu snášení přetížení, které v této poloze tělo dokáže snést poměrně vysoké.
Sami si můžete vyzkoušet, jak by tělo snášelo přetížení pouhé 1G, pokud by kosmonauti stáli. Stačí se postavit na hlavu.
Sami si můžete vyzkoušet, jak by tělo snášelo přetížení pouhé 1G, pokud by kosmonauti stáli. Stačí se postavit na hlavu.

- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 736
Seshit, omluva, blbě to mají tady http://kosmonautika.cz/sts.html
Zarazil mě ten nepoměr nádrží, jenže on ten LH je lehkej jak sviňa 

- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
Přesně tak.Edemski píše:Seshit, omluva, blbě to mají tady http://kosmonautika.cz/sts.htmlZarazil mě ten nepoměr nádrží, jenže on ten LH je lehkej jak sviňa
A primárně létaly shuttly hlavou dolů opravdu proto, aby se nádrž neutrhla. Možná tam to gravitační působení na posádku hrálo nějakou roli, ale jen velice marginální. Těch 8 minut se i hlavou nahoru vydržet dá.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
- baranka
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Nádherné, dech beroucí čtení.
Řekl bych, že havárie Challengeru zasáhla kosmonautické fandy hodně, byla to v podstatě první havárie skoro v přímém přenosu, zatímco o těch předcházejících to bylo jen formou pár vět ve zprávách bez obrazového materiálu. A o některých se dozvídámev podstatě až dnes ( hlavně o podrobnostech ).

Řekl bych, že havárie Challengeru zasáhla kosmonautické fandy hodně, byla to v podstatě první havárie skoro v přímém přenosu, zatímco o těch předcházejících to bylo jen formou pár vět ve zprávách bez obrazového materiálu. A o některých se dozvídámev podstatě až dnes ( hlavně o podrobnostech ).
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
To určitě ano, bylo mi 9 a dodnes si ty zprávy jasně pamatuju, byl to pořádný šok
moc pěkný díl
moc pěkný díl
-
- VIP uživatel
- Reputace: 301
- Kontaktovat uživatele:
Starší Američané si prý dodnes pamatují přesně místo, kde byli v okamžiku, kdy je zastihla zpráva o atentátu na J.F.K. ... V den kdy explodoval Challenger jsem byl na lyžích v Krkonoších, na chalupě na Portáškách ve Velké Úpě. Bylo večerní lyžování a kamarádka volala z okna chalupy (jezdili jsme hned nad ní), že v Televizních novinách právě hlásili, že Američanům spadl raketoplán... V sobotu odpoledne, když spadla Columbia, jsem právě v dětském pokoji připevňoval klukům na stěnu velkou mapu světa, kterou dostali k vánocům. První zprávu mě volal Tomáš Přibyl, ještě dříve než se to dostalo do televize... Ano, jsou okamžiky, které se nezapomínají...petrsida píše:... bylo mi 9 a dodnes si ty zprávy jasně pamatuju, byl to pořádný šok...
- Amper
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 214
Mladsi americane si pamatuji kde byli a co delali 11 zari kdyz spadli dvojcata. To si pamatuju i ja, zaslechl jsem v radiu informaci o prvnim narazu a hned jsem zapinal cnn. Za chvilku jsem koukal v primem prenosu na druhej zasah.
Raketoplany si nepamatuju, to jsem se dozvedel az ze zprav
Raketoplany si nepamatuju, to jsem se dozvedel az ze zprav
- modelar
- Vesmírný badatel
- Reputace: 39
Velmi pútavé čítanie
už sa teším na pokračovanie 

"It was going well until it exploded."
Kritické momenty kosmonautiky jsou tu s 21. dílem. Autorem je opět vai777. Pokračujeme v popisu havárie raketoplánu Challenger.