Uhádněte, co je na obrázku

Název mluví za vše
Odpovědět
Raul
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 1
Bydliště: Ústí nad Orlicí ... Jméno : Radovan Kubrt ... Email: [email protected]
Re: Uhádněte, co je na obrázku

Příspěvek od Raul »

Šen-čou [Shenzhou] má uzel aktivní. A pasivní část je na stanici Tiangong, která tu už byla.
Kdepak, čínské to není.

No tedy vidím že kupodivu nikdo stále nic, takže...
Jedná se o ruský stykovací uzel v ruském modulu.
Jardax
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 0

Příspěvek od Jardax »

Navic Cinani nepouzivaji rusky probe&cone, ale APAS, resp. se vsi pravdepodobnosti nejakou variaci IDSS.

A ze je to to na ruskem modulu je snad naprosto jasne, je to pasivni a je to ruske, jinde to byt nemuze :)
Jen mi prijde trochu hloupe tady vyjmenovavat vsech tech 5 nebo 6 modulu, ktere maji pasivni rusky uzel a prichazely by do uvahy... :D
MeP
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od MeP »

Snad jediný modul, který tu ještě nebyl je Nauka (MLM) :krčící rameny: .
Jednoduché vysvětlení vždy následuje až po složitém řešení.
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3165

Příspěvek od petrsida »

Jardax píše:Navic Cinani nepouzivaji rusky probe&cone, ale APAS, resp. se vsi pravdepodobnosti nejakou variaci IDSS.

A ze je to to na ruskem modulu je snad naprosto jasne, je to pasivni a je to ruske, jinde to byt nemuze :)
Jen mi prijde trochu hloupe tady vyjmenovavat vsech tech 5 nebo 6 modulu, ktere maji pasivni rusky uzel a prichazely by do uvahy... :D

Ono ale těch modulů to být moc nemůže

není to na ISS, nebyl to Mir, není to na Sojuzu ani Tiangongu, primárně to neslouží k připojení sojuzu/progresu ...

MeP: joo, Nauka by to být mohla, jenomže na dokovacím modulu mají být připojovány sojuzy, leda že by některý z bočních?
fretka323
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 3

Příspěvek od fretka323 »

Tvarově mi to mírně připomíná průlez z Saljutu. Na téhle fotce dole to jde vidět:
Klidně mne oslovujte Radim.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2784

Příspěvek od Dugi »

Přechodová komora pro vzorky z Nauky? :roll: :roll: :roll:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Raul
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 1
Bydliště: Ústí nad Orlicí ... Jméno : Radovan Kubrt ... Email: [email protected]

Příspěvek od Raul »

Jardax píše:Jen mi prijde trochu hloupe tady vyjmenovavat vsech tech 5 nebo 6 modulu, ktere maji pasivni rusky uzel a prichazely by do uvahy... :D
Ne všechny ruské uzly mimo ISS i Mir můžou nést poměrně málo známou modifikaci stykovacího uzlu.
MeP píše:Snad jediný modul, který tu ještě nebyl je Nauka (MLM) :krčící rameny: .
Naprosto správně, výborně MeP. Protože stačilo uvést alespoň, kde bychom tento uzel našli, nikoliv přesný název konkrétního typu.
petrsida píše:MeP: joo, Nauka by to být mohla, jenomže na dokovacím modulu mají být připojovány sojuzy, leda že by některý z bočních?
To se přeci nevylučuje. Jedna ze "zásadních" nápověd byla, že - i když se tento uzel opravdu nenachází na ISS, tak to neznamená, že ho i pro lodě Sojuz a Progress nelze použít.
fretka323 píše:Tvarově mi to mírně připomíná průlez z Saljutu. Na téhle fotce dole to jde vidět:
Saljut má dokovací uzly velmi podobné MIRu (potažmo ISS pro dopravní lodě).
Dugi píše:Přechodová komora pro vzorky z Nauky?
Nikoliv, už jsme si ujasnili, že jde o dokovací uzel.

Doplním tedy, že se jedná o vnitřní stranu poklopu s pasivním dokovacím mechanismem nového ruského kombinovaného uzlu SSPA-GM vyvinutého pro budoucí ruské moduly. Umožňuje připojení jak staničních modulů s hybridními APAS porty (ať už v rámci ISS nebo OPSEK), tak ruských lodí. Uzel je v podstatě kombinací již zde zmiňovaných uzlů pro dokování velkých ruských staničních uzlů na ISS, spojující Zarja/Zvezda/Pirs/Poisk (SSVP-M8000) a lodí Sojuz/Progress (SSVP-G4000) - tedy podporuje oba jejich průměry (na obrázku větší průměr průlezu s oranžovým lemem).

Poklop na fotografii se nachází v nadir (spodním) uzlu MLM-Nauka, na který by se zprvu měly připojovat ruské loďě a posléze Uzlový modul. Povídá se, že by tento pasivní poklop mohl být posléze přemístěn i na zenit (horní-původně aktivní) uzel před odpojením od ISS, což by umožnilo ho využívat pro připojení dopravních lodí v rámci OPSEK.

MLM-Nauka se ale nachází stále ve výrobním středisku Chruničeva, kde prochází kompletní modernizací pohonného systému. A start k ISS je aktuálně plánován až někdy v polovině roku 2017.

Obrázek

Ale slibuju, že příště dám něco lehčího. ;)

MeP tedy dává.
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3165

Příspěvek od petrsida »

Tys nám teda dal :)
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 262

Příspěvek od Evžen111 »

No jo, to můžu na nedávno zveřejněném videu lítat po ISS jak šílený a hledat všechny možné a nemožné průlezy :-D
A zatím pán pracuje v Roskosmosu a montuje Nauku! :lol: :lol: :lol:
díky ale za potrápení a poučení :palec nahoru:
E
MeP
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od MeP »

No, pomohla mi spíš dedukce než vědomosti :-D .
A tady je další obrázek:
Obrázek
Nečekám, že to vydrží dlouho, mám i pocit, že podobná fotka se objevila na blogu.
Jednoduché vysvětlení vždy následuje až po složitém řešení.

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“