EFT-1

Vše, co souvisí s raketami SLS a loděmi Orion
Odpovědět
fretka323
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 3
Re: EFT-1

Příspěvek od fretka323 »

Oh moje chyba. Já jsem opravdu, celou tu dobu, měl za to, že se startuje v říjnu :D Tak se omlouvám.
Klidně mne oslovujte Radim.
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

Další den, kdy nepůjdu spát ;)
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Fotka z připojování záchranné věžičky.

Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

LAS v KSC

EDIT: Druhý obrázek byl stejný, jako tvůj předchozí, ale díky AV jsem ho neviděl. Ještě že mě napadlo, si jej otevřít na nové kartě, tam jsem 2x musel potvrdit, že je to na vlastní riziko atp... Kdybys v budoucnu uviděl obrázek co sem házím a on je v přízpěvku (přízpěvcích) před tim mym, tak to jsem se nezbláznil, jen ty XP už trochu škytaj, a víc věcí už musím zobrazit sólo... Jen jej prosím smaž ;)
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Amper
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 214

Příspěvek od Amper »

Netusi nekdo jak moc bude LAS funkcni ? Delta neni manrated takze predpokladam ze i detekce selhani je nastavena na trochu jinem levelu a nektere problemy nejsou detekovany vubec. V pripade podobne rakety jde pri problemu stejne jen o rozumnou likvidaci.

Predpokladam ze LAS je funkcni ale je vubec napojen na neco co by dalo prikaz k jeho odpaleni ?
fretka323
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od fretka323 »

No nevím. Někde jsem četl že to bude pouze model LAS který bude plnit pouze aerodynamický účel.
Amper

Příspěvek od Amper »

Podle toho co jsem cetl ja to uplne inertni neni.

Jde o to ze LAS je pripojen k aerodynamickemu krytu Orionu a pri separaci LAS ho bere sebou. Takze minimalne pro separaci od lode musi obsahovat motor (nevim zda je to ten samej co se pouziva pro unik, nekde jsem cetl ze LAS ma prvni motor na tuha paliva s regulovatelnym vykonem ? )
fretka323
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od fretka323 »

Tak četl jsem to dokonce v tomto vlákně. Hned první příspěvek:
Raketa by měla být vybavena i atrapou systém LAS, která bude plnit pouze aerodynamický účel. Samotné lodi budou zase chybět solární panely.
Ovšem jestli máš jiné informace, tak ukaž. Docela mě to zajímá :)
E// Pokud se startuje až v prosinci, proč Orion tankovali čpavkem už teď a proč už vztyčili Deltu? Vím, čpavek je jen chladící médium, takže to asi nevadí, ale to chtějí celý měsíc nechat Deltu na rampě?
Amper

Příspěvek od Amper »

http://www.nasa.gov/content/five-things ... DKFfPmSxmw
1. Launch Abort System Separation – The launch abort system (LAS) is a key reason that Orion is intended to become the safest spacecraft ever built. In an emergency it could activate to pull the crew module and the astronauts it will carry away from the launch pad and the rocket in milliseconds. Hopefully it’s never needed, and since no crew will fly on EFT-1 the rescue system won’t be active.
But even when a launch goes perfectly, the 904-pound LAS jettison motor has to perform flawlessly. If it doesn’t get rid of the LAS 6 minutes and 20 seconds into the mission, there will be no landing – the LAS protects the crew module during ascent, but to do so, it blocks the parachutes that allow Orion to safely splashdown.
The Launch Abort System separation is just the first of 17 separations or jettisons that have to happen exactly as planned for the mission to be successful.
Aha, jsem prehlid odpoved na svou otazku kdyz jsem to cetl "rescue system won’t be active" :-)

Vypada to ze abort motor bude opravdu intertni ale oddelovaci (jettison) motor bude pritomen.

Obrázek

Na videu z PAD abort testu je videt ze tech motoru se do akce pousti postupne vic

Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 736

Příspěvek od Edemski »

Tak to teda čučím, co to dělá za trajektorii :o

Odpovědět

Zpět na „Program Artemis“