Podrobnosti o ISS

Novinky o dění na Mezinárodní vesmírné stanici
Odpovědět
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646
Re: Víkend na ISS

Příspěvek od Wopat »

Myslím, že nejuniverzálnější řešení na tyto problémy je studium anglického jazyka :-D Pokud má člověk takovou motivaci, jako je kosmonautika, jde to od ruky. Naučil jsem se hrozně moc pročítáním zahraničních serverů o kosmonautice a sledováním videí. Samozřejmě tam nejdříve musí být nějaký ten základ. Pak už to jde samo, jenom chtít ;) Potom člověk není závislý na práci druhých, ale může si všechno přečíst a zhlédnout sám.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
michalkolesa
Re: Víkend na ISS

Příspěvek od michalkolesa »

nebo překládací lišta do prohlížeče :-)

Já jsem nestíhal mluvenou angličtinu ani v hodině. Ty CD jsou na mě moc rcyghlé. Když na mě mluví prodavačka v krámě tak taky občas nestíhám registrovat co po mě chce.
michalkolesa
Re: Podrobnosti o ISS

Jsou na ISS bezpečnostní kamery s online streamem na Zem ?

Nemám na mysli nějaké reality show i když by to pro NASA mohl být jistý příjem, otázka "etiky a morálky" neřeším.

Jde mi o to, když by se z ničeho nic něco stalo, tak, aby na zemi hned viděli, že se něco děje, třeba že někde začíná něco doutnat, ale protipožární čidla jaksi nereaguji.
michalkolesa

Dá se někde v češtině nalézt něco o PSA (Personal Satellite Assistant) co mají na ISS
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od Wopat »

Nevím to jistě, ale nemyslím si, že by na stanici byly nějaké bezpečnostní kamery. Tuto funkci daleko lépe zastoupí telemetrická data, která jsou neustále posílána do řídícího střediska. Tam sedí lidi, kteří bdí i v době, kdy kosmonauti spí. Takže by se o nějakém problému nejspíš hned dozvěděli. Pokud by to bylo vážné, stanice by spustila alarm nebo by kosmonauty mohli probudit i lidé ze Země.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Videospojení se Zemí je samozřejmě zajištěno, jen není nonstop. Rozhodně bych tomu neříkal bezpečnostní kamery. Spíš jsou to klasické kamery, jejichž obraz můžeme vidět třeba ve vysílání NASA TV. Navíc tyhle kamery nepokrývají všechna místa na stanici, takže by se jako bezpečnostní použít nedaly. Detektory jsou vzájemně jištěné - není pravděpodobné, že by operátoři na kamerách viděli kouř, který automatika nezaznamená.

O PSA se na českém webu píše pouze zde. Ale moc důvěryhodně ten web nevypadá. :?
Nepodařilo se mi dohledat informaci o tom, zda se tento autonomní robot na stanici opravdu dostal. Stránky, které jsem navštívily byly jen o tom, že to vyvíjejí a chystají. :Drbe se na hlavě:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

Zajimava stranka ISS LIVE se spoustou informaci, jestli uz bylo, prosim, smazte..

http://spacestationlive.nasa.gov/
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Bylo to tu, ale sám jsem to několikrát hledal a nemohl to najít, takže jsem rád, že se to tu objevilo znova. :lol: :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od Wopat »

Robotické manipulátory Canadarm2 a Dextre se dostaly na novou, kanadskou, pětidolarovou bankovku. Tomu říkám hrdost na dosažené úspěchy. Výborná propagace! :tlesk:

Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Ty brďo :o :palec nahoru:
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „ISS“