Starship prototyp Mk1 v Texasu
Re: Orbitální prototyp lodi Starship v Texasu
Masivní jeřáb je již sestrojen a i již pomohl při kontrukci. Pravdepodobně byla s jeho pomocí překontrolována možnost uchycení spodní části s pomocí přípravku, který dočasně zavěsil nad vršek. Jeho hlavním úkolem bude manipulace s hlavními velkými částmi SS Mk1. Samozřejmě jsou spekulace, že by mohl pomoci při přesunu celé sestavené SS Mk1 na launchpad nebo po částech, protože je značně nadimenzován.
Tento jeřáb je pravděpodobně Liebherr LTM 11200-9.1, který má nosnost 1200 tun:

Tento jeřáb je pravděpodobně Liebherr LTM 11200-9.1, který má nosnost 1200 tun:
Dnes by prý mělo dojít k finálnímu sesazení před sobotní prezentací. Máme se prý těšit na fotky přímo z místa.
Zdroj
Zdroj
Malá zajímavost .... pokud se tam teď opravdu používá jeřáb LTM 11200-9.1, tak by to měl být nejvýkonnější autojeřáb světa
https://autoroad.cz/technika/94103-nevy ... un-nakladu

https://autoroad.cz/technika/94103-nevy ... un-nakladu
Poznámku o nejvýkonnějším jsem nakonec z příspěvku vymazal. Nebyl jsem si jistý, protože jsem našel údaj o autojeřábu na 1350 t, ale víme jak je to s odkazy na Internetu.
Mimochodem jsem poté koukal, že LabPadre v hlasování o autojeřábu také uvádí v poznámce tento typ jeřábu.
Pokud dnešní sestavování obou částí dohromady nepotvrdí někdo z NSF nebo SpaceX, tak se radši dnes netěším.
Mimochodem jsem poté koukal, že LabPadre v hlasování o autojeřábu také uvádí v poznámce tento typ jeřábu.
Pokud dnešní sestavování obou částí dohromady nepotvrdí někdo z NSF nebo SpaceX, tak se radši dnes netěším.
Tohle bych považoval za potvrzení. Však jsem také spustil psaný přenos na blogu. 

- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12042
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
- Amper
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 214
ty kormidla musej upadnout snad hned kdyz nastartujou motory

Pokud by se tak skutečně stalo, tak nelze věřit jakemukoliv upevnění na lodi. Nějak se mi nechce věřit, že by si takhle jednoduše kazili pověst, že se jim loď za letu rozpadne. Nezbývá než počkat.Amper píše:ty kormidla musej upadnout snad hned kdyz nastartujou motory![]()