Podrobnosti o ISS

Novinky o dění na Mezinárodní vesmírné stanici
Odpovědět
michalkolesa
Re: Podrobnosti o ISS

Příspěvek od michalkolesa »

Četl jsem v Knize od Petra kubala ISS, že má nikl-vodíkové akumulátory.

Co by se stalo, kdyby byli akumulátory jako jsou třeba v notebookách Li-Ion ?
StrambR
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 0

Příspěvek od StrambR »

Výdrž. Li-Ionka vydží kulové (za dva roky používání např. u notebooků už je kapacita opravdu nulová). U ntb bys potřeboval opravdu obrovský akumulátor NiH2...výdrž je ale mnohokrát vyšší...kolem 20x víc nabíjecích cyklů (než klesne pod 85%).
michalkolesa

Opět v knize od pana Kubaly jsem viděl fotky, že mají na ISS i kancelářský papír na deskách.

Logicky mě napadlo, že i když jím vše posílají elektronicky, tak občas je lepší to mít na papíru.

Mají tam tiskárnu ? Otázka jakou.

Jehličková by dělala kravál. inkoustová asi potřebuje gravitaci a navíc inkoust by asi lítal je to tekutina a laser sice nepotřebuje gravitaci toner se přichytí elektrostaticky a zapeče, ale stejně ve vesmíru, ...
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Pokud se nepletu, tak na ISS žádná tiskárna není. Potisknuté papíry na ISS dopravují zásobovací lodě - astronauti si mohou psát ručně poznámky, ale většinou používají notebooky.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
michalkolesa

A dnešní tablety mají ? Přece jen je to "skladnější" než zavíratelný notebook.
chobolatom
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 2

Příspěvek od chobolatom »

Ano, už několikrát jsem viděl, že tam mají iPady.
Samo1995
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 5

Příspěvek od Samo1995 »

Dugi píše:Pokud se nepletu, tak na ISS žádná tiskárna není. Potisknuté papíry na ISS dopravují zásobovací lodě - astronauti si mohou psát ručně poznámky, ale většinou používají notebooky.
Tlačiareň na ISS skutočne je. Je tuším v module Node-2 (alebo v jednotke?) Ale neviem, aký druh... :hlavou proti zdi
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Máš pravdu, Samo, díky. Trochu jsem zapátral a našel jsem tuhle zprávu na webu NASA. Konkrétně jde o pasáž:

Station Support Computer (SSC) Printer Swap: Cassidy configured and moved the LAB printer to the Service Module (SM) to replace the failed SM printer. He then deployed a spare printer to replace the LAB printer. This brings the ISS back to the nominal configuration of two deployed printers.

Tedy volně přeloženo:
Výměna tiskárny: Christopher Cassidy nakonfiguroval a odnesl tiskárnu z modulu LAB (tak se označuje Destiny) do modulu SM, tedy Zvezda, aby nahradil poškozenou tiskárnu v tomhle modulu. Potom vybalil náhradní tiskárnu, kterou umístil do modulu LAB. Stav na ISS se tedy vrátil do běžného stavu se dvěma tiskárnami.

Ale najít typ tiskárny ... to se mi zatím nedaří.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Vaclavik
VIP uživatel
VIP uživatel
Reputace: 4667
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclavik »

Na ISS jsou dvě tiskárny k "volnému použití" přes lokální počítačovou síť. Dříve do byly tiskárny Epson Stylus Color 800, teď by tam měly být novější od HP (typ nevím).
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Takže ten zdroj z NASA měl pravdu - dvě tiskárny. Ta Epson Stylus Color 800 byla inkoustová.

Díky moc za informace. :palec nahoru:
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „ISS“