New Horizons
Re: New Horizons
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Atmosféra Pluta v infračervené ze 14/07/15 a vzdálenosti 180 000 km
http://www.nasa.gov/image-feature/pluto ... e-infrared

http://www.nasa.gov/image-feature/pluto ... e-infrared

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- slappy
- Moderátor
- Reputace: 2787
- Kontaktovat uživatele:
Oficiální návrh prodloužené mise bude předložen ke schválení 15. dubna. Součástí rozšířené mise je také pozorování asi dvaceti dalších KBO z větší vzdálenosti (pátrání po jejich binární povaze, měsících příp. prstencích, určení jejich tvaru a rozměrů, příp. rotačních period). Většina KBO's bude pozorována ze vzdálenosti méně než 1 AU, ale v plánu je i sledování objektů 2002 MS4, Ixion, Quaoar, Haumea, Makemake, Eris - což jsou trpasličí planety srovnatelné velikostně minimálně s Charonem. Ty jsou ovšem od NH daleko - desítky až 100 AU (v případě Eris).
Dále je v plánu měření slunečního větru a množství prachu napříč Kuiperovým pásem a v neposlední řadě samotný průlet kolem '2014 MU69' napěchovaný vědou. Rozlišení snímků '2014 MU69' by se mělo pohybovat kolem 100 m/pix globálně a některé části dokonce až 20 m/pix. (Průlet bude 6-7x těsnější než kolem Pluta). Jelikož Jim Green (ředitel Oddělení planetárních věd NASA) ani po opakovaných výzvách ze strany Alana Sterna stále nevyhlásil kampaň na pojmenování 'MU69', rozhodli se v týmu New Horizons nazývat těleso prozatím 'JimGreen' : D
zdroj: Přednáška Alana Sterna
..
A pro pokochání tady mám jeden nově pojatý obrázek Pluta, jak ho na mě vyhodil Twitter s popiskem: "Pluto in colorized infrared."

.
Dále je v plánu měření slunečního větru a množství prachu napříč Kuiperovým pásem a v neposlední řadě samotný průlet kolem '2014 MU69' napěchovaný vědou. Rozlišení snímků '2014 MU69' by se mělo pohybovat kolem 100 m/pix globálně a některé části dokonce až 20 m/pix. (Průlet bude 6-7x těsnější než kolem Pluta). Jelikož Jim Green (ředitel Oddělení planetárních věd NASA) ani po opakovaných výzvách ze strany Alana Sterna stále nevyhlásil kampaň na pojmenování 'MU69', rozhodli se v týmu New Horizons nazývat těleso prozatím 'JimGreen' : D
zdroj: Přednáška Alana Sterna
..
A pro pokochání tady mám jeden nově pojatý obrázek Pluta, jak ho na mě vyhodil Twitter s popiskem: "Pluto in colorized infrared."

.
- Meybe
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 2327
---------------
"Nejhezčí sny jsou ty, které se uskuteční."
"Nejhezčí sny jsou ty, které se uskuteční."
Na Plute hory z vodného ladu sa pohybujú a plávajú v mori z dusíka.
zdroj: http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Scie ... age_id=408

zdroj: http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Scie ... age_id=408

Takovou statistiku jsem nikde neviděl.
Tak se ptejte na zahranicnich forech, v JPL, a tak, zaco vas platime ??
Osobně se domnívám, že takový harmonogram ani není (veřejně) dostupný. Je možné, že týmy okolo NH nějaký takový seznam mají, ale tohle jsou interní informace, které se nezveřejňují u žádné mise. Ví se, že se data budou posílat cca. rok, z toho by se dalo odhadnout, že jsme cca. v polovině, nebo lehce za ní.
S fotkami je navíc "problém", že se často skládají do nějaké větší mozaiky, takže vedení NH sice zveřejní jednu fotku, ale ta je složená (plácnu) z pěti snímků. Někdy se kombinují fotky z různých vědeckých přístrojů z různých vzdáleností, takže tím se taková statistika ještě více komplikuje.
Některá data jdou po stažení vědcům, kteří je analyzují, jiná se zveřejňují hned. Je to mnohovrstevnatá struktura a představovat si, že by se to dalo zjednodušit do podoby nějakého pásku, který nám ukazují třeba různé programy při instalaci by bylo hodně zjednodušující.
P.S. Mám dojem, že u New Horizons máš pořád strach, že nám sonda nepošle všechno - nejdřív ses pořád divil, proč ještě NH neposlala fotky z maximálního přiblížení, teď zase tohle. Myslím si, že máš zbytečné obavy. Sonda pošle všechno, co má, jen potřebuje nějaký čas.
S fotkami je navíc "problém", že se často skládají do nějaké větší mozaiky, takže vedení NH sice zveřejní jednu fotku, ale ta je složená (plácnu) z pěti snímků. Někdy se kombinují fotky z různých vědeckých přístrojů z různých vzdáleností, takže tím se taková statistika ještě více komplikuje.
Některá data jdou po stažení vědcům, kteří je analyzují, jiná se zveřejňují hned. Je to mnohovrstevnatá struktura a představovat si, že by se to dalo zjednodušit do podoby nějakého pásku, který nám ukazují třeba různé programy při instalaci by bylo hodně zjednodušující.
P.S. Mám dojem, že u New Horizons máš pořád strach, že nám sonda nepošle všechno - nejdřív ses pořád divil, proč ještě NH neposlala fotky z maximálního přiblížení, teď zase tohle. Myslím si, že máš zbytečné obavy. Sonda pošle všechno, co má, jen potřebuje nějaký čas.

Ok, tak pockame, ale ja neverim ani vlastnimu bratrovi
A kdyz ted nemame z dlouhe chvile co delat, ze nic noveho neni, tak zkusme myslenkovy experiment. Odhledneme od problemu treba psychologickych, moralnich, apod. - podle mne by se vhodne uzpusobeny kandidat i mohl najit, ale jak by zmenilo moznosti mise, kdyby tam letela (bez navratu) kabina s jednim clovekem ? Co by pak slo na podobne misi delat ve vetsim rozsahu, kvalite, apod. ?