Základní informace o raketách Falcon a lodi Dragon
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12041
Re: Základní informace o raketách Falcon a lodi Dragon
Prodat byt, nebo dokonce dávat výpověď, bych jen kvůli exkurzi do výrobní fabriky určitě nikomu nedoporučoval.
Za takovou oběť by snad stála jen jednosměrná letenka na Mars, kterých se možná za našeho života ještě dočkáme.
Nicméně měl jsem to štěstí, že se mi díky služební cestě letos v květnu podařilo vyřešit bod 1).
Jedna z mých nedělních zastávek byla i v Hawthorne, takže fabriku jsem z venku viděl, viz https://pbs.twimg.com/media/BKof5HUCEAE2IWP.jpg:large.
Bohužel, ten bod 2) ještě vyřešen není - zatím nemám žádný přímý kontakt na někoho, kdo by mě dostal dovnitř.
Navíc byla neděle a za plotem se pohybovali jen lidé, co mě dovnitř pustit nemohli/nechtěli .
Za takovou oběť by snad stála jen jednosměrná letenka na Mars, kterých se možná za našeho života ještě dočkáme.
Nicméně měl jsem to štěstí, že se mi díky služební cestě letos v květnu podařilo vyřešit bod 1).
Jedna z mých nedělních zastávek byla i v Hawthorne, takže fabriku jsem z venku viděl, viz https://pbs.twimg.com/media/BKof5HUCEAE2IWP.jpg:large.
Bohužel, ten bod 2) ještě vyřešen není - zatím nemám žádný přímý kontakt na někoho, kdo by mě dostal dovnitř.
Navíc byla neděle a za plotem se pohybovali jen lidé, co mě dovnitř pustit nemohli/nechtěli .

---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Falcon 9, který má vynést družici SES-8 měl dnes před zkouškou zážehu motorů nečekaný problém. Společnost SpaceX zatím bližší informace neposkytla, ale z videa, které se podařilo natočit během přenosu je vidět masivní únik kyslíku.
Zdroj informací: Kosmo.cz příspěvek uživatele Agamemnon
Zdroj informací: Kosmo.cz příspěvek uživatele Agamemnon
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Uff, tak to ještě krapet víc, než masivní... 

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
To nie je nečakaný problém ale prúser
. Neviem si predstaviť čo sa tam stalo, ale každopádne to znamená že je deravá nádrž na kyslík a aj telo rakety a to sa asi len tak "vyklepať" neda a zrejme raketa pôjde preč z rampy(resp. mohol sa len uvoľniť otvor pre tankovanie kyslíka ale to sa mi podľa toho videa veľmi nezdá). Dúfam že to nebude prekážka pre februároví štart Dragonu 

"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
Osobně si tipuju závadu na vedení kapalného kyslíku. Doufám, že scénář, který nastínil rexino, tedy proděravělá nádrž se nenaplní. Doufám, že to bude závada na vnějším zařízení mimo samotnou raketu.
- Amper
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 214
Tipuju ze problem je na spoji mezi vedenim a nadrzi a jak kyslik "tece" po rakete a odparuje se tak to dela efekt toho ze je rozparana cela nadrzDugi píše:Osobně si tipuju závadu na vedení kapalného kyslíku. Doufám, že scénář, který nastínil rexino, tedy proděravělá nádrž se nenaplní. Doufám, že to bude závada na vnějším zařízení mimo samotnou raketu.
- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
test fire vcera nakoniec prebehol uspesne...
dovodom ventingu bola, podla oficialneho vyjadrenia, vysoka vlhkost vzduchu a vietor
start stale 25.11., zavisi od vysledkov LRR
dovodom ventingu bola, podla oficialneho vyjadrenia, vysoka vlhkost vzduchu a vietor
start stale 25.11., zavisi od vysledkov LRR
Per aspera ad astra [42]
- Raul
- Zkušený vesmírný badatel
- Reputace: 1
- Bydliště: Ústí nad Orlicí ... Jméno : Radovan Kubrt ... Email: [email protected]
Povědztě mi, Kefalín, čo si představujetě pod takým slovom venting?Agamemnon píše:dovodom ventingu bola, podla oficialneho vyjadrenia, vysoka vlhkost vzduchu a vietor

Ona ta vysoká vlhkost, tedy vysoká relativní vlhkost spolu s větrem asi nebyli důvodem masivního odparu tekutého kyslíku.
Spíš jde o to že zvýšený odpar způsobil i abnormální ochlazení nádrže a proudící nasycený vzduch byl nádrží velmi rychle ochlazený pod kondenzační teplotu a byl takto viditelný, tedy tvořil hustý oblak vodní mlhy.