ExoMars 2016

Debaty o společném evropsko-ruském projektu pro průzkum Marsu
Odpovědět
slappy
Moderátor
Moderátor
Reputace: 2787
Kontaktovat uživatele:
Re: ExoMars 2016

Příspěvek od slappy »

Perfektní start a celodenní trošku-drama za námi : )
Za sedm měsíců, těš se Marse, další návštěva je na cestě :tlesk:
bret
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 1

Příspěvek od bret »

Tak jsem si docela oddychl. Všechno klaplo perfektně. Občas se o mne pokoušel infarkt, ale lakonické hlášení po celou dobu startu: " Poljot normalnyj, vsjo prodalžájet normálno ...." mne postupně uklidnily. Nedávno jsem tady hájil Briz-M, tak jsem čekal pěknou "čočku" kdyby se start nepovedl. No, zadařilo se! Vzhledem k tomu, že se počítá s Briz-M i jako s hlavním koncovým stupněm pro Angaru5, tak je to jenom dobře. Pak by se daly vynášet i hmotnější družice touto sestavou, ať už na GTO a nebo i podobně mimo oběžnou dráhu. Co se týče ExoMarsu, tak teď je na řadě úspěšný přelet k Marsu a hlavně úspěšné zaparkování na jeho orbitě a přistání landeru. Už aby to bylo a pak hurá na ExoMars2018.
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

Tak a držme palce, ještě nás čeká přílet k Marsu
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Každopádně souhlasím s tím, že touhle misí stoupl Briz-M v ceně, to je bez debat. Byl to bez přehánění bod zlomu. Případná havárie by jeho pozici velmi negativně ovlivnila, ale úspěch naopak nebyl brán jako samozřejmost a obraz v očích veřejnosti se značně vylepšil. Vím, že poslední dobou se mu problémy vyhýbaly, ale ta nejistota tam byla pořád. Pevně věřím, že se už problémy opakovat nebudou.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Lynx
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 205

Příspěvek od Lynx »

Paráda. Dopravce splnil zadání na jedničku :palec nahoru: Rusové upět ukázali, že cizí meziplanetární náklady vynáší spolehlivě. Ještě kdyby předvedli něco svého, bylo by to fajn. Za dva nebo čtyři roky budou mít možnost.

Během českého komentáře padla zmínka o tom, že na český chat omylem zabloudil nějaký pomatený dendrolog se zmínkou o Topolu-M. Sledoval jsem po očku i ruský přenos a přilehlý azbokoidní chat a byl to z velké části opravdu hustý zážitek :facepalm:
ptpc
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 1596

Příspěvek od ptpc »

Už sa teším na tie články o technických parametroch sondy... :)
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

My máme štěstí, že na naše přenosy zatím podobných lidí chodilo naprosté minimum, tohle byl zatím náš nejsledovanější přenos a tak se to asi odrazilo i na účasti tohoto člověka. Je to sice smutné, ale na druhou stranu jsme dali jasně najevo, že podobné úlety tolerovat nebudeme.

První by mohl vyjít už tento týden, den zatím nevíme. ;-)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Stylová grafika. :-)

Obrázek

Agamemnon
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 23

Příspěvek od Agamemnon »

vyzerá to, že briz-m, ktorý vynášal exomars, vybuchol predtým, ako stihol urobiť de-orbit manéver... sonda je v poriadku
Per aspera ad astra [42]
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Kde je smajlík otírající pot z čela? :o
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „ExoMars“