Par dotazu

Název mluví za vše
Odpovědět
Johnny
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0
Re: Par dotazu

Příspěvek od Johnny »

to qwertown:

Ano, pokud přehlédneme realitu a raketa by byla po celou dobu zažehlá a měla tah, tak nevidím důvod proč by neodletěla někam fuč od Země, ale platí to jenom kdyby letěla stále kolmo vůči Zemi, jinak by hned "žuchla"
"Vesmír je kniha, kterou nikdo nedočte do konce"
Johnny
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od Johnny »

Ještě bych doplnil, že letadla a jiné létající prostředky které se pohybují v atmosféře nemusí letět tak rychle, protože jim v letu pomáhá vztlak okolního vzduchu a s rostoucí výškou vztlak ubývá a je tedy zapotřebí buď letět větší rychlostí nebo mít daleko větší nosnou plochu (metrů čtverečních) křídel. No a když se dostaneme tak vysoko že už žádný vztlak není a opustíme atmosféru tak už si můžeme pomoci jedině tou rychlostí a křídla nehrají roli. Toto platí pokud létáme kolem planety Země, jestli se vzdalujeme kolmo od Země tak je jedno jak rychle letíme.

Když hodíš míček kolmo vzhůru a představíš si že ta počáteční síla by stále pokračovala ( představ si, že to je stálý tah rakety ) tak poletí pořád dál a dál, a je jedno jakou rychlostí ale nesmí v průbehu letu zpomalovat, zrychlovat může, ale néé zpomalovat až by nakonec zastavil to neeee. ... No a teď kdyby si chtěl míčkem obíhat kolem planety a hodíš míček tak letí letí a když a je jedno jestli hodíš víc nebo míň on stejně spadne jenom se mění vzdálenost kam dolétne. A aby si dosáhl toho, že bude míček (raketa) obíhat tak by se musel pohybovat velkou rychlostí. V atmosféře by to také šlo ale tím že je tu tření způsobené vzduchem, tak by musela raketa vyvíjet neustálý tah, ale ve vesmíru tření není takže stačí udělit potřebnou rychlost aby těleso mohlo obíhat a pak už si tam vesele lítá a obíhá bez pomoci. Samozřejmě záleží kolem jakého tělesa čím hmotnější tím je větší gravitace.

Ještě mě napadá jedna taková věc se vztlakem, když skočí člověk z letadla s padákem tak ho padák brzdí díky tření vzduchu a ploše padáku. Ale kdyby takto teoreticky vyskočil blízko Země kde působí gravitace ale není žádná atmosféra tak bude padat dokud nenarází na vrstvy amosféry. A když si bude takhle vesele padat, a dejme tomu že by ho někdo dokázal v tom pádu nakopnout a udělit mu dostatečnou rychlost tak by přestal padat a začal by obíhat. Uffff :-D :lol:
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Johnny píše:Ale kdyby takto teoreticky vyskočil blízko Země kde působí gravitace ale není žádná atmosféra tak bude padat dokud nenarází na vrstvy amosféry. A když si bude takhle vesele padat, a dejme tomu že by ho někdo dokázal v tom pádu nakopnout a udělit mu dostatečnou rychlost tak by přestal padat a začal by obíhat. Uffff :-D :lol:
Mám dojem, že ještě než by ho někdo stačil nakopnout (když jsem si tu situaci představoval, neubránil jsem se úsměvu :-D ) tak by ten chudák skokan shořel kvůli tření v atmosféře.
Ale musím uznat, že je hodně zajímavé občas jak se říká "vypnout mozek" a dumat coby kdyby :) .
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Johnny
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od Johnny »

to Dugi:

to je pravda pokud by se pohyboval, nebo vlastně spíše padal velkou rychlostí k Zemi tak by shořel ano, ale kdyby ho někdo nakopl dřív ještě než by narazil na nějakou tu řídkou vrstvu atmosféry, tak by obíhal :-D , ale toto je opravdu jenom na vysvětlení a už nemám nic v rukávu k tomuto tématu. :krčící rameny: Není špatné se nad tím zamyslet ano, kdo ví třeba jednou přijdeme na něco nového a zajímavého,... Kde jen na to všechno chodil Albert Einstein :naštvaný: ;)
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

V tom případě nechci vědět, co by na ten kopanec říkalo jeho pozadí ... jauvajs ... už jen ta představa zabolí. :lol:

Btw. Johnny, gratuluju ti ke druhé hvězdičce. ;)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Johnny
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od Johnny »

ajóóó, Děkuji, to si ani nezasloužím :oops:

Dugi psal jsem ti zprávu, ale asi se to neodeslalo, tak to písnu zkráceně sem, všiml jsem si že hodiny fóra jdou ještě na zimní čas, nevím jestli to tu tak máte schválně nebo to nepřeřizujete, jenom mě to tak trklo tak jsem se ozval, Díky
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Zasloužíš si jí tím, že jsi na fóru aktivní - čím víc příspěků napíšeš, tím víc hvězdiček máš. Detailně je to popsáno v tomhle vlákně. ;)

Za upozornění na letní čas děkuju. Povolil jsme to v administraci, ale vlastní změnu musí udělat každý uživatel u sebe - v horním menu vybereš Panel Nastavení - Uživatelský panel - Osobní nastavení - a tam dole u volby "Platí letní čas" zadáš ano. :)
Ale je mi divné, že mi od tebe nepřišla žádná zpráva :Drbe se na hlavě:
Obrázek

Johnny
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od Johnny »

Máš pravdu teď koukám na hodiny a když nejsem přihlášený tak jdou dobře a když se přihlásím tak jdou o hodinku jinak, Děkuji. No napsal jsem zprávu vyplnil jméno "Dugi" a dole kliknul na odeslat, nevím tak snad příště už to pujde ale chyba bude u mě někde, pořádně to prozkoumám ještě mám co dohánět, jinak Díky moc za info :)
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Jistější je kliknout na můj nick a v nabídce pak vybrat možnost Poslat soukromou zprávu - tím se automaticky vyplní příjemce a je to potom 100% jisté.
A nemáš za co děkovat ;)
Obrázek

qwertown
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček

Příspěvek od qwertown »

qwertown píše:Zdravim,

jsem pomerne hloupy a rad bych dostal odpoved na par otazek.

1. Nasi planetu je mozne opustit pokud dosahneme 2. kosmicke rychlosti

vysvetlete mi prosim proc to nejde s nizsi rychlosti? (nemyslim pohyb po kruznici nebo jine uzavrene krivce)

priklad: letadlo leti kolmo vzhuru a nemeni rychlost ani smer, co se stane, ze se nedostane do vesmiru? Zacne zpomalovat? Proc? Nejvetsi gravitace je prece dole a tu prekona, tak proc ma problem nahore?

diky za odpovedi az mi to vysvetlite budu se ptat dal. Q.
Tak abych to zrekapituloval, tak odpověď tady na tento příklad je následná:

Letadlo, které letí kolmo vzhůru limituje množství paliva, které si sebou nese.

Asi je pro tyhle motory duležitej kyslík, takže pokud si ho sebou nenese tak ve větších výškách, kde už není v atmosféře kyslík, ale je tam ještě stále gravitace Země, by motor přestal fungovat a letadlo by spadlo z5. Takže sebou potřebuje palivo a kyslík. Což se asi pronese :-)

Není teda pravda, že k tomu abych se odpoutal od Země musím dosahovat rychlosti 11,2 km/s- Je to jen jeden ze způsobů jak se odpoutat, ale ne jediný ( ikdyž je asi jediný který se dá použít v praxi).

PS: Moc díky kluci za vaše názory. :)
Pokud se komukoliv něco co jsem zde napsal nezda, napište. :)

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“