od Wopat » 15 lis 2018, 11:00
Podle zdroje má mít raketa prvky znovupoužitelnosti. Čekal jsem, že k Měsíci budou Číňané létat na CZ-9, která bude ještě silnější než tento nový koncept. Teď to ale vypadá, jestli to správně chápu, že by CZ-9 byla pouze nákladní. Každopádně je těch čínských raket neskutečná hromada.
EDIT: Napadla mě taková myšlenka, proč chtějí mít dva super-heavy nosiče. Pokud bude mít CZ-9 nosnost až 140 tun a nebude certifikovaná pro lety s posádkou, může (kromě velkých nepilotovaných meziplanetárních misí) vynášet k Měsíci přistávací moduly, části základny nebo moduly nějaké doposud neoznámené měsíční orbitální stanice. Původně jsem čekal, že čínské výpravy na Měsíc budou ve stylu Apolla, tedy jeden start CZ-9 s pilotovanou lodí a přistávacím modulem. Pokud ale budou takto velké rakety opravdu dvě a ta nově oznámená bude pro pilotované lety a navíc částečně znovupoužitelná, může to znamenat snahu o minimalizaci nákladů na pilotované lety za LEO při maximalizaci jejich frekvence. Drahá CZ-9 by tedy byla použita občas na nějaký ten náklad a mnohem levnější znovupoužitelná raketa by mohla být levným prostředkem pro časté pilotované lety a tedy trvalou přítomnost Číňanů na oběžné dráze Měsíce nebo na jeho povrchu.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.