Hubble space telescope
- jakubv
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 2162
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hubble space telescope
Možná uzrál čas na robotickou servisní misi, výměna gyro atd 
Nikdy neříkej nikdy, a tohle je na poměrně bezpečné dráze, že i když klekne, tak jen tak nezanikne. A opravářská mise za pár let je reálná.
Navíc Web bude pracovat v jiném vlnovém spektru, takže fungující Hubble má stále co nabídnout.
A jsem si jistý, že tento nápad hlodá v hlavě nejednoho inženýra v NASA.

Nikdy neříkej nikdy, a tohle je na poměrně bezpečné dráze, že i když klekne, tak jen tak nezanikne. A opravářská mise za pár let je reálná.
Navíc Web bude pracovat v jiném vlnovém spektru, takže fungující Hubble má stále co nabídnout.
A jsem si jistý, že tento nápad hlodá v hlavě nejednoho inženýra v NASA.
-----------------
xx jakubv
xx jakubv
Proc by ne? Gyroskopy jsou ve vymennem modulu a takovy Dragon by se k nemu v pohode dostal a zakotvil...Peter píše:Otazka za 100 bodu je ted, jak dlouho vydrzi?
Protoze jak znamo, uz ho nikdo neopravi.
A nasledovnik v nedohlednu!

Teď Hubble jede na 3 gyroskopy. Je schopen jet na 1, takže po kolapsu jednoho má stále ještě jeden v záloze.
No, asi dostal,- a co. Nemá ruce, nemá robotiku -jak to vymění ?Jardax píše:Proc by ne? Gyroskopy jsou ve vymennem modulu a takovy Dragon by se k nemu v pohode dostal a zakotvil...Peter píše:Otazka za 100 bodu je ted, jak dlouho vydrzi?
Protoze jak znamo, uz ho nikdo neopravi.
A nasledovnik v nedohlednu!
Astronauti spravia z dragonu EVA prípadne podľa mňa je reálna ak by veľmi chceli (času by na to bolo dosť) nejaká servisná plošina kľudne aj s ramenom či jednoduchou prechodovou komorou znie to možno ako sci-fi a bolo by to jednoúčelové no dala by sa tak spraviť celkom komplexná oprava a HST by mohol fungovať potom dalšie desaťročie.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
Presne tak, je samozrejme myslen CrewDragon, to da rozum. Pripoji se na dokovaci prstenec a bocni dvere poslouzi na EVA.
O nejakem jedno (nebo i vice) ucelovem adapteru s rukou uz jsem taky premyslel, mohli by ho nechat na orbite pro podobne taskarice...
O nejakem jedno (nebo i vice) ucelovem adapteru s rukou uz jsem taky premyslel, mohli by ho nechat na orbite pro podobne taskarice...

- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Ono to nebude tak jednoduché. Nejde jen o připojení k teleskopu, robotickou paži a další příslušenství, které jde uložit do trunku. Je potřeba mít také interiér lodi schopný ustát dekompresi, vakuum a vnější teploty při otevřených dveřích. Dále je potřeba mít potřebné technické zázemí pro skafandry EMU apod. A nic nebo většinu z toho Dragon asi nemá. Takže to spíš bude sci-fi.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
To te zklamu, vsechno tohle Dragon ma, pocitalo se s tim pri vyvoji.Wopat píše:Ono to nebude tak jednoduché. Nejde jen o připojení k teleskopu, robotickou paži a další příslušenství, které jde uložit do trunku. Je potřeba mít také interiér lodi schopný ustát dekompresi, vakuum a vnější teploty při otevřených dveřích. Dále je potřeba mít potřebné technické zázemí pro skafandry EMU apod. A nic nebo většinu z toho Dragon asi nemá. Takže to spíš bude sci-fi.
Snad krome toho zazemi pro skafandry, tam jsem nic nedohledal. Coz neni neprekonatelny problem, obzvlast ve SpaceX

- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
To mě nezklameš ale potěšíšJardax píše:To te zklamu, vsechno tohle Dragon ma, pocitalo se s tim pri vyvoji.Wopat píše:Ono to nebude tak jednoduché. Nejde jen o připojení k teleskopu, robotickou paži a další příslušenství, které jde uložit do trunku. Je potřeba mít také interiér lodi schopný ustát dekompresi, vakuum a vnější teploty při otevřených dveřích. Dále je potřeba mít potřebné technické zázemí pro skafandry EMU apod. A nic nebo většinu z toho Dragon asi nemá. Takže to spíš bude sci-fi.
Snad krome toho zazemi pro skafandry, tam jsem nic nedohledal. Coz neni neprekonatelny problem, obzvlast ve SpaceX

The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Tak pokud nekdo s EVA na Dragonu pocital, pak je to super a ta opravarska vyprava neni az zas tak scestna. Trunk mne taky napadl, otazka, jak velkou ruku tam slozi. Myslim si, ze budou mit strach z pozkozeni Habbla tryskami.
"Když se podíváš na nebe, sníš o tom být mezi hvězdami. Když jsi mezi hvězdami a podíváš se dolů, sníš o tom být zpátky na Zemi."
Chris Sembroski
Chris Sembroski