Pokud hledáte knihu u které si odpočinout od všech faktů, čísel, diagramů a co já vím čeho všeho ještě, doporučím Vám dílo, které jsem právě dočetl. Nejedná se o nic objevného a možná jej dokonce mnozí již znáte. Já měl tu čest poprvé a už teď vím, že rozhodně ne naposledy.

A o co tedy jde?
Stanisław Lem: Příběhy pilota PirxeAutora, tedy Lema, jsem znal. Četl jsem totiž od něho již kdysi světoznámou knihu Solaris, která se dočkala i filmových zpracování. Jedno jsem později viděl a moc mne nenadchlo. Za to kniha ano. Byla prostě jiná než běžné sci-fi, které jsem jako kluk tak rád četl. Byl jsem ohromen inteligentním mimozemským oceánem a velice podmanivou, zvláštní atmosférou. Planeta Solaris byla tak jiná a přitom tak přitažlivá. Jedno je však velice podivné. Čtení bylo fajn, ale neměl jsem po přečtení super pocit, takový ten wow efekt. Přesto nad knihou dodnes přemýšlím. Zůstala v myšlenkách, idejích a z hlavy ne a ne pryč.
Nikdy jsem se však k autorovi nevrátil...Až do teď. Narazil jsem v knihkupectví na zmiňovanou knihu a hned mě zaujala zajímavým obalem a pak jsem si vzpomněl, že Lema přeci znám a neváhal a knihu zakoupil.
U nás kniha vyšla poprvé už v roce 1978 a nyní ji nově vydálo nakladatelství Plus, které tímto dílem zahajuje řadu nově vydávaných Lemových děl. Pojďme, ale k obsahu.
Opět to podle mého názoru není klasické sci-fi a hlavní postava, tedy Pirx, není vůbec klasickým hrdinou. O to víc mi to vše přišlo reálné, o to víc jsem se s hrdinou sžil. On je to totiž povahou úplně obyčejný člověk. Nebudu tu spoilerovat a vyprávět co se v knize děje, neděje, protože bych mohl někoho částečně připravit o zážitek, ale prozradím, že je kniha nabitá kosmonautikou.
Některé věty jako: „Komu se chce kňučet, ten nemá myslet na hvězdy“ nebo „Nechápu, proč věřili, že sám vstup na oběžnou dráhu promění člověka v anděla" Jsou doslova památné... Celé je to neskutečná a poučná jízda.
Kniha obsahuje některé nereálné prvky, není například tak reáliemi vyšperkovaná jako Marťan, ale podle mého názoru je mnohem lepší. Dokonce i Pirx je, tak nějak lidštější než Watney. Je to prostě dobrák od kosti

. (Pirx nesnáší, když mu tak někdo říká).
Pokud mne Solaris dostal, tak s pilota Pirxe jsem přímo nadšen a vřele ho všem doporučuji. Uvidíte, že nesklame.
Stanisław Lem: Příběhy pilota Pirxe
Vydalo nakladatelství Plus v roce 2018
Doslov: František Novotný
Počet stran: 367
ISBN 978-80-259-0800-6
Cena: 299 kč