Kde je ISS

Novinky o dění na Mezinárodní vesmírné stanici
Odpovědět
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Kde je ISS

Příspěvek od Dugi »

Od chvíle, kdy byl na oběžnou dráhu vypuštěný první modul Mezinárodní vesmírné stanice začala být díky světlu odraženému ze solárních panelů viditelná ze Země. V současné době je po Měsíci nejjasnějším objektem na noční obloze a svou září se vyrovná i Venuši. Stanice oběhne naši planetu za 90 minut a jednou za čas se proletí i nad ČR. Pokud vyjde počasí a máte štěstí na jasnou noc, můžete ISS i spatřit - bude vypadat jako pomalu se pohybující jasný bod, který nebliká, takže se nedá zaměnit s letadly. Stanice se objeví na západní straně, pomalu stoupá nahoru aby o pár minut později zmizela na východě.
Abysme ale na ISS nečekali zbytečně, dá se v současné době její pozice určit na několik dní dopředu. Díky internetu mají k datům přístup i obyčejní lidé a tak se dá pozorování naplánovat i na několik dní dopředu. Na následujícím obrázku je vyznačená aktuální pozice ISS.

Obrázek

V dnešní době internetu není těžké zadat do počítače data (GPS souřadnice určující pozici pozorovatele, dále rychlost, sklon a výšku dráhy ISS) a pak jen čekat na výsledky. Na internetu proto vzniklo několik stránek, kde si několik dní dopředu zjistíte, kdy se ISS nad obzorem objeví, kdy bude nejvýše a kdy z něj zmizí. Naše republika není moc velká a proto se časy pozorování ISS v jednotlivých městech od sebe liší jen o pár sekund. Klikněte tedy v následujícím abecedním seznamu krajských měst na to, ke kterému máte z místa pozorování nejblíže.
Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Liberec, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Praha, Ústí nad Labem, Zlín
Tím se dostanete na web heavens-above.com, kde budete mít v tabulce vyznačeno kdy se nad Vámi vybraným městem ISS objeví.

Pár vysvětlivek - časy jsou přizpůsobeny vybranému časovému pásmu a zohledňují i případný letní čas.
Date - datum, kdy se dá stanice pozorovat
Mag - tohle číslo udává jasnost, čím je nižší, tím je stanice viditelnější - nejlepší hodnoty jsou -2 až -4. Víc než -4 je k vidění jen zřídka. Absolutní maximum, kterého je ISS schopná je naprosto vyjímečných -5,8. Pro srovnání jasnosti uvedu, že Slunce má -26.7, Měsíc v úplňku -12.7, Venuše (Večernice) -4.4, Sirius (nejjasnější hvězda) -1.44. Pro více informací se podívejte na Wikipedi - článek Magnituda.
Starts - přesný čas, kdy se stanice vyhoupne nad obzor
Max. altitude - přesný čas, kdy je stanice v nejvyšším bodě své dráhy a je nejvýš nad obzorem.
Ends – přesný čas, kdy stanice zajde za obzor
Alt. - udává v jakém úhlu nad obzorem je stanice vidět. Čím je číslo vyšší, tím výš bude stanice nad horizontem a tím líp ji půjde spatřit.
Az. - světová strana, na které je stanice vidět

Pokud je zrovna stránka prázdná, pak stanice v nejbližších dnech přes ČR nepřelétne. Doufám, že se Vám tenhle návod na pozorování ISS líbil a že Vám přinese spoustu skvělých zážitků při pozorování hvězdami posetého nebe. Teď v zimě asi nikdo dobrovolně v mrazu někde venku čekat nebude, ovšem v létě, třeba při posezení u ohně to může být docela zajímavé zpestření vlahého večera. ;)

Pro tento příspěvek jsem použil informace a data z těchto webů
heavens-above.com
petrkubala.com
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
Tano
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Příspěvky: 241
Reputace: 1
Bydliště: Ostrava
Registrován: 1.11.2009 9:31
Re: Kde je ISS

Příspěvek od Tano »

Já se také občas podívám, kdy nad náma přeletí ISS, ale nižší hodnotu svítivosti (Mag) jako -3,5 jsem tam nikdy neviděl. Narazili jste někdy někdo na nižší hodnotu? Koukám, že 17.2. bude zrovna hodnota -3,5, tak snad bude pěkné počasí.
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Re: Kde je ISS

Příspěvek od Dugi »

Najít Mag. menší než -3,5 je skutečně oříšek. Je to fakt minimum případů, zlomky prcent. Osobně jsme nejmíň viděl -3,8. Ale při -3,5 je ISS dobře pozorovatelná.
Osobně víc preferuju večerní než ranní pozorování, jsem totiž lenoch a ráno se mi tak brzo nechce vstávat :D
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Re: Kde je ISS

Příspěvek od Dugi »

I když o možnosti sledování přeletů ISS vím už docela dlouho, zatím nikdy jsem k němu neměl tu správnou příležitost. Někdy za to mohla pracovní vytíženost, jindy jsem na to zapomněl, ale většinou bylo na vině počasí, kdy vrstva mraků znemožňovala jakékoliv pozorování. Poprvé jsem se tedy dočkal až dneska.
Počasí odpoledne bylo, alespoň u nás – v Jihlavě, docela slunečné a když jsem si vyčetl, že dnešní přelet má mít magnitudu -3,0 doufal jsem, že to vyjde. Na půdu jsem šel se smíšenými pocity – nepřehlédnu náhodou ISS, nebude náhodou špatně pozorovatelná? Vyjde vůbec počasí?
Hned první pohled na oblohu mne potěšil. Nad hlavou jsem viděl hvězdy a i když bylo docela chladno, obrátil jsem svůj zrak k západu, kde se měla stanice objevit. Po pár minutách (šel jsem raději předem) se na obloze objevil pohyblivý bod, který na rozdíl od letadel, která ještě před chvílí křižovala oblohu neblikal. Po očku jsem mrknul na hodinky a bylo mi jasné, že mám co dočinění s největším lidským výtvorem na oběžné dráze. Pro všechny, kdo byste někdy chtěli ISS pozorovat a bojíte se, že bude špatně viditelná, můžu vám všem s klidným srdcem říct - Hoďte starosti za hlavu. ISS prostě nepřehlédnete. Dnešní přelet měl magnitudu -3,0, přesto byla stanice vidět naprosto luxusně. Ještě než dosáhla vrcholu, zdálo se mi, že má lehce načervenalý nádech, když se pak dostala do nejvyššího bodu, stala se opravdu po Měsíci nejzářivějším objektem oblohy. Tak jasné světlo, které se stálou rychlostí pohybuje po obloze prostě nepřehlédnete. O několik desítek sekund později stanice zmizela v zemském stínu.
Musím říct, že jsem z půdy odcházel plný zážitků a pozitivních zjištění. S nastupujícím jarem se budou teploty zvyšovat a proto všem doporučuji, zjistěte si, kdy ISS přelétá právě nad vaší hlavou a zvedněte oči k obloze. Ten pocit, kdy nějakých 400 kilometrů od sebe vidíte Mezinárodní vesmírnou stanici je prostě k nezaplacení.
Abych nezapomněl, dnešní pozorování nebylo jen mojí, ale i Tommyho premiérou a jestli to vyjde, tak jsme si pro vás na zítřek překvapili malé překvapení. ;) Ale o tom až zítra. Tak pokud budete mít zítra čas a bude dobré počasí určitě využijte možnosti sledovat hned dva přelety – první okolo 18:10 s magnitudou -3,3 a druhý okolo 19:45 s magnitudou -2,8. :)
P.S. Návod jak zjistit termíny přeletů najdete v první příspěvku tohoto tématu.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
ISS a Progress

Příspěvek od Dugi »

Pozorování ISS je zajímavé už samo o sobě, ale někdy si pro nás připraví neobvyklé perličky. Stejně jako tomu bylo poslední dvě noci. Kvůli poruše na zásobovací lodi Progress, o které se zmiňuji v tomhle vlákně, se nám naskytla unikátní možnost pozorovat hned dvě vesmírná tělesa najednou. Progress totiž obíhá po stejné dráze jako ISS (z pohledu pozorovatele letí před ní) - jenom je mnohem méně viditelný, přecijen jeho solární panely se s těmi na ISS měřit nemohou.
Poprvé jsem své štěstí zkusil včera o půl jedenácté večer. ISS měla magnitudu -2,8, ale já chtěl zkusit najít Progress. Obloha byla na západě ještě zlehka osvícena posledními zbytky slunečních paprsků a proto jsem se vyzbrojil i malým turistickým dalekohledem. A i když to není žádné dělo, ale vskutku naprosto obyčejný dalekohled zakoupený před 10 lety doslova za pár šupů, odhallil jsem s jeho pomocí okem neviditelný objekt, který letěl asi 20 sekund před ISS - zásobovací loď Progress. Pozorování jsem opakoval ještě během půlnočního přeletu, kdy byla obloha mnohem tmavší a díky tomu byly více vidět zářící body - ISS měla mabg. -3,5 a světe div se, i Progress byl vidět pouhým okem. Jeho záivost byla pochopitelně nižší než u ISS, přesto nebyl problém ho pozorovat jenom očima. Oba zářící body letěly stejnou rychlostí a byly od sebe pořád stejně daleko. Byl to úžasný pocit - skoro jako kdyby Progress "rozrážel cestu" pro ISS. Dnes se má zásobovací loď připojit ke stanici, take v noci už se podobný úkaz opakovat pravděpodobně nebude. Každopádně to byla ale pěkná zajímavost a ukázka toho, že i když ISS pravidelně pozorujete, vždycky můžete narazit na nějaké překvapení.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
digiart
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Příspěvky: 261
Reputace: 2
Bydliště: Na severu
Registrován: 21.9.2010 1:49
Kontaktovat uživatele:
Re: Kde je ISS

Příspěvek od digiart »

Zdravím
No já osobně na sledování ISS a i dalších satelitů či družic používám dva programy
Jeden se jmenuje Orbitron 3.71 komunikuje česky odkaz na něj: http://www.stoff.pl/
Obrázek
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A druhý se jmenuje Heavensat 2.3.0. bohužel komunikuje anglicky ale má více možností v zobrazení.
Odkaz: http://www.heavensat.ru/english/

Pokud by jste si nevěděli rady s nastavením programů není problém udělat po dohodě podrobný návod :palec nahoru:
Oba programy vřele doporučuji pokud si je dobře nastavíte budete vidět kde se nachází přesně Iss a třeba i raketoplán přesné informace o nich a i viditelnosti. Já osobně třeba mám tu výhodu že mi ISS létá nad domem tak ji mohu pozorovat.
Nejenže je vesmír podivnější než si myslíme, je dokonce podivnější, než si dokážeme představit.

"JOHN BURDON SANDERSON HALDANE"
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
ISS a STS-133

Příspěvek od Dugi »

Dneska jsem se podíval na web heavens-above.com a hledal jsem termíny dalších přeletů ISS nad ČR. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že příští vlna večerních přeletů se kryje se startem mise STS-133! Co to znamená? Pokud bude dobré počasí (já se snad začnu modlit :-D ) tak budeme mít jedinečnou možnost vidět nad našimi hlavami nejen přelet ISS, ale i raketoplánu Discovery. V případě tohoto orbiteru se jedná o příležitost, která se už nebude nikdy opakovat. Modleme se ať vyjde počasí. :roll: :ustaraný:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
digiart
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Příspěvky: 261
Reputace: 2
Bydliště: Na severu
Registrován: 21.9.2010 1:49
Kontaktovat uživatele:
Re: Kde je ISS

Příspěvek od digiart »

Byla by paráda kdyby se to někomu povedlo nafotit, mám sice foťák s 18x zoomem a stativ ale zase tak dobrý nejsem :oops:
Nejenže je vesmír podivnější než si myslíme, je dokonce podivnější, než si dokážeme představit.

"JOHN BURDON SANDERSON HALDANE"
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Re: Kde je ISS

Příspěvek od Dugi »

Ve fototechnice se moc nevyznám, ale zkusil jsem na internetu hledat návody na home-made stativy a našel jsem jedno pěkné video jak udělat provizorní stativ z PET lahve.



Nevím, jestli by to vyřešilo tvůj problém, ale jako základní inspirace se to, myslím, dá použít.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
digiart
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Příspěvky: 261
Reputace: 2
Bydliště: Na severu
Registrován: 21.9.2010 1:49
Kontaktovat uživatele:
Re: Kde je ISS

Příspěvek od digiart »

No to je dobrý nápad to video alespoň si nemusím pořizovat za 600,- mini stativ až budu potřebovat :palec nahoru:
Já mám tento: Obrázek

A zde jsem nalezl jedno fórum kde chlapy fotí ISS: Obrázek
Větší velikost je tu:http://img691.imageshack.us/img691/3909/p1090440b.jpg

Link na to fórum sekce fotografie: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... oard=kosmo
Nejenže je vesmír podivnější než si myslíme, je dokonce podivnější, než si dokážeme představit.

"JOHN BURDON SANDERSON HALDANE"

Odpovědět

Zpět na „ISS“