Nafukovací štít

Novinky o všech projektech, které teprve čekají na realizaci
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 49
Re: Nafukovací štít

Příspěvek od tomas »

Test byl vyhodnocen jako naprosto úspěšný. Nafukovací štít byl vystřelen sondážní raketou do výšky 450 km rychlostí 12200 km/h (cca 10 Mach).

Po šesti minutách, které trval start, se více jak 300 kg těžký nafukovací štít rozbalil. Pomocí dusíku se z půlmetrového válce nafoukl do požadovaného tvaru o průměru 3 m. Začal se snášet zpět do atmosféry.
Všechny 4 kamery na palubě vyhodnocovaly, jak si štít povede při působení extrémních sil. Při vstupu do hustých vrstev atmosféry si štít i přes velkou rychlost (9 600 km/h), vysoké okolní teploty okolo 540°C a přetížení až 20G, udržel svůj tvar. Svůj potencionální náklad by tudíž ochránil. Palubní přístroje všechny údaje vyhodnocovaly a vědci na jejich základě vylepší dále konstrukci tepelného štítu tak, aby ve finále zvládla návrat z orbity, kdy musí brzdit z 1.kosmické rychlosti a překonávat teploty cca 1500°C.

Po 20-ti minutách letu nakonec IRVE-3 dopadl do vln Atlantského oceánu poblíž Severní Karolíny, kde ho má vylovit loď US Navy Stiletto. Zda se jí to již povedlo zatím informace nejsou.

Celkové náklady na tento pokus IRVE-3 činily 17 milionů dolarů. Jeho stejně velký předchůdce IRVE-2 startoval v roce 2009, ovšem s menším zatížením, takže finální teploty a namáhání byly nižší než u aktuálního letu.
zdroj:Space.com
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

Super! Je pravda, že tahle zkouška byla klíčová. Odolnost teplotám se dá nasimulovat na Zemi, ale chování v atmosféře během sestupu a působení přetížení, to jsou věci, které se ozkouší jen živým experimentem. Je super, že všechno dopadlo dobře. Tahle technologie má budoucnost. :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
tomas
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od tomas »

Na ní může být skvělé i to, že při svých velikostech, jako případný zachranný člun pro kosmonauta ve skafandru, se nechá skladovat uvnitř ISS a vytáhne se ven až při EVA.
vai777
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 390

Příspěvek od vai777 »

Skvěle! Jsem rád, že se test povedl. Tyhle technologie- to je obor, ve kterém se má NASA pohybovat, narozdíl od podpory zelených nesmyslů nebo napravování vztahů s muslimským světem...
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
tomas
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od tomas »

Další animace. Tentokrát aplikace nafukovacího štítu na lodi Cygnus.

http://www.nasa.gov/offices/oct/stp/gam ... ncept.html
Přistání by bylo ovšem trochu tvrdé.

Na youtube jsem toto video nenašel. Budete-li úspěšnější, hoďte sem odkaz, díky
tomas
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od tomas »

Rychlý pohled na vývoj a testování štítu IRVE-3

http://www.nasa.gov/offices/oct/stp/gam ... ights.html

na youtube opět video není, tak zase dávám jen odkaz
tomas
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od tomas »

Interaktivní schéma IRVE-3. Tenhle projekt nějak ustrnul poté, co se povedl test s vynesením sondážní raketou a úspěšným průletem atmosférou. Možná, že tvůrci připravují pokročilejší exemplář. Nedaří se mi k tomu sehnat další info. Pokud byste někdo měl nějaké novinky, sem s nimi.

http://www.nasa.gov/externalflash/hiad/hiad.html
Amper
Reputace: 214

Příspěvek od Amper »

Nejake veci se prece jen dejou :

LSDS - nafukovaci brzdici stit pro Mars a dalsi ridci atmosfery se pripravuje k testum. Prehled zde http://www.nasa.gov/mission_pages/tdm/l ... 4WHYPmSy0s

Obrazek (pred nafouknutim) :
Obrázek

Video zde (se zabery nafukovani na raketovych sanich) :
https://www.youtube.com/watch?v=G0asOKx5Xp0[/youtube]

HIAD - v rozpoctu na 2015 je uvedeno 18 milionu na "Hiad comercial cargo vehicles". Tipnul bych si na to co se objevovalo na kresbach - Cygnus s HIAD pro dopravu nakladu z ISS na zem.
tomas
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od tomas »

Dík za info. :palec nahoru:
Přiznám se, že ten obrázek s LSDS jsem viděl na FB NASA, ale nenapadlo mě, že se jedná o nafukovací štít. Moje hloupost, mám si k obrázku přečíst i text.
Amper
Reputace: 214

Příspěvek od Amper »

Me zarazila ta barva kevlaru. Prislo me to nejaky divny (takovej litajici talir) tak jsem koukal co je to zac.

Odpovědět

Zpět na „Plánované projekty“