Expedice 32

Novinky o dění na Mezinárodní vesmírné stanici
Odpovědět
chobolatom
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 2
Re: Expedice 32

Příspěvek od chobolatom »

Já jsem si nastavil budíka a viděl jsem to taky živě. Moc pěkný start.
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Teď ještě nastavit si budíka znovu na 5:32 SELČ, kdy se má Sojuz TMA-05M přidokovat k ISS. Přiznám se, že se na to asi podívám až ze záznamu.
vai777
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 390

Příspěvek od vai777 »

No, mně budík nezvonil, takže alespoň takto:

A jak tak koukám, na dnešek připadá jedno zajímavé výročí ;-)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Já si budík nastavil, ale neaktivoval. Tak jsem se probudil až ráno. Tím pádem díky za přidání záznamu. :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Zítra ráno v 5:16 SELČ by měla loď ATV-3 zažehnout své motory a opět trochu poupravit dráhu ISS. Tentokrát se bude jednat již o šestý zážeh od připojení ke stanici.
zdroj:ESA
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Jestli se mezi námi najde nějaký nespavec, může si dnes v noci přivstat - ve 4:06 SELČ by měla z kosmodromu Tanegašima odstartovat raketa H-IIB se zásobní lodí Kounotori 3. Předpokládám, že start bude přenášet NASA TV a stream se třeba objeví i na webu JAXA - během dne ještě doplním informace.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Přímý přenos ze startu H-IIB zajistí i web spaceflightnow.com. S NASA TV zřejmě můžeme také počítat. Osobně považuji tanegašimský kosmodrom za jeden z nejfotogeničtějších - startující rakety u útesů, na kterých se tříští vlny mají své neopakovatelné kouzlo.
Letoví inženýři už zkontrolovali předpověď počasí a dali svolení k zahájení tankování pohonných hmot do rakety.
Obrázek

Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Máme 9 minut do startu, posádka na ISS zrovna spí, ale v Tanegašimě je hodně živo. Všechny systémy zatím pracují správně - podle závěrečného hlasování (něco ve stylu go / no go) dopadlo dobře a startu nic nestojí v cestě.
Obrázek

Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Raketa H-IIB úspěšně odstartovala. Klobouk dolů - počasí nebylo ideální - na kosmodromu pršelo a jen pár vteřin po startu vletěla raketa do nízko visících mraků a ztratila se z dohledu. Prozatím probíhá let bez problémů. Máme potvrzené odhození urychlovacích motorů.
Obrázek

Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Raketa odhodila aerodynamický kryt a úspěšné bylo i vypnutí prvního stupně spojené s jeho oddělením a zážehem horního stupně.
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „ISS“