Jak to tady vlastně funguje?

Sem můžete přidávat svoje tipy na vylepšení našeho fóra
Odpovědět
Uživatelský avatar
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Velezkušený znalec kosmonautiky
Příspěvky: 10800
Reputace: 10174
Bydliště: Pardubice
Registrován: 22.7.2012 19:00
Re: Jak to tady vlastně funguje?

Příspěvek od Pospíšil »

Váhal jsem dlouho... nechci být negativní moc často, ale pokud se to tu už nakouslo, přidám i svůj hlas.
Časté vkládání videí, v lepším připadě pouze s pětislovným komentářem, mi příjde jako bezduché kopírování YT a myslím, že pro zdejší komunitu to nemá příliš vysokou informační hodnotu.
Je to hodně podobné tomu, jako když jeden uživatel na kosmo.cz dlouhá léta vkládá pouze odkazy na články z jiných serverů a to zcela bez komentáře.
Možná takové příspěvky mohou někoho občas zaujmout, ale hodně čtenářů to asi nebude.
---


"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
hulvath
Re: Jak to tady vlastně funguje?

Příspěvek od hulvath »

Ano, melo by se prosazovat at nekdo kdo vklada aby i myslel, a treba nahodil namet k diskuzi na zajimave tema. Ja treba jsem u New Horizons vlakna sveho casu rozbehl zajimavou diskuzi o moznostech dopadove subsondy, penetratoru, apod. Bylo hezke o tom pokecat a myslenkove jsme si zacvicili.
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Re: Jak to tady vlastně funguje?

Příspěvek od Dugi »

Prakticky se ztotožňuju s názory, které tu padly. Když kvantita rozhoduje nad kvalitou, je to špatně. Je zbytečné dávat do nějakého vlákna KAŽDÉ video, které k danému tématu vyjde. Spíše se hodí ta videa probrat a zvážit, které z nich přináší něco nového. A rozhodně bych se přimlouval, aby u videí byly nějaké texty s vysvětlením - proč tady to video je. Proč bych si ho měl pustit, co se z něj dozvím, jsou v něm nějaké vizualizace, vysvětluje se v něm nějaký proces, nebo jsou tam dosud nevídané záběry? Jasně, že je to náročnější na čas, ale řekl bych, že pět takto podrobněji okomentovaných videí je pro čtenáře cennějších než třicet videí ve stylu „XY. video se záběry z výroby té a té družice“.
Něco jiného je třeba u videí ze Sentinelu. Tam třeba ten současný princip dává smysl - družice dělá fotky Země a tak jsou ve vláknu videa o těchto fotkách. Nemám nic proti, je to úkolem té družice, takže se informuje o jejích produktech. Ale když je třeba ve vlákně o Tiančou několik videí o tom, kdy čínská televize udělala o lodi reportáž mi úplně ideální nepřijde. Je prostě vždycky potřeba zvážit, zda je to video přínosné a zda přináší něco nového nebo ne.

Jen chci na závěr ještě jednou zdůraznit, to co tu říkal už vai. Rozhodně to není nějaké kritizování toho, co především ptpc dělá. Cením si toho, kolik tomu věnuje času, ale tady jde spíš o to, aby byli spokojení všichni a všem to vyhovovalo co nejlépe.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
hulvath
Re: Jak to tady vlastně funguje?

Příspěvek od hulvath »

A jeste je dobre nekdy i vtipne popichnout ci glosovat, i kdyz ze mne obcas admina hazi od zlosti :D
Uživatelský avatar
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Příspěvky: 1898
Reputace: 734
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Registrován: 2.8.2012 22:10
Kontaktovat uživatele:
Re: Jak to tady vlastně funguje?

Příspěvek od MaG »

Ano, nechtěl jsem kritizovat, jen se tu někomu podařilo oživit vlákno, kde se z jeho počátku shodou okolností řešilo totéž. Mě samozřejmě nevadí příspěvky s videem obecně. Je to jako s obrázky a často se takové video stává i impulzem pro vydání článku, nebo jej já zařazuji do přehledu na astro.cz. Bez příspěvků zde bych taková videa často minul. Navíc jsou vlákna, kde je video přirozenou součástí. Hezky to vystihl Dugi s příkladem Sentinelu. Snesu klidně i aktualizace od Marsu, protože ne každý to třeba odebírá na Youtube a tady to má pěkně na dlani. Prostě to není jednoznačný, ale v duchu toho, co tu bylo dnes řečeno, prosím omezme příspěvky typu "video o tom a tom", "ještě jedno video o tom a tom"…
Uživatelský avatar
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Příspěvky: 4729
Reputace: 642
Bydliště: Sluneční soustava
Registrován: 8.8.2012 19:37
Re: Jak to tady vlastně funguje?

Příspěvek od Wopat »

Jsem moc rád, že se tady toto téma otevřelo. Mi to totiž taky už značnou dobu přijde místy nevhodné, přeplácané a nicnepřinášející. Jak napsal někdo výše, vidím-li příspěvek od ptpc, už vlákno ani neotvírám. Bohužel. A to tady čtu úplně všechno, do poslední tečky. Na druhou stranu jsou videa, např. některé zajímavosti z ruské kosmonautiky, za která jsem ptcp vděčný a objevil jsem díky nim zajímavé YT kanály. Ale tady dlé mého vězí ten problém. Objevil jsem nové kanály a ty, které se mi líbí, odebírám na YouTube. Nepotřebuju na to fórum. Na YT se podívám na to, co chci. Toto není YouTube ale DISKUZNÍ fórum. Patří sem tudíž videa zajímavá, přinášející něco nového nebo videa jako námět pro diskuzi. Příliš mnoho Ctrl+C, Ctrl+V nikdy nic dobrého nepřinese. Jsem moc rád, že se k tomu v podobném duchu vyjádřilo i mnoho jiných členů fóra a jsem si jist, že je tu dlouhý zástup dalších, kteří souhlasí, ale nechtějí nebo nemají potřebu se takto vyjádřit.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Uživatelský avatar
Meybe
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Příspěvky: 2680
Reputace: 2321
Bydliště: Chlumec
Registrován: 25.8.2015 8:46
Re: Jak to tady vlastně funguje?

Příspěvek od Meybe »

No dobře nechtěl jsem nic psát, ale nakonec mi to také nedalo. Chápu a musím říct, že také souhlasím. Některé příspěvky rovnou přeskakuji a ani je neotvírám. Na druhou stranu, byl bych strašně nerad, kdybychom dospěli k závěru, že video XY, které má pouze jednoduchý popis sem nepatří. Viz
MaG píše:...prosím omezme příspěvky typu "video o tom a tom", "ještě jedno video o tom a tom"…

nebo
Pospíšil píše:...v lepším připadě pouze s pětislovným komentářem, mi příjde jako bezduché kopírování YT a myslím, že pro zdejší komunitu to nemá příliš vysokou informační hodnotu
To podle mého názoru není úplně správné. Někdy video nepotřebuje sáhodlouhé popisování a méně je naopak více. Viz videa o Cassini apod. Naopak, přišlo by mi nedůstojné sáhodlouze zdejší komunitě popisovat na co se ve videu dívají a proč jsem se rozhodl ho sem dát.

Jen chci taky na závěr ještě jednou zdůraznit, to co tu říkal už vai a Dugi. Rozhodně nechci nikoho kritizovat a nerad bych aby si to vzal někdo osobně.

EDIT: Wopat to vyjádřil velmi dobře :palec nahoru:
---------------
"Nejhezčí sny jsou ty, které se uskuteční."
Uživatelský avatar
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Příspěvky: 4729
Reputace: 642
Bydliště: Sluneční soustava
Registrován: 8.8.2012 19:37
Re: Jak to tady vlastně funguje?

Příspěvek od Wopat »

Meybe: Díky.
K tebou citovaným příspěvkům MaGa a Pospíšila... Nemyslím si, že to pánové mysleli tak, že video s velmi krátkým komentářem na fórum nepatří. Většina z nás to dělá stejně, avšak selektivně a s mírou. Myslím si spíš, že to bylo myšleno tak, že pokud jsem uživatel, který sem dá řekněme 5-10 videí denně nehledě na obsah, informační hodnotu a přínos pro ostatní, tak to “bezduché kopírování” nejspíš je. Stejně tak několik po sobě jdoucích videí o stejné věci a s víceméně stejným obsahem - jak psal MaG: “”video o tom a tom", "ještě jedno video o tom a tom"…”. To je pak spíše kontraproduktivní, jelikož když si pak chce člověk najít nějakou informaci zpětně (a že my autoři blogu hledáme často), musí se nejdřív proklikat nekonečnými zástupy videí. I přesto, že to ptpc může myslet dobře a chce nám vše hezky naservírovat, ať to máme pod nosem, je potřeba myslet na to, a tato diskuze je toho důkazem, že ne každý to vnímá stejně. Spíše naopak.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
lamid
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Příspěvky: 1076
Reputace: 0
Registrován: 25.7.2013 0:22
Kontaktovat uživatele:
Re: Jak to tady vlastně funguje?

Příspěvek od lamid »

Nechcem sa hrať na marketingového stratéga, ale bez bezprostredných príspevkov sa fórum stane nezaujímavým klubom zopár ľudí.

Podľa mňa sem chodilo veľa ľudí, ktorý nesledujú youtube s prioritou vesmír. A tu si našli zaujímavé odkazy.
Teraz ste to zrušili.

To, že sa z toho množstva odkazov muselo selektovať je až druhá vec.
Veď keď by som si ich musel pozrieť všetky, tak by snáď nestačilo 24 hodín.
"Naše cnosti a naše vady sú neoddeliteľné ako sila a hmota, keď ich oddelíte človek prestane existovať."
Nikola Tesla

lamid58.blogspot.sk
Uživatelský avatar
matej
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Příspěvky: 588
Reputace: 126
Registrován: 14.1.2014 21:13
Re: Jak to tady vlastně funguje?

Příspěvek od matej »

Som rád, že to tu odznelo, napriek tomu ptpc odvádza skvelú prácu a som mu vďačný, stačí trocha striedmosti.

Trochou tomu pridal aj Dugi pri siedmich narodeninách:
Dugi píše:A další rok je pryč. Podzim je pro ...

Každý rok při této příležitosti jmenuju několik uživatelů, kteří se u nás zaregistrovali v uplynulém roce a jejichž otisk je nejvýraznější. Letos bych rád vypíchnul aktivitu Trise (126 příspěvků), slappyho (229 příspěvků) a hlavně Dana Heřta (663 příspěvků). Ačkoliv se to nezdá, tak všichni tři jmenovaní se registrovali v uplynulém roce a od té doby se stali přirozenou součástí fóra. V případě Dana je ten podíl ještě větší v tom, že je součástí i našeho blogu, kde patří mezi nejaktivnější autory. Dan by se tedy dal označit objevem roku. :palec nahoru: Ale rád bych zde připomenul ještě jednoho uživatele a tím je ptpc. Registroval se sice už v září 2015, tedy před více než rokem a oficiálně by tedy do tohoto výčtu patřit neměl. Ovšem jeho neuvěřitelná aktivita, se kterou plní naše fórum se rozběhla do takových měřítek, že si opravdu zaslouží výjimku. Videa a informace ze všech koutů kosmonautiky, především té čínské, jsou neocenitelným zdrojem. ...
Dávam odkaz sem preto, lebo už vtedy som to cítil ako nabádanie na kvantitu na úkor kvality.
Ja som prakticky, len čistý konzument na tomto fóre, možno mi ani neprislúcha písať sem komentár, ale jednoducho som to potreboval vyjadriť, ale bez vedľajšieho účinku niekoho znechutiť alebo uraziť. ;)
Môj cieľ je prostý. Je to úplné chápanie vesmíru, prečo je taký ako je a prečo vôbec existuje. (Stephen Hawking)

Odpovědět

Zpět na „Připomínky a návrhy“