Expedice 32
- chobolatom
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
Re: Expedice 32
Já jsem si nastavil budíka a viděl jsem to taky živě. Moc pěkný start.
Teď ještě nastavit si budíka znovu na 5:32 SELČ, kdy se má Sojuz TMA-05M přidokovat k ISS. Přiznám se, že se na to asi podívám až ze záznamu.
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
No, mně budík nezvonil, takže alespoň takto:
A jak tak koukám, na dnešek připadá jedno zajímavé výročí
A jak tak koukám, na dnešek připadá jedno zajímavé výročí

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Já si budík nastavil, ale neaktivoval. Tak jsem se probudil až ráno. Tím pádem díky za přidání záznamu. 

Zítra ráno v 5:16 SELČ by měla loď ATV-3 zažehnout své motory a opět trochu poupravit dráhu ISS. Tentokrát se bude jednat již o šestý zážeh od připojení ke stanici.
zdroj:ESA
zdroj:ESA
Jestli se mezi námi najde nějaký nespavec, může si dnes v noci přivstat - ve 4:06 SELČ by měla z kosmodromu Tanegašima odstartovat raketa H-IIB se zásobní lodí Kounotori 3. Předpokládám, že start bude přenášet NASA TV a stream se třeba objeví i na webu JAXA - během dne ještě doplním informace.
Přímý přenos ze startu H-IIB zajistí i web spaceflightnow.com. S NASA TV zřejmě můžeme také počítat. Osobně považuji tanegašimský kosmodrom za jeden z nejfotogeničtějších - startující rakety u útesů, na kterých se tříští vlny mají své neopakovatelné kouzlo.
Letoví inženýři už zkontrolovali předpověď počasí a dali svolení k zahájení tankování pohonných hmot do rakety.
Letoví inženýři už zkontrolovali předpověď počasí a dali svolení k zahájení tankování pohonných hmot do rakety.
Máme 9 minut do startu, posádka na ISS zrovna spí, ale v Tanegašimě je hodně živo. Všechny systémy zatím pracují správně - podle závěrečného hlasování (něco ve stylu go / no go) dopadlo dobře a startu nic nestojí v cestě.
Raketa H-IIB úspěšně odstartovala. Klobouk dolů - počasí nebylo ideální - na kosmodromu pršelo a jen pár vteřin po startu vletěla raketa do nízko visících mraků a ztratila se z dohledu. Prozatím probíhá let bez problémů. Máme potvrzené odhození urychlovacích motorů.
Raketa odhodila aerodynamický kryt a úspěšné bylo i vypnutí prvního stupně spojené s jeho oddělením a zážehem horního stupně.