Poslední muž na Měsíci

Tady můžete diskutovat o všech knihách, které souvisí s popularizací kosmounautiky
Odpovědět
Uživatelský avatar
vai777
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Příspěvky: 3948
Reputace: 380
Bydliště: Opava
Registrován: 26.4.2012 11:03
Poslední muž na Měsíci

Příspěvek od vai777 »

Poslední muž na Měsíci
Obrázek

autor: Eugene Cernan, Don Davis (doslov: ing. Marcel Grün)
Nakladatelství : Academia (2003)
Jazyk: čeština

Mužů a žen, kteří překročili práh vesmíru je už několik stovek. Mezi nimi však existuje exkluzivní klub těch, kteří se vydali z nízkého orbitu kolem rodné planety a vydali se k našemu nejbližšímu nebeskému souputníku - k Měsíci. Mnozí z nich se o své zážitky podělili s ostatními prostřednictvím knih a to je moc dobře, protože ti, kteří dosud žijí, jsou už osmdesátníky a po jejich odchodu by bez knih a rozhovorů odešly i drobné detaily, dojmy a emoce, které transkripty komunikace ani záznamy z debriefingů nikdy nezachytily.
Je velká škoda, že většina ze zmíněných memoárů je k dostání pouze v angličtině, tudíž pro mnoho našich lidí nepoužitelná. Existují však světlé výjimky. Krom raritní evangelizační brožury Jima Irwina mohou češtinou vládnoucí čtenáři sáhnout po knize Gena Cernana “Poslední muž na Měsíci”.
V úvodu Cernan popisuje prostředí, které jej během dětství a dospívání formovalo (hrdě se hlásí i k československému původu- jeho maminka měla české rodiče a jeho prarodiče z otcovy strany byli Slováci). Krátce se věnuje své kariéře u US Navy a pak už přichází nejzajímavější část vzpomínek- působení v oddílu astronautů, kam byl Cernan přijat v roce 1963 v rámci skupiny, která měla přezdívku “The Fourteen”.
Poprvé se vydal do vesmíru v roce 1966 na palubě Gemini-9A. Původně byla posádka Stafford-Cernan určená jako záložní, ale po letecké katastrofě hlavní posádky Basset-See dostali náhradníci zelenou.
Jedna z nejsilnějších kapitol knihy se věnuje Cernanově EVA při tomto letu. Tehdejší podcenění možných problémů při vycházce (teprve druhé v historii NASA) znamenalo, že se Cernan ocitl jen malý krůček od katastrofy (Cernan dokonce přiznává, že po návratu do kabiny vyčerpáním a bolestí brečel).
Cernanovy obavy z toho, že nepodařená EVA mu uzavře další cestu do vesmíru, rozptýlilo jmenování do záložní posádky Apolla-7 a tudíž rotace do hlavní posádky Apolla-10, se kterým se vydal v květnu 1969 k Měsíci v rámci generálky na první přistání. Při letu prožil další krizový moment, kdy během simulace přerušení přistání začal lunární modul nekontrolovatelně rotovat a pouhé dvě sekundy jej dělily od vytvoření úhledného kráteru na povrchu Měsíce.
Po návratu Cernan pochopitelně toužil sestoupit zbývajících pár mil a stanout na měsíčním povrchu, ovšem ne pouze jako pilot LEMu, ale jako velitel mise. Poměrně detailně popisuje zákulisní politiku výběru posádek a své lobbovaní, které obrovskou náhodou vedlo ke splnění jeho snu- v roce 1972 se stal velitelem poslední mise k Měsíci, Apolla-17.
V závěru knihy Cernan vyjadřuje svůj názor na zrušení dalších měsíčních misí. Snaží se také svěřit se se svými pocity, které zažívá při pohledu na večerní oblohu, prosvětlenou září Měsíce.
Memoáry (zatím) posledního člověka na Měsíci rozhodně stojí za přečtení, na své si přijdou laici i ti, kteří se o vesmír soustavně zajímají. Některé detaily jsem v knize zjistil úplně poprvé, u dalších mi autor nabídl jiný úhel pohledu. Zajímavý je i doslov ing.Grüna, kde je popsána i svého času velmi medializovaná havárie vrtulníku Mi-8S, převážejícího na palubě mimo jiné i V.Remka a G.Cernana.

Podle mých informací bylo první české vydání této knihy bohužel zatím také zatím posledním, takže případné zájemce čeká hledání v antikvariátech, případně cesta do knihovny. Nicméně pokud vás zajímá pohled přímého účastníka na pionýrskou dobu letů do vesmíru, neměli byste dlouho váhat.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Uživatelský avatar
tomas
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4837
Reputace: 48
Registrován: 2.4.2011 23:20
Re: Poslední muž na Měsíci

Příspěvek od tomas »

Díky za upoutávku na tuhle knihu. Zjistil jsem, že jí u nás v knihovně mají. Dokonce jsem díky tomu zjistil, že mají snad všechny knížky, které kdy u nás o kosmonautice vyšly. To bude zas probdělých nocí. :-D
Uživatelský avatar
vai777
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Příspěvky: 3948
Reputace: 380
Bydliště: Opava
Registrován: 26.4.2012 11:03
Re: Poslední muž na Měsíci

Příspěvek od vai777 »

Jsem rád, že si tu knihu na základě recenze někdo najde a přečte.
Nicméně musím říct, že co se týče čtivosti a upřímnosti, tohle není úplný vrchol tohohle typu literatury. Jedny astronautické memoáry z éry raketoplánů jsou zatím to nejlepší, co jsem osobně četl. Chystám se na ně v další recenzi. Bohužel jsou zatím pouze v angličtině. Chce si někdo tipnout?
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong

Odpovědět

Zpět na „Knihy“