Terraformácia Marsu

Název mluví za vše
Odpovědět
jregent
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Příspěvky: 277
Reputace: 18
Bydliště: Bystřice pH
Registrován: 13.6.2014 16:48
Re: Terraformácia Marsu

Příspěvek od jregent »

http://www.osel.cz/9013-nejdrsnejsi-zvi ... titem.html

Stanislav Mihulka: Nejdrsnější zvíře světa si chrání DNA radiačním štítem
"Není tajemstvím, že druhem, který je mimořádně mizerně odolný vůči záření a rakovinnému bujení, jsme my lidé. Takže, jak naznačuje i Kunieda, bude možné geneticky vylepšit lidi tak, aby byli mnohem odolnější vůči radiaci. To už není jen tak nějaké laškování se želvuškami, řeč je o pozoruhodných průmyslových, kosmických a samozřejmě i vojenských aplikacích. V takových čínských laboratořích si už protein Dsup jistě získal skalní fanoušky. Možná není daleko doba, kdy se objeví dělníci, astronauté, kolonisté planet a vojáci, kteří budou podezřele odolní vůči záření i jiným protivenstvím. A to všechno díky zcela nepatrným želvuškám.
"
jregent
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Příspěvky: 277
Reputace: 18
Bydliště: Bystřice pH
Registrován: 13.6.2014 16:48
Re: Terraformácia Marsu

Příspěvek od jregent »

Globální oteplování by mohl být nejlepší způsob terraformace Marsu

http://www.popsci.com/climate-change-on-red-planet

Je terraformace možná?
McKay z NASA
- ne pomocí nukleární energie
- Ale teoreticky, pokud bychom byli schopni pumpovat skleníkové plyny do atmosféry Marsu, mohli bychom zahřát povrch planety aby tekutá voda byla stabilně na povrchu, jako tomu bylo v dávné minulosti
- lze vyrábět super-skleníkové plyny nebo fluorované uhlovodíky (PFC) v automatizovaných továrnách
- po 100 letech vysadit rostliny

praktické výzvy
- McKay pracuje na odhadu oxidu uhličitého, který je v současné době zmrazen
- Mars atmosféru ztrácí, trvalo by to miliony let než by ji ztratil
- musíme si ujasnit principy a akce které chceme uvést do praxe (i s ohledem na původní život)
Uživatelský avatar
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Příspěvky: 1652
Reputace: 583
Bydliště: Ostrava
Registrován: 9.8.2012 15:58
Re: Terraformácia Marsu

Příspěvek od Edemski »

Stejně je to k "pšouku". Dokud nebude ochrana před energetickým zářením, tak je to o ničem. BTW raději hledat život, kde je voda a jsi pod magnetickým polem planety.
Uživatelský avatar
Malky
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Příspěvky: 513
Reputace: 494
Registrován: 28.3.2014 21:26
Re: Terraformácia Marsu

Příspěvek od Malky »

Jj, pojďme kolonizovat všech 0 planet s magnetickým polem a vodou...
"The meek will inherit the Earth." ..and the rest of us, Universe.
indian22
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Příspěvky: 958
Reputace: 3
Bydliště: Sušice
Registrován: 7.10.2011 10:25
Re: Terraformácia Marsu

Příspěvek od indian22 »

Pokud jde o doporučení hledat život někde "kde je voda a jsi pod magnetickým polem planety", tak není jen poněkud obtížně splnitelné, ale i zbytečné, tedy pokud to není myšleno s ohledem na lidské výzkumníky. Pokud je to myšleno tak, že jinde nemá cenu hledat, tak bych doporučoval opatrnost.

Jeden z mých oblíbenců Desulforudis audaxviator, mazlíček jehož život pohání podzemní radioktivitou způsobený rozpad molekul vody a následná redukce síry takto uvolněným vodíkem. Takový normální pozemský ekosystém.
http://www.osel.cz/4000-cesta-do-stredu-zeme.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Desulforudis_audaxviator

Pak je tu evrgreen biologů zabývajících se extrémofily, supermann Deinococcus Radiodurans, seznamte se. Přežije všude tam kde je krásně teploučko, včetně primárního okruhu jaderného reaktoru. Jeho schopnost se vyvinula jako preadaptace, původně za účelem přežití v extrémně suchém prostředí. Není bez zajímavosti jak se tu potkává biologie a informatika. Kdo ví kolik počítačů je potřeba k zajištění maximální až bych skoro řekl absurdní spolehlivosti, asi tuší na co narážím, Deinococcus Radiodurans má čtyři kopie svého genomu, při čemž aktivní je vždy jen jedna ostatní slouží pro kontrolu, je nepravděpodobné aby se poškodily všechny čtyři stejně a znemožnili tak odhalit chybu. Hotový miláček publika
http://www.aldebaran.cz/bulletin/2007_03_rad.php

https://en.wikipedia.org/wiki/Deinococcus_radiodurans

Ach málem bych zapomněl na potvůrky žijící pod ledem v extrémně slané a studené vodě, žijí díky reakcím železa se siřičitany. Rozkošní tvorečci, akorát tak do domácího mrazáku.
http://www.osel.cz/4352-krvave-vodopady ... ofilu.html

Pokud by byl zájem o mnohobuněčného tvorečka, který by nějak zapadal do této vybrané společnosti, tak tady je červíček Halicephalobus mephisto. Žije v několikakilometrových hloubkách pod povrchem.
http://www.osel.cz/5738-ervi-z-pekelnych-hlubin.html

Za pozornost jistě stojí, že celý tento zvěřinec (jehož jsou toto jen ukázky, jinak je to mnohem rozsáhlejší zoo) se nachází a vyvinul na Zemi, kde lze bez větší námahy najít (dle našich antropocentrických hledisek) mnohem pohostinnější lokality. Jejich podoba je povětšinou dána pohopouze místní souhrou nepříznivých okolností, které vedly k odříznutí biotopu a následné drastické změně původních podmínek nebo při hledání volné niky. Co by se asi tak mohlo odehrát během pomalého ale celoplanetárního zhoršování životních podmínek nechám na fantazii ostatních.
Naposledy upravil(a) indian22 dne 31.10.2016 0:10, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
Quardok
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Příspěvky: 63
Reputace: 0
Registrován: 23.10.2014 12:57
Re: Terraformácia Marsu

Příspěvek od Quardok »

indian22 píše: Za pozornost jistě stojí, že celý tento zvěřinec (jehož jsou toto jen ukázky, jinak je to mnohem rozsáhlejší zoo) se nachází a vyvinul na Zemi, kde lze bez větší námahy najít (dle našich antropocentrických hledisek) mnohem pohostinnější lokality. Jejich podoba je povětšinou dána pohopouze místní souhrou nepříznivých okolností, které vedly k odříznutí biotopu a následné drastické změně původních podmínek nebo při hledání volné niky. Co by se asi tak mohlo odehrát během pomalého ale celoplanetárního zhoršování životních podmínek nechám na fantazii ostatních.
Souhlasím, a myslím si, že někteří z nich s námi poletí směr mars, právě za účelem terraformace.

Ostatně, jak to Kim Stanley Robinson ve své real-sci-fi trilogii Red-Blue-Green Mars popisoval,podobné extermofilní organismy jako první začaly přežívat u teraformačních jednotek na povrchu.
Uživatelský avatar
Malky
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Příspěvky: 513
Reputace: 494
Registrován: 28.3.2014 21:26
Re: Terraformácia Marsu

Příspěvek od Malky »

Indian: Na Zemi jistě existuje spousta organismů, jež by neměly problém přežít na mnoha místech ve Sluneční soustavě, kdyby se tam dostali (a s našimi expedicemi se možná i někteří již někam dostali), ale otázka která mi již nějakou dobou vrtá hlavou, jestli by se takové organismy mohly na daných místech vyvinout?
Chápu to tak, že v případě Země se tyto extrémofily vyvinuli adaptací organismů původně méně odolných a žijících v příznivějších podmínkách. V podstatě by se dalo říci že přívětivější místa na Zemi kontaminovaly ta méně přívětivá. Pokud to tak skutečně je, tak to ve mně vzbuzuje pesimismus - nebo alespoň nemohu brát existenci těchto organismů na Zemi jako příliš vážný indikátor jejich možné přirozené existence mimo Zemi. Ale možná se pletu - biologie jde totálně mimo mě.

Na druhou stranu, pokud jde o použití těchto organismů či jejich genů na terraformovací a jiné účely mimo Zemi, pak jsem velmi optimistický :)
"The meek will inherit the Earth." ..and the rest of us, Universe.
indian22
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Příspěvky: 958
Reputace: 3
Bydliště: Sušice
Registrován: 7.10.2011 10:25
Re: Terraformácia Marsu

Příspěvek od indian22 »

Dobrá otázka, ale je třeba si uvědomit dalších pár okolností a také ještě trochu zabojovat s antropocentrismem.

1) Víme, že Mars minimálně první miliardu let vodu měl. Možná i víc, objevují se občas takové názory, ale to už jsou lehké spekulace, posun na základě dalšího výzkumu bych v tímto směrem nevylučoval, ale momentálně to není nic podloženého.

2) Život v nějaké jednoduché formě vzniká až nesnesitelné snadno. Dostatečně jsem se o tom rozepsal ve vlákně o Venuši. https://goo.gl/pDmUBb. Navíc je otázka zda ty pozemské podmínky jsou tak ideální jak si občas myslíme. Krom toho se podmínky v raných fázích vývoje na terestirických planetách moc nelišily.

Právě to, že se extrémofilové dokázali vyvinout z organizmů miliardy let žijících v naprosto odlišných podmínkách, kterým se jejich předci nevyhnutelně přizpůsobovali, je to z čeho lze čerpat optimizmus. V evoluci mikroorganizmů je obrovská pro člověka těžko představitelná doba i pár tisíc let, což je ale zase nic z hlediska geologie včetně Marsovo proměny na dnešní pouštní svět. Proto jsem už v předchozím příspěvku zmiňoval tu globální, ale pozvolnou změnu podmínek, to je hodně podstatné, větší počet jedinců má širší základnu pro tvorbu životaschopných mutací a pokud mu ještě dáme víc času, IMHO je optimismus zcela odůvodněný. Bakterie tou dobou už byly i na Zemi, takže proč ne ve srovnatelných podmínkách na Marsu. Opačná situace kdy pár zástupců nějakého druhu převezu a nechám je někde v podmínkách silně odlišných než ty v nichž do té doby žil, je to nejhorší co mu lze provést.
Že evoluce mikroorganizmů může být pekelně rychlá, to už víme. Viz. třeba vznik rezistence na antibiotika, jistě není to velká změna, ale zase tu mluvíme pouze o desítkách let. Pak je tu třeba i ten poslední objev ohledně radiační odolnosti želvušek dobře ukazuje, že velké změny ani nemusí být nezbytné. Vždyť tady jde o jednu bílkovinu a odpovídající gen.
Milanek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 155
Reputace: 0
Registrován: 2.10.2012 13:28
Re: Terraformácia Marsu

Příspěvek od Milanek »

Třeba jsme právě doručily čertvou várku ze země:-) - Schiaparelli fungoval jako perfektni schránka - průlet na jedničku, z pohledu bakterií krásně měkké přistání které zpusobilo jen vhodné "rozložení" schránky a přiměřené "samozahrabání" pod zem - jakákoliv desinfekce může mít snad jakýsi vliv na ploše zvenku ale uvnitř všech součástek bude celá zoo :palec nahoru:
jregent
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Příspěvky: 277
Reputace: 18
Bydliště: Bystřice pH
Registrován: 13.6.2014 16:48
Re: Terraformácia Marsu

Příspěvek od jregent »

Na Marsu by jednou mohlo být stejně příjemně jako na Sahaře, říká Marcel Grün
http://www.rozhlas.cz/dvojka/jejakaje/_ ... n--1671601

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“