ExoMars 2016

Debaty o společném evropsko-ruském projektu pro průzkum Marsu
Odpovědět
Vaclavik
VIP uživatel
VIP uživatel
Reputace: 4667
Kontaktovat uživatele:
Re: ExoMars 2016

Příspěvek od Vaclavik »

MaG píše:Já bych otázku měl. Do jaké míry jim kolegové z NASA byli ochotni poskytnout / mohli poskytnout svoje data z přistání a tedy i modely atmosféry?
Na to odpovím rovnou bo to vím. Sorry, že jsem ti zrušil otázku :) Průběh přistání byl velmi úzce probírán s experty NASA , kteří poskytli všechna dostupná data. I proto ma EDM jedno prvenství, poprvé má mít možnost bezpečně přistát v prachové bouři. A ta spolupráce samozřejmě funguje i obráceně, NASA bude chtít tato data k dispozici.
ptpc
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 1596

Příspěvek od ptpc »

Vaclavik píše:S velkou pravděpodobností využiju pozvání a pojedu do ESA sledovat přistání EDM. Pokud máte jakékoli dotazy, které bych mohl tlumočit sem s nima.
Tak ti prajem aby si si užil ten adrenalín priamo v centre diania. :)
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 788
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ty si ale zlý chlapec ;) Díky za odpověď. Ještě by mě zajímalo, jaké jsou výhody závěrečného visu a žuchnutí ze dvou metrů, oproti plynulejšímu dosednutí a jak se to bude realizovat v případném letu ExoMars 2020? Tam bych očekával nežuchnutí :-)
Vaclavik
VIP uživatel
VIP uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclavik »

MaG píše:eště by mě zajímalo, jaké jsou výhody závěrečného visu a žuchnutí ze dvou metrů, oproti plynulejšímu dosednutí a jak se to bude realizovat v případném letu ExoMars 2020? Tam bych očekával nežuchnutí :-)
Jde o nepoškození původního povrchu, resp. eliminaci na minimum. U EDM to je jedno, ale kdo pozorně poslouchal jednu z mých dvou přednášek o EM, tak si možná vzpomene na roky 2003 a 2004, kdy se plánovalo EDLS. Toto je pozůstatek. Bohužel NPO Lavočkin je nekonzistentní ve zveřejňovaných informacích, takže využití u EM 2020 nemohu potvrdit. Ale zeptám se.
Vaclavik
VIP uživatel
VIP uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclavik »

Dugi píše:Já bych neměl ani tak otázku, ale spíš bych chtěl, abys tlumočil naši gratulaci k tomu, co dokázali. Že jim všem moc držíme palce a přejeme spoustu úspěchů. :palec nahoru:
Pokud to nebude vadit, vezmu to obecně za ČR :)
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 12003

Příspěvek od Pospíšil »

Vaclavik píše:S velkou pravděpodobností využiju pozvání a pojedu do ESA sledovat přistání EDM. Pokud máte jakékoli dotazy, které bych mohl tlumočit sem s nima.
Co vidí z celého EDL jako nejkritičtější moment - u čeho mají nejmenší jistotu úspěšného průběhu?
Jaké mají připravené (neoficiální) jméno pro místo přistání EDM?
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Vaclavik píše:
Dugi píše:Já bych neměl ani tak otázku, ale spíš bych chtěl, abys tlumočil naši gratulaci k tomu, co dokázali. Že jim všem moc držíme palce a přejeme spoustu úspěchů. :palec nahoru:
Pokud to nebude vadit, vezmu to obecně za ČR :)
Určitě! :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
ptpc
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od ptpc »

Videá o sonde ExoMars 2016:

ptpc
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od ptpc »

A ďalšie video o sonde ExoMars 2016 a pristávacom module Schiaparelli(v tomto videu sú ale preberané aj iné témy):

Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Došlo k oddělení EDM od TGO, jen zatím chybí telemetrie. :Drbe se na hlavě:

https://twitter.com/esa/status/787677325001392132
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij

Odpovědět

Zpět na „ExoMars“