Uhádněte, co je na obrázku

Název mluví za vše
Odpovědět
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 262
Re: Uhádněte, co je na obrázku

Příspěvek od Evžen111 »

Takže k nedělnímu obědu, ke kterému všem přeji dobrou chuť přikládám dvě nápovědy. Dvě proto, jelikož to, co je na obrázku a co máte uhodnout letělo ve dvou identických provedeních.
Bude to taková hádanka v hádance, něco jako "pevnost Boyard" či jak se to správně píše. Když odhalíte hádanku, kteou v nápovědě přikládám, jistě v závislosti na ní, uhodnete co to je a kdy a při jaké misi to letělo.
Takže přikládám fotky dvou chlapů, kteří se zařízením na obrázku mají hodně společného. Nebudu samozřejmě říkat jak, ale to jstě odhalíte. Tak kdo to je a hlavně co to tedy na tom obrázku vlastně je???

toto je nápověda číslo 1

a tady je nápověda číslo 2
šťastné poznávání a hlavně šťastné poznání dotyčného předmětu! :palec nahoru:
E
Lynx
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 207

Příspěvek od Lynx »

Bingo! Jeden z penetrátorů MPL Amundsen a Scott, v kapsli, ve které byl uzavřen během letu k Marsu a jak to bylo dál už jen spekulace :)
Naposledy upravil(a) Lynx dne 20.3.2016 16:59, celkem upraveno 2 x.
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Evžen111 »

ANO! :palec nahoru: gratuluji!
Psal jsem, že jakmile dám nápovědu, tak to brzo rozlousknete! Tady pro zajímavost dávám odkaz na "wiki" kde mají tyto penetrátory svoji kapitolku.
https://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Space_2

Lynx, je to nyní na tobě, dáváš! :palec nahoru:
E
Lynx
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel

Příspěvek od Lynx »

A jé. Nějak mi nedošlo, že se po mě bude něco chtít :-D
No tak jo. Tady to je.

Obrázek
Lynx
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel

Příspěvek od Lynx »

Tak nápověda: Jedná se o maketu užitečného zatížení pro zkoušku nosné rakety. Pokud vím, tak tato zkouška byla jediná a neúspěšná. Nedostala se ani na oběžnou dráhu Země. Poté tato raketa v průběhu pár let vynesla čtyři významné sondy.

Tak co? Bude to stačit? :Drbe se na hlavě:
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Evžen111 »

Lynx píše:Tak nápověda: Jedná se o maketu užitečného zatížení pro zkoušku nosné rakety. Pokud vím, tak tato zkouška byla jediná a neúspěšná. Nedostala se ani na oběžnou dráhu Země. Poté tato raketa v průběhu pár let vynesla čtyři významné sondy.

Tak co? Bude to stačit? :Drbe se na hlavě:
No, ehm... já zřejmě vím co to je, protože jsem to poznal hned, jelikož to má hodně společné s jedním vláknem, na které jsem v poslední době přidal nějaké fotky. Když jsem pro toto vlákno hledal podklady, tak jsem na tuto kresbu narazil také i na onen avizovaný start. Jen jsem nechtěl sobecky uzmout výhru. myslím si že to je natolik dobrá hádanka, že rozhodně stojí za to, aby tu nějaký čas zůstala a ostatní si lámali hlavu a ne že to hned prozradím. Možná už svoji odpovědí jsem naznačil, jakým směrem se můžete ubírat.
Takže zítra počkám do večera a jestli se nenajde nikdo, dám svůj tip ve středu ráno. Budu samozřejmě ale rád, když to uhádne někdo jiný :palec nahoru:
E
Lynx
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel

Příspěvek od Lynx »

Jo, vypadá to, že seš na správné stopě. :)

Ještě bych dodal, že výše píšu o tom, že po nezdařeném pokusu, při kterém "zahynula" tato maketa, byla tato raketa použita už jen při čtyřech významných sondách. Tak jich bylo dokonce šest. A všechny opravdu zásadní (tedy alespoň z mého subjektivního pohledu). Jo a hledat podobnost mezi maketou a nějakou sondou je zbytečné. A ještě jedna věc - název tohoto objektu lze najít i mezi těmi šesti sondami.

Takže - co to je a kdy to letělo?
Lynx
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel

Příspěvek od Lynx »

Nevěděl jsem, že to bude až taková záhada. Těch indicíí už tu bylo docela dost. Tak ještě pro znalce ukážu onu nosnou raketu, která jako užitečné zatížení nesla tuto maketu (a neuspěla), ale pak prokázala opravdu velkou službu a poslala sondy k Marsu, ke Slunci a i úplně do pryč.
Tak naposledy - co je ta divná konstrukce na obrázku vpravo a kdy se pokusila letět na této raketě?

Obrázek Obrázek
Amper
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 214

Příspěvek od Amper »

Raketa je podle mne jasna - Titan III. Tim ze jsi napsal kam letela je jasna i verze (nekdo mozna poznal i z obrazku, ja ale ne :-D ) tj. IIIE ktera vynesla Vikingy ,Voyagery a sondy Helios.

Protoze podle wiki ta verze selhala jen jedno, se satelitem Sphinx (ktery vypada jinak) tak na obrazku bude asi neco co se objevuje pod nazvem "boilerplate" pro Viking tj. neco jako hmotnostni maketa ?

Obrázek

obrazek ten makety nemuzu najit ani za boha
Lynx
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel

Příspěvek od Lynx »

Gratuluji, máš to :tlesk: :palec nahoru:
Přesná raketa, přesný výčet misí, i ten Sphinx přesně sedí. No a i ten Viking je správně. Viking-DS neboli VDS (Viking Dynamic Simulator), start 12.2.1974.

Zde odkaz: http://space.skyrocket.de/doc_sdat/viking-ds.htm

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“